free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kuszkusz édesen és sósan

Ízbolygó         Címkék: dara, ízbolygó, íz-i, köret, kuszkusz 0 hozzászólás

Ízbolygó kiselőadást tart egy afrikai specialitásról, a kuszkuszról. Kiderül, hogy a kuszkusz nemcsak alternatív köretnek jó, de még tortát is lehet sütni belőle.

Ízbolygó újabb alternatív körettel ismertet meg minket, a bulgur után jön a kuszkusz, ami egy észak-afrikai specialitás. Mind az alapanyag, mind az étel ugyanazt a nevet viseli. A szó eredetét tekintve berber, azt jelenti, jól megsodort. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik. Ekkor kevés olajjal meglocsolják. Mivel a munka nagyon fáradságos, a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint nálunk a gyúrt tésztát.



A kuszkusz készítése és a felhasznált alapanyagok sora vidékről vidékre változik; Marokkóban sáfránnyal, Algériában paradicsommal, Tunéziában pedig jó csípősen, Harissa szósszal (chili, fokhagyma, kömény, koriander, olívaolajjal) szeretik. A húsból, zöldségekből és gabonából álló egytálétel elkészítéséhez külön edényt használnak, amely három részből áll. Alul fő a hús a zöldségekkel együtt, a fölé illesztett, lyukacsos aljú edényben, a hús és a zöldségek gőzében párolódik a gabona. Tálaláskor egy nagy tál közepére halmozzák a darát, arra a húsokat, zöldségeket, és kézzel vagy kenyérhéjjal mártogatva eszik. Gyári előállításban háromféle méretben készítik a labdacsokat, és a búza mellett az árpa, a kukorica és a köles daráját is felhasználják kuszkusz készítéséhez. Édesen és sósan is remek dolgokat lehet belőle készíteni, mindegyikre hozunk példát.

Cukkinis-citromos kuszkusz

Hozzávalók
1 cukkini, 1 bögre kuszkusz, 3 dkg pácolt citrom

A pácolt citrom hozzávalói
8-10 közepes citrom, tengeri só, cukor
koriandermag (egész)
babérlevél

 

A recepthez kell pácolt citrom, aminek az elkészítése a következő: a citromokat negyedekre vágjuk, és bő forró vízben öt percig főzzük. Ezután hideg vízbe tesszük és egy órát állni hagyjuk. Fél liter vízben, 10-10 deka sót és cukrot teszünk és forrás után három-négy percig főzzük, majd egy kicsit hagyjuk hűlni, hogy ne legyen forró. A citromgerezdeket szorosan az üvegbe rakosgatjuk és rétegenként egy evőkanál sót és pár szem koriandert, valamint egy babérlevelet teszünk. Mikor megtelik az üveg, felöntjük a meleg páclével, lezárjuk és a hűtőbe tesszük. Négy-öt nap múlva fogyasztható. Hűtőben hónapokig eláll. Remek taginehoz is.



Ha már van pácolt citromunk, készülhet a kuszkusz. A cukkiniket és a pácolt citromot nagyobb kockákra, a hagymát apróra vágjuk. A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd jöhetnek rá a cukkini kockák és a citrom, ezeket pár perc alatt roppanósra kell párolni. Sózzuk, borsozzuk. Egy bögre kuszkuszhoz két bögre vizet kell forralni egy nagyobb csipet sóval. Ha forr, mehet bele egy evőkanál olaj, ezután le lehet venni a tűzről. Beleöntjük a kuszkuszt, lefedjük az edényt. A kuszkusz 10-15 perc alatt megpuhul, a végén egy diónyi vaj kell még hozzá, hogy a kuszkusz szemcséi szétessenek.

Csokis kuszkusztorta

Hozzávalók

30 dkg kuszkusz,
4,5 dl tej, 1 vaníliarúd kikapart magjai,
8 dkg cukor, csipet só, 5 dkg vaj,
1 lime héja és leve, 15 dkg 70 százalékos étcsoki,
15 dkg mogyoró, 4 tojás + 2 fehérje

A torta aljához
15 dkg teljes kiőrlésű zabkeksz (például Hobbits)
7-8 dkg olvasztott vaj

 

A tejet a cukorral és a felhasított vaníliarúddal felforraljuk, majd félrehúzzuk a lángról. Beleöntjük a kuszkuszt és csipet sót szórunk rá. Megvárjuk, míg felszívja a tejet, ezután jöhet a vaníliarúd, a magokat csomómentesre keverjük a kuszkusszal. Hozzáadjuk az öt deka vajat, a lime reszelt héját/levét, a 4 tojás sárgáját (egyesével és mindig jól elkeverve). Közben a csokit felolvasztjuk és a fehérjékből kemény habot verünk. A csokihoz kanalanként hozzáadjuk a felvert habot és elkeverjük. Ha minden hab belekerült az olvadt csokiba, a csokis masszát a kuszkuszhoz adjuk. A mogyorókat  szintén a masszához keverjük. 




A kekszet felaprítjuk és az olvasztott vajjal egyneműsítjük. Egy kapcsos forma aljára egyengetjük a kekszet, rákenjük a "kuszkuszkrémet" és 170 fokon 30 percig sütjük. Vanília fagyival vagy pikáns dzsemmel nagyon finom, önmagában kicsit fújtós.

A recept eredetije a Fakanál 2007/3 számából való



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés