free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egy szakítás okai

pszichologus@borsa.hu         Címkék: férfi, önző, pszichológus, szakértő, szakítás 8 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Tita!

34 éves vagyok, férfi létemre bevallom, Borsa-kukkoló. Soha életemben nem voltam még pszichológusnál. Nem is beszéltem eggyel sem. Eddig azt gondoltam, hogy azért, mert egy rohadtul kiegyensúlyozott, egészséges gyerek vagyok. Most már azt is elhiszem, ha ennek az ellenkezőjét mondja valaki (mondta is, erről később). Igazából nem vagyok biztos abban, hogy a nagy zűrzavaromban meg tudom majd fogalmazni, hogy mi a gáz. Most hirtelen minden.

Csapjunk a lecsóba: volt egy csajom nyolc éven keresztül, aki három hónapja összepakolta a cuccait, és lelépett. Én meg ülök itthon esténként, ha éppen nem iszom le magam a fiúkkal, és egyszerűen nem értem, hogy mit rontottunk/tam el. Való igaz, hogy tizenpár órákat is képes voltam dolgozni, sokszor még hétvégén is, de a szabadidőmben folyamatosan vele voltam (például most teljesen furcsa volt leírni az előbb, hogy "iszom le magam a fiúkkal", mert az utóbbi években szinte nem találkoztam egyetlen régi haverommal sem, idáig).

Azt veszem észre magamon, hogy ideges vagyok. Nem úgy, mint tizen- meg huszonévesen, amikor szakítottunk egy csajjal, és az fájt. Akkor el voltam keseredve, bőgtem, most viszont nem megy. Csak a nyomást érzem magamban. Össze tudnám törni a lakást, iszonyú könnyen felkapom a vizet, szét tudnék verni másokat, pláne amikor piálok. A barátnőm úgy ment el, hogy a fejemhez vagdosta, hogy nem kötelezem el magam. Nem tudom. Együtt éltünk, ha nem volt pénze, meghívtam erre-arra (nem csoki-nyalóka szinten, wellnesszeltünk, nyaraltunk), amikor fél éven át az államvizsgájára készült, naponta főztem rá, és minden más házimunkát én végeztem. Ez sem elég? Mi a jóisten kellene a nőknek mostanában?

Amióta elment, egyszer sem hívott fel. Én a múlt héten rácsörögtem, és kértem, hogy legalább próbálja meg elmagyarázni szóban, amit talán nem értettem meg a szakításkor, hogy miért lett vége, miért pont most, miért pont így. Azt a rövid választ kaptam, hogy vegyem észre, hogy, idézem: önfejű, önző, kötődésképtelen és betegesen gyáva vagyok, akinek ha idáig nem sikerült felnőnie, már nem is fog. Ezt nem tudom hová tenni. Meg tudod magyarázni, hogy mit jelent ez az egész? A többi nyűgömet egyelőre hagyjuk, azt hiszem, most minden feszültségem meg parám ide vezethető vissza.

Kösz szépen,

A.

Kedves A.

Ha jól értem, az a kérdés, hogy hogy lehet önző, aki rendszeresen nyaralni hordja a nőjét, és még a haveri körét is hanyagolja, csak hogy együtt lehessenek. Hogyan lehet önfejű egoista, amikor fél éven át lábujjhegyen jár a lakásban, amíg a csaja karrierépít és diplomázik? Mit jelent az, hogy nem kötelezi el magát, ha egyszer nyolc éve párkapcsolatban él? Remlélem, sikerült lefordítanom, mert most erre próbálok meg felelni.

Nagyon kevés információt adtál arról, hogy hogyan éltetek, mivel voltatok elégedettek/elégedetlenek, kinek milyen igényei és elvárásai voltak a másikkal/önmagával/az együttlét alakulásával kapcsolatosan. A leveled alapján valami olyasmi rajzolódik ki, amit te magad épp a barátnőddel való kommunikációról írtál: minimálinfó alapján várta el, hogy pontosan értsd az elköltözésének meg a viszony végének a miértjeit. Nekem most ugyancsak néhány bekezdés alapján kellene tudnom a pontos feleletet a kérdésre, hogy mire utalhatott ő az odacsapott jelzőkkel. Az egyik probléma, úgy látom, mindenképp az lehetett, hogy nem tisztáztátok, mitől minősül valaki önzőnek vagy odaadónak, vagy hogy milyen eseményekből és jelzésekből következtethetünk arra, hogy kötődik hozzánk valaki, ne adj’ isten szeret bennünket.

A barátnőd által mondottak tartalmából az következik, hogy ő az adottakkal ellentétben máshogy képzelte el a kapcsolatot hosszú távon (ez talán elsősorban a "kötődésképtelenségből" és a felnőtt lét elutasításának vádjából látható). Számomra kérdés, hogy tisztáztátok-e, hogy nyolc év után, hogy merre halad a kapcsolat. Nem lehetséges, hogy a barátnőd az együtt abszolvált wellness hétvégéken és a tálcán elé hordott meleg fogásokon kívül komolyabb jelzéseket/döntéseket várt volna a viszony alakulásáról? Ami az első pár évben még rendben van és megnyugtató, a hetedik-nyolcadikban már egy helyben toporgásnak, megtorpanásnak tűnhet. Például, ha sohasem kerülnek szóba a távlati tervek, a gyerekvállalás, közös lakásvásárlás, vagy bármi egyéb, ami biztonságot adóan és szimbolikusan is megmutatná, hogy ez a két ember "komolyan" és egy "életre szólóan" összetartozik.

Voltaképpen csak egy ötlet részemről, találgatás, hogy esetleg arról lehetett szó, hogy a jövővel kapcsolatos elvárásaitok nem estek egybe, nem voltak szinkronban. Nem tudjuk. Ahhoz, hogy le tudd zárni az ügyet, illetve, hogy ne úgy képezd le magad számára a helyzetet, hogy "a nőknek manapság már semmi sem elég" - hiszen ez hosszú távon alaposan megmérgezheti a következő viszonyaidat is -, azt javasolnám, hogy próbáljatok meg leülni még egyszer a volt élettársaddal, és tolmácsolni egymásnak. Lefordítani mindazt, amit korábban nem értettetek - talán éppen azért, mert ilyen-olyan játszmákból vagy elhallgatásokból kellett volna kiolvasni a dolgokat szavak helyett - annak érdekében, hogy képesek legyetek felismerni a szakításhoz vezető hibákat. Mindehhez sok sikert és kitartás kívánok.

Üdvözlettel:

Fiáth Tita
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés