free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nem a megfelelő nő

Borsa         Címkék: bankjegy, feminista, pénz, púder, török 0 hozzászólás

Végre női arc kerül egy török bankjegyre, de a feministák nem örülnek. Szerintük ez a konzervatívok ravasz húzása, hogy ne egy feminista ikont kelljen a pénzre nyomni.

A Török Központi Bank világi bírálatok kereszttüzébe került, miután egy jóformán ismeretlen török írónőt választott az első nőnek, akinek a képmását bankjegyen szerepelteti.

www.todayszaman.com

A kritikusok az mondják, azzal, hogy Fatma Aliye-re esett a választás - akiről ezzel azt akarják elhitetni, hogy ő volt Törökország első számú női regényírója - a döntéshozók voltaképpen megadták magukat a vallásos konzervatív erőknek és semmibe vették azoknak a fáradozásait, akik a női jogokért harcolnak. A Guardian riportja Isztambulból.

Engedtek a nyomásnak

Törökországban 2005-ben vezették be az új török lírát, de az infláció miatt 2009-től ezt lecserélik a régi fizetőeszközre, a lírára. Aliye képmása a jelenlegi fizetőeszközt januártól felváltó valuta 50 lírás címletén fog megjelenni. A központi bank kijelölt bizottsága rajta kívül egy matematikust, egy zeneszerzőt, egy építészt és egy XIII. században élt szufi misztikus költőt választott még a bankjegysorozat többi címletére.

A bizottságot azzal vádolják, hogy az uralkodó Igazság és Fejlődés Pártja nyomásának engedett, amikor Aliye-t választotta, ahelyett, hogy egy másik írónő, a feminista ikonnak számító - egykor Atatürk mellett is harcoló - Halide Edip Adivar előtt tisztelgett volna azzal, hogy képmását a bankjegyen szerepelteti.

http://hu.wikipedia.org

Fatma Aliye 1862-ben született Isztambulban, egy oszmán történész és hivatalnok lányaként. Ő volt az első nő az Oszmán Birodalomban, akinek saját neve alatt könyve jelent meg, amikor 1892-ben kiadták Muhazarat (Hasznos információ) című munkáját. Korábban egy franciáról lefordított könyve még álnéven jelent meg, akkoriban ugyanis a nők számára alkalmatlannak tartották az írói hivatást. Aliye kampányolt a nők oktatásáért, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nők leginkább a hagyományos szerepek gyakorlásával, legfőképpen az anyasággal tudnak hozzájárulni a civilizáció fejlődéséhez.

Kétes személyiség

Mustafa Ozyürek, a Republikánus Török Párt egyik parlamenti képviselője Aliye-t "kétes személyiségként" írta le, akiről a legtöbb török soha nem hallott. "Az AKP-nak örömet szerezni komoly kihívás. Az emberek 90%-a nem ismeri azokat a személyiségeket, akiket a bizottság kiválasztott" - mondta.

Nők a magyar papírpénzeken

1800-as években országunk területén forgalomban lévő - még az osztrák jegybank által kibocsátott - gulden bankjegyek közül többön is női fejek, nőalakok voltak láthatók. A kiegyezés utáni osztrák-magyar forintnál ugyanez volt a helyzet, sőt a hagyomány az 1892-ban bevezetett osztrák-magyar korona esetében is folytatódott.

Az 1926 és 1946 között forgalomban lévő pengő első két sorozatát a híres magyar férfiak portréi díszítették, ám a háború előtt kibocsátott, Horváth Endre-féle bankjegysorozaton újra feltűntek a női modellek, köztük egy palóc asszony gyermekével illetve egy palóc menyecske, valamint Mária a gyermek Jézussal. Női modellek voltak az 1938-as kis címletű sorozaton, az 1943-as veszprémi sorozaton és a háború utáni inflációs sorozat több tagján is.

Utoljára a - forgalomból 1999-ben kivont - "Bartók ezres" hátoldalán szerepelt női alak: Medgyessy Ferenc: Anya gyermekével című szobrának képe.

Most tehát nincs, női képmás a forinton. Ti milyen híres magyar nő az arcképét látnátok szívesen? Írjátok meg kommentben!


Az írónő konzervativizmusa ellenére a bankjegyen az iszlám fejkendő nélkül fog szerepelni, ugyanis az jelenleg megosztó politikai szimbólumnak számít Törökországban. Aliye támogatói - mint például a Kader nevű csoport, akik nők politikai képviseletéért kampányoknak - olyan korai feministaként tartják számon az írónőt, aki már évekkel Atatürk előtt harcolt a nők jogaiért. "Fontos megemlíteni, hogy a nők harca a jogaikért nem a modern köztársaság megalapítása után kezdődött el" - jegyezte meg Hülya Gülbahar a Kader egyik tagja.

www.habertek.net, www.haberdiyarbakir.com, www.toplantidunyasi.com

Bedri Baykam, a Kemal Atatürk Egyesület tagja szerint azonban Aliye bankjegyen való szerepeltetése az AKP rejtett kampányának részét képezi. "Nincs problémám azzal, hogy a bankjegyeken történelmi alakokat szerepeltetnek, de az indítékokban nem bízom" - mondta a Guardian újságírójának. "Beszivárognak a bankjegyeken keresztül, ami elsőre ártalmatlannak tűnik, a következő lépés azonban az lesz, hogy az egyre konzervatívabb alakok bemutatásával azt sugallják majd az embereknek, hogy tagadják a köztársaság értékeit."LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés