free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 dizájnos wc deszka

Borsa         Címkék: deszka, dizájn, lista, tárgy, wc 2 hozzászólás

A dizájnerek a leghétköznapibb tárgyakat is képesek használhatatlan, egyedi tárggyá formálni. Egy kiállításon most dán dizájnerek vécéülőkéit láthatjuk. Itt az öt legszebb.

Már a vécéülőkék piacára is betört a dizájnban és a művészeti életben jelen lévő kollaborációs szemlélet, miszerint a termékeket a világ számos pontján élő és alkotó művészekkel terveztetik meg. Sosem látott hatások, eklektikus formák születnek így. A formatervezett ülőkék gyártására szakosodott dán Pressalit cég művészeket és formatervezőket kért fel arra, hogy wc deszka tervezésben valósítsák meg önmagukat. A témához teljes szabadsággal közelíthettek, alkotói fantáziájuknak semmi sem szabott határt, nem gátolta a gyakorlati alkalmazás vagy a gyártási követelmények kielégítésének kényszere.

A cég azt szerette volna, ha játékos, meghökkentő, egyedi tervek születnek, arra volt kíváncsi, hogy egy hogyan él egy olyan mindennapi tárgy, mint a vécéülőke a művészek fantáziájában, így legváltozatosabb megközelítésben újraértelmezett, hol humoros, hol pedig meghökkentő alkotások születhettek. Az álom vécéülőkék utazókiállítása októberben Budapesten állomásozik, a Museion No.1. galériában. Megnéztük magunknak a kiállítást, ítélkeztünk, jó és rossz pontokat osztogattunk a tervezőknek,  most pedig eredményt hirdetünk. Listánkban az öt legszebb vécéülőkét mutatjuk be. Figyelem! Ezek a tárgyak művészeti koncepciók, otthonra aligha vásárolhatsz belőlük!  

Cocoon

Bess Kristoffersen textilművész és fémszobrász is egyben, munkájában ez a két egymástól igencsak távol álló terület keveredik. A Cocoon - a szó egyébként selyemhernyógubót jelent - messziről egy szokványos fekete vécéülőkének tűnik, de ha közelebbről megnézzük, feltűnik hogy valójában mennyire dinamikus tárgyról van szó. Kicsit olyan, mintha a felület szolid, kétdimenziós mintája kiemelkedne a térből. Az ülőke felszíne és formája együtt érik el ezt a hatást, ettől a mintázat szinte hullámzik. Mintha egy tökéletesen csiszolt óra hátlapja, vagy valami drágaköves csecsebecsét rejtő díszdoboz felszíne lenne. Gyönyörű!


Disco Orange

A tervező, Nis Ollgaard szerint a vécéülőke méltatlanul elhanyagolt terület a formatervezésben. Szerinte minden használati tárgy, függetlenül attól, hogy hol használják, megérdemli, hogy figyelmet és tervezői munkát szenteljenek neki. A Disco Orange csillogását Madonnának köszönheti, mintázatát ugyanis a sztár weboldala ihlette. Fogantyúja egy lapított diszkógömb, felülete pedig intenzív, áthat róla Madonna egész személyisége. Vannak olyan művész-formatervek, melyek viszonylag egyszerűen sorozatgyárthatók. A diszkógömbös ülőke is épp ilyen. Házibulik ideális kelléke, ha a fürdőben is partihangulatra vágysz!


Kirribilli

Tchai Munch kiskorában sokat utazott családjával Ausztrália vidékein, ahol szülei idénymunkát végeztek. A művésznő ezekre az utazásokra gondolt, amikor elkészítette  a Kirribilli ülőkét a Pressalit felkérésére. Nevét egy ausztrál területről kapta, amely elsősorban a virágzó fákról és a napfényről híres. A csíkos, élénk mintájú ülőke üvegből készült, ami a művésznő szerint egyre népszerűbb a belsőépítészetben és a formatervezésben, ezért kifejezi korunk szellemét. Átereszti a fényt, így élettelivé teszi a színeket, tónusokat és a mintákat is, amivel Munch egyáltalán nem fukarkodott az ülőke készítésekor.


Mountain Range

Az erdei gombák rekeszes szerkezete és a repülőgépről látható hegyláncok, hegyvonulatok ihlették Barbro Aberg ülőkéjét. A keramikus különleges eljárással készítette a Mountain Range fedelét, az eljárás során nem csak agyagot, de vulkanikus köveket, sőt még papírt is felhasznált, ennek végeredménye az izgalmas, lyukacsos három dimenziós felület - mely hétköznapi használatra teljesen alkalmatlan. Az ülőke annyira egyedi és különleges lett, hogy a világ számos múzeumát megjárta már, többek között járt már Brüsszelben, Párizsban és New Yorkban is. 


Reflection

Madonna és a vécé valamiért közel állnak egymáshoz, Nis Ollegaard másik tervét is az énekesnő inspirálta. Madonna 2006-os turnéjára készítette ezt a vécéülőkét a skandináv tervező. Az énekesnő dániai fellépése előtt ugyanis kikötötte, hogy a színpad mögötti öltözőjében olyan vécéülőke legyen, amit előtte még nem használt senki. A  Pressalit cég formatervezője kicsit továbbgondolta a kérést, és saját ülőkét tervezett Madonna számára. Az ülőke mellett egy felirat is várta az énekesnőt, amelyen az állt, "ha tetszik, vidd haza". Fogalmunk sincs arról, hogy ki tud ellenállni egy ilyen kísértésnek, de az biztos, hogy Madonna nem, ő ugyanis valóban leszereltette és magával vitte Ollgaard alkotását.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés