free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nem könnyű

Borsa         Címkék: cirkusz, irodalom, kultúrtripp, program, programajánló 0 hozzászólás

Teszünk róla, hogy akkor se unatkozzatok, ha éppen nem a Borsát olvassátok. Minden pénteken megmondjuk, hogy mikor, hol keressétek a szórakozást és a kultúrát.

Erre a hétre legfőképpen olyan programokat válogattunk össze, amelyek nem feltétlenül a  könnyen emészthető kategóriába tartoznak: csoportterápia hajléktalanokkal, zene és díszletek nélküli táncszínház, női irodalom férfias közegben, Piaf musical, film a drogelvonóról, levezetésképp pedig alternatív cirkusz. Mert néha ilyen is kell. Próbáljátok ki! Borsa programajánl. 


Luxus és puritanizmus

Még 2006 karácsonyán az egyik előkelő budapesti hotel igazgatója vendégül látott egy luxusvacsorára tizenöt hajléktalant a szálloda éttermében.  Ez az akció adta a kiindulási alapot Schneemeier Andrea képzőművész Luxusvacsora (Terápiaszínház) című projektjéhez, amit november 16-ig a Műcsarnokban láthattok. Konkrétan egy installációról van szó, melynek rétegeit a vacsorán felvett videóanyag, illetve a résztvevőkkel készült interjúk alkotják. A vacsora ebben az értelmezésben performansz jelleget ölt, a hajléktalanok úgy beszélik ki magukból mindennapi problémáikat, kiszolgáltatottságukat, társadalmi-politikai kérdésekről alkotott véleményüket, mintha csak egy csoportterápián vennének részt. Különféle nézőpontjaik az installációban párhuzamos olvasatba kerülnek.

 

http://kultura.hu, www.port.hu

Október 24-én és 25-én izraeli kortárs táncszínházi előadások kerülnek színre a MU Színház színpadán. Pénteken Anat Danieli és társulata Have you been to the movie "Death of a Lady"? című darabját nézhetitek meg. A zene nélküli (!) táncelőadást a fiatal koreográfus a testek hangjára koreografálta. A táncosok sebezhetőségét igyekszik megmutatni, amint meghittséget igyekeznek teremteni saját mikrovilágukban, vagy érzelmekkel átszőtt helyzeteket próbálnak kibogozni. A szombati fellépő Sahar Azimi és társulata lesz, a Come, feel című produkcióval. Ezt a darabot ugyan kíséri zene, viszont a puritanizmus jegyében a díszletet, a kellékeket és a világítást nélkülözi. Azt az állapotot igyekszik mozdulatokba önteni, amit csecsemőként - és talán azóta is jó párszor - átéltünk: amikor nagy szükségünk lenne valamire és ezt jelezzük is, azonban reakció mégsem érkezik és ez a tehetetlen bizonytalanság rosszabb még az elutasításnál is.

Nők a  férfi (b)irodalomban

25-én és 26-án a Szépírók Társasága Nők a férfi (b)irodalomban címmel irodalmi fesztivált rendez a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A címből viszonylag könnyű kitalálni, hogy a rendezvény a női irodalmat állítja középpontba. Azzal foglalkozik, hogy milyen helyet foglalnak el a nők az egyébként egyértelműen férfiak uralta irodalmi életben és hogyan reagálnak egymásra a női és férfi szerzők? Mindkét napon délelőtt tizenegy és délután három között Bódis Kriszta a témába vágó, szubjektív filmválogatását vetítik. Szombaton  ÁgensJazz ad koncertet, majd délután Györe Gabrielle beszélget Borgos Annával és Menyhért Annával. Ezután beszélgetés az Irodalmi Centrifuga élőfolyóirat és kollektív tudatfolyam szerkesztőivel. Fél hattól a Férfi szoprán, női tenor című program következik, ami férfi írókat női, nőírókat férfiszerepben mutat be.

 

 

Fél héttől beszélgetés az Éjszakai Állatkert,  a Szomjas Oázis, valamint az Ismeretlen Katona című antológiák szerzőivel és szerkesztőivel. Este nyolctól aztán az Erósz a mennyben, Psziché a pokolban című szerelmesvers estben csúcsosodik ki a szombati program. Vasárnap háromkor Sós kávé-val indul a délután, fellépnek az azonos című, zsidó női antológia szerzői. Hattól aztán az irodalom másodlagos nemi jellegéről beszélgetnek a Susánka és Selyempina az Édeskevés, valamint a Férfiak és a Trans című szexista könyvek szerzői. Nyolctól Nádas Péter óráját élvezhetitek és végül, este kilenctől  Sétáló női agy címmel, levezető jelleggel a szerkesztőnők,  szerzők, érdeklődők körülülik az asztalt egy jó kis beszélgetésre.

Piaf, hazugságok, cirkusz


Október 28-án a Bárka Színházban - a nemrégiben bemutatott - Piaf, Piaf című darab kerül színre. A kicsit sem szokványos musical a francia sanzondíva varázslatos-tragikus életét dolgozza fel, illetve nem csak azt. Az előadás ugyanis két síkon játszódik: az egyiken maga Piaf élettörténete, míg a másikon egy színházi társulat mindennapijai elevenednek meg, méghozzá úgy, hogy a szereplők ide-oda lépkednek a két sík, illetve az ezekben megformált kétféle karakter között. Akiknek ez még nem elég meggyőző, azok számára hozzátesszük azt is, hogy a darabban elhangzik az énekesno szinte valamennyi híres dala. 

 

www.szinhaz.hu, www.port.hu, www.kirkasgaya.net

Október 30-án mutatják be a hazai művészmozik A hazugság szabályai című cseh filmdrámát, mely 2006-ban elnyerte - többek között  - a cseh filmkritikusok díját a legjobb film kategóriában. A történet főszereplője a 33 éves Roman, aki elhatározza, hogy leszokik drogfüggőségéről. Ennek érdekében részt vesz egy csoportterápián, méghozzá a külvilágtól elzárva, a hegyekben. A terapeuták felügyelete alatt élő izolált közösségben aztán kérdésessé válik számára, hogy meg lehet-e bízni egyáltalán valakiben és rájön arra is, hogy elhatározás ide vagy oda, a múltban elkövetett hibákat korántsem olyan könnyű helyrehozni.

Október 31-én és november 1-én az Alternatív Cirkusziskola a Magyar Cirkusz és Varieté Kht. Művésztelepén (Budapest, XIV. Hungária krt. 215.) rendezi meg a Cirkusz-színházi Fesztivált. Az Alternatív Cirkusziskola a cirkusz és a színház ötvözésével foglalkozik, annak érdekében, hogy a porondon minél pontosabban formálhassa meg az emberekben dolgozó belső képeket, fantázialényeket. A kétnapos fesztiválon ebbe az általuk képviselt, sajátos műfajba igyekeznek bevezetni a közönséget. A program minkét napon ugyanaz lesz. Délután három és öt között gyermekfoglalkozást tartanak, majd öttől hatig az Élőképek Társulata mutatja be Áramkörök című kompozícióját a mitikus lényekről. Hattól nyolcig tart az Álomszínház produkció, melynek során a nézők álmait, belső képeit Dr. Parádi József és társulata nagy hozzáértéssel és gyakorlattal alakítja jelenetekké, mély előadássá. Nyolctól az izraeli Mirael Finkel filozofikus tartalmú, levegő-akrobatika produkciója lesz látható, mely Ég és Föld között játszódik, egy szál kötélen. Kilenctől pedig az Alternatív Cirkusziskola Gyülekezés című előadását nézhetitek meg, melyen a porond alapenergiái kelnek életre: a rugalom, az erő, a simulékonyság, a feszülés-kioldódás, a forgószél, a struktúra, a repülés és a koncentráció.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés