free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csirke fügével és mozzarellával

Borsa         Címkék: csirke, füge, íz-i, kaja, recept 3 hozzászólás

Váratlan öröm az, amikor vakrepülésben kezdünk főzni, szokatlan hozzávalókkal, sohasem próbált ízekkel és mégis valami remek dolog kerekedik belőle. Utánozzátok.

Időnként előfordul, hogy a hűtőben kotorászva az embert megszállja az ihlet és olyan ételt kreál, amit addig még sosem és mégis sikert arat vele. Így járt Borsamunkatárs is, amikor szűkös készleteit leltározta legutóbb.

Csirkemell mindig akad nála a fagyasztóban – gyorsan elkészíthető és variálható –, ha Borsagyerekek már megint nem ették meg a menza kosztot ehető vacsora bármikor összeüthető belőle. Adva volt továbbá egy doboz füge a Balaton déli partjáról, az idei év utolsó termése, aztán akadt még egy zacskó aprószemű mozzarella és kész. A felvágottakat nem tartotta érdemesnek a melegétel készítéshez, tésztát nem kívánt, tehát valamit ki kellett gondolni a fügével és a hússal. Így született a mustáros fügével és sajttal töltött csirkemell. Mielőtt bárki húzná a száját erre a párosításra, gondoljon csak a mézes-mustáros kencékre és töltelékekre, hiszen a füge íze tényleg mézédes. Na persze darabjában körülbelül hatvan kalória van ennek megfelelően, nem véletlen, hogy a római légió katonáinak fő tápláléka volt.  

 Érdekes egyébként, hogy Magyarország legrégebbi, hatalmas fügebokrai a Gellért hegy déli lejtőjén, közvetlenül a szálloda fölött találhatóak. Időnként elfagynak, de aztán újra és újra kihajtanak. A legenda szerint a törökök telepítették őket a kivágott szőlők helyére. És hogy egy kicsit furcsább felhasználását nézzük a fügének, mint a hússal és mustárral való főzés: az olaszok kávét készítenek az apró, éretlen, megszárított és őrölt fügéből. 

Így készül

Egy csirkemell filét hosszában kettévágunk és a két fél szeletet alaposan kiklopfoljuk. Bedörzsöljük sóval, szárított zsályával és egy kevés borssal. Két nagyobb szem fügét is kettévágunk és a gyümölcsöhúst kikapargatjuk a héjból. Elkeverjük egy kávéskanálnyi csípős mustárral – ha valakinek van, az a nagyon csípős mustárt is használhat. A húsok egyik felét alaposan megkenjük a fügés kencével, ráhelyezünk egy kis mozzarellagolyót, vagy ha csak nagyot kaptunk, akkor egy szeletet vágunk belőle és azt tesszük a húsra. Feltekerjük és néhány fogpiszkálóval megtűzzük a csomagokat úgy, hogy a sajt lehetőleg ne látszódjék ki belőle sehol.

 

 

Serpenyőben kevés olívaolajat melegítünk, majd közepes lángnál minden oldalukon átpirítjuk rajta a húsbatyukat. Ami kifolyik belőlük és lepirul a serpenyő alján, azt egy fakanállal felvakargatjuk, majd pici vizet öntönk alá és lefedve pár perc alatt átpároljuk a csirkemelleket. Ha megpuhultak, elforraljuk alóla a folyadékot úgy, hogy szép barna, sűrű, édes szaftja maradjon csak. Azonnal tálaljuk, hogy a sajt még forró és folyékony legyen.

Érdekes módon egyébként hidegen is finom volt, függetlenül attól, hogy a sajt újra megszilárdult a közepén. A fotózás óta már kétszer készült ez az étel Borsamunkatárs konyháján, mondhatjuk, hogy bekerült a repertoárba.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés