free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nemi szereposztás

HT         Címkék: fiú, hímtag, lány, nemiszerepek, nevelés 0 hozzászólás

A nemi sztereotípiáknak évezredes hagyományai vannak, de Hímtagunk szerint pont nem baj, hogy a fiúkat fiúknak a lányokat pedig lányoknak nevelik. Jól van ez így.

Nagy szerencsénkre nem véletlen, hogy a nők gondoskodnak rólunk évezredek óta, de az idők során úgy alakult, hogy a férfiak dolga lett a történelemcsinálás, csakhogy ez a történelem nem sikerült valami fényesen.  És jellemzően nem a nők nagyravágyása miatt van tele véres háborúkkal, hullahegyekkel, és a közvélemény számára felfoghatatlan
ideológiákkal, ahogy az sem véletlen, hogy társadalmunk ellenkező neműi folyton egymásra mutogatnak és kérik számon a másikon a boldogtalanságukat. Ennek ellenére egyes evolucionista elmélkedők szerint a pasik azért olyanok amilyenek, mert a sikeres szaporodásuk egyik feltétele a társadalmi ranglétrán elért helyezésük, és az sem
véletlen, hogy csak nők lehetnek anyák. 

Alap, hogy az anyaság, egy biológiai és pszichológiai sajátosságok alapján elrendeződött nemi szerep, ami a nők természetes belső igénye. És az is, hogy a szülői viselkedési minták úgy befolyásolják a gyerekek magatartását, hogy a közvélemény által elfogadott szabályokat olyannyira sajátjának érzik a csemeték, hogy felnőtt korukban aszerint élnek, majd nevelik a saját gyerekeiket. A nemi szerepek leosztása szerint, a női klisé az, hogy a csajokba több szociális érzékenység szorult, mint a pasikba.

A közgondolkodás szerint a nők például inkább önfeláldozóbbak, mint férfiak, viszont a pasik hataloméhesebbek, mint a csajok.  A pasik például jobban bírják a tekintélyelvű munkahelyeket, a csajok meg inkább azt kedvelik, ha egyenrangúnak tekintik őket a melóban. És évezredes hagyományai vannak annak a nemi sztereotípiának is, hogy például mindig a pasik a földrajzi felfedezők. És az is széles körben elterjedt és népszerű felfogás, hogy amíg a pasi dolga a mindennapi betevő előteremtése, addig a csaj a családi tűzhely- és a gyerekfelelős. 

Az most nem fontos, hogy a csajok ösztönösen empatikusak-e, vagy hogy veleszületett pasitulajdonság-e a hatalomvágy, és az sem érdekes, hogy mi a köze a nemi szerepek évezredes hagyományaihoz a fajfenntartás és a szerelem női testrészének, de azt mindenki tudja, hogy a gyereknevelés klasszikus női elfoglaltság világszerte, és, hogy a gyerekek kezdetben a szüleiktől, majd később a többi felnőttől szerzik meg az életvitelbeni jártasságot.

Viszont ahogy azt a Földünk népességszaporulati adatai is kellőképpen alátámasztják, a legtöbb stabil kapcsolatban működik a családalapú társadalom ideológiája, működnek a klasszikus nemi szerepek, és a csajok bírják, ha a közgondolkodásnak megfelelően női szerepben kell leélni az életüket.Alap, hogy egy lány vagy egy fiúcsemete a szüleitől sajátítja el a nemi szerepeket, és tanul meg lányul vagy fiúul viselkedni, és, hogy a közvélemény szerint a gyereknevelés csajos dolog. Bár a korszerű szülők egyforma mértékben próbálják kivenni részüket a gyereknevelésből, de talán a fokozottabb szociális érzékenység, vagy a genetikai indíttatás az oka, vagy az, hogy a lányok ezt látták az anyjuktól, de a stabil kapcsolatokban az anyák általában több időt töltenek a gyerekeikkel, mint az apák.

Ennek ellenére a legtöbb apa is egyetért azzal, hogy a hagyományos nemi szerepeknek megfelelően ér a lányokat lánynak, a fiúkat pedig fiúnak nevelni. Ezért a családalapú társadalomban felnőtt szülők világszerte, a szüleiktől tanult módon, eltérően kezelik a lány és a fiú gyermekeiket. De nem véletlen, hogy például a klasszikus sztereotípiáknak megfelelően az is hagyományos nemi szerep klisé, hogy a fiúgyerekek rosszabb magatartásúak, mint a kislányok. És, hogy a legtöbb gyerekes szülő, és most nem számít, hogy az apák vagy az anyák, inkább fenyegetik meg a hímnemű utódjukat retorziókat helyezve kilátásba, mint a lánygyerekeiket.Vagy például, amikor csetepaté adódik, és vadulni kezdenek a gyerekek, esetleg egy kis bunyó is kialakul, akkor a kissrácoknak többet engednek meg, mint a kiscsajoknak. És talán annak is megvan az oka, hogy szülői litánia ide, vagy orvostudomány oda, de még csak a csajok képesek gyereket szülni.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés