free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A Kundera-ügy

Borsa         Címkék: botrány, irodalom, kundera, politika, ügy 1 hozzászólás

Milan Kundera cseh íróról azt beszélik, besúgó volt. Szerintünk visszavonhatatlan érdemei vannak az irodalom terén. Mi az összefüggés a kettő között? Hát pont ez az!

Úgy tűnik máshol is divatos szokás "besúgózni", nemcsak idehaza. Persze ehhez kell egy olyan múlt is, ahol ez anno megeshetett, ilyen országokból pedig szép számmal van Európa keleti blokkjában. De van ennek jelentősége? A lényeg itt mégiscsak a múlt szón van, méghozzá a régmúlton. Bár a politikai nézőpont tőlünk egészségesen messze esik, ez az egész botrány jó ürügy arra, hogy előkapjuk Kundera munkásságát. Azét az íróét, aki világhírt szerzett magának játékosan könnyed, tréfát nem ismerő humorral átszőtt, és súlyos filozófiai kérdéseket boncolgató életregényeivel.

www.guardian.co.uk 

Milan Kundera a csehszlovákiai Brnoban született 1929-ben, tanulmányai széleskörű művészeti intelligenciáról tanúskodnak; zenetudományt, irodalmat, filmművészetet és esztétikát hallgatott a prágai Károly Egyetemen. A történelem viszontagságai azonban nem kerülték el hazáját sem, így először 1948-ban lelkes kommunistaként belépett a pártba, majd két év múlva az igazságtalanságok ellen felszólalva ki is zárták onnan, és majd csak 1956-ban lép be újra. Tagja volt a Literarni Noviny és a Listy című irodalmi folyóiratok szerkesztőségének, majd a Prágai Film és Előadóművészeti Akadémián világirodalmat tanított.

Irodalmi pályafutását költőként kezdte, versesköteteivel alapozta meg hírnevét, de az igazi áttörést mégiscsak a regényeinek köszönheti. Számára a regény nem csupán egy műfaj volt, az igazi művészi kifejezőerő abszolútuma, a testes valóság és a korlátlan fantázia világa, mely az emberi lét fájdalmas kérdéseire keresi a válaszokat, a filozófiai tradíciót is segítségül véve.

www.iht.com

Első regénye a Tréfa - 1965 - volt, mely egyértelműen politikai munkának minősült; fiatal hőse Ludvík Jahn egy képeslapon az éppen pártiskolába vezényelt kedvesének azt írja, hogy "Az optimizmus az emberiség ópiuma! Az egészséges lélek ostobaságtól bűzlik. Éljen Trockij!". Természetesen mindezt tréfából, ám létezett olyan kor - és ma sem állunk ettől nagyon messze -, mely egyáltalán nem ismerte a tréfát, sőt, büntette azt. Az ifjú Jahn karrierje derékba törik, kizárják a pártból, kirúgják az egyetemről, és a katonaság büntetőalakulatához sorozzák be. Ez pedig a történelem tréfája volt, és nem csak a regényhősök ellen...

Jellemző, hogy a regény után magát Kunderát is "feketelistára" tették, a Tréfa hatalmas botrányt kavart, nem sokkal utána az 1968-as prágai tavasz – ez is jubilál az idén – eseményeiben való részt vállalás az utolsó csepp volt a rendszer szemében. Kunderát, akárcsak regényhősét kizárták a pártból, kirúgták az állásából, végérvényesen eltiltották a tanítástól, és természetesen nem is publikálhatott többé. Így következő regénye, Az élet máshol van - 1973 - már Párizsban talált kiadót, és nem sokkal később 1975-ben maga Kundera is követi művét, és Franciaországba emigrál.

http://librarian.blog.hu, http://loslaberintosdeltiempo.blogspot.com

Kiadják a még korábban írt Búcsúkeringő című munkáját, és 1979-ben A nevetés és felejtés könyve című regényét, ami miatt az ortodox cseh politika állampolgárságától is megfosztja, nem sok választást hagyva hazája iránti lojalitásra. Innentől kezdve Kundera már csak franciául írt, és Párizs lett az otthona, 1981-től már hivatalosan is francia állampolgár.

A most előkerült állítólagosan hivatalos iratok szerint Kundera egy a nyugati hírszerzésnek dolgozó, volt katonai pilótát, bizonyos Miroslav Dvoráceket jelentett fel a kommunista állambizottságnak még 1950 márciusában. A fiatalember 22 évet kapott, melyből 14-et ült le, de érdekes módon feleségén keresztül azt üzente a nyilvánosságnak, hogy teljességgel jelentéktelen, hogy akkori barátnője, vagy az annak kollégiumi társa - aki maga Kundera volt - jelentette-e föl. Bárhogyan is számoljuk, az ügy több mint 58 éves, és ha magát az érintettet sem érdekli, akkor a cseh közvélemény számára ez most miért is fontos?

http://aktualne.centrum.cz

Az ügy minőségére jellemző, hogy cseh irodalomtörténészek már új aspektusként kezelik a besúgás tényét Kundera írói munkásságának megértésében, egyikük - Michaela Becková – egyenesen azt nyilatkozta, hogy "Nagyon valószínű, hogy múltjának ez az eddig ismeretlen epizódja újabb kulcsot fog jelenteni művei megértéséhez és interpretációjához". Természetesen így is hozzá lehet állni a dologhoz, de az irodalom szempontjából ez teljesen lényegtelen. Kundera persze visszautasítja a vádakat, a Respekt című cseh hetilap meg bizonygat, a makulátlan igazság pedig - jó eséllyel - ezúttal is elmarad majd.

Konklúziónak talán annyit érdemes még idebiggyeszteni, hogy elég szomorú, hogy aki eddig nem hallott Kunderáról, annak egy ilyen vád nyomán kell megismernie őt, életműve szempontjából halálosan mindegy, hogy mit tett, vagy nem tett 58 évvel ezelőtt, de a cseh történelem nem lehet elég hálás neki, mert még akkor is megszállott homo politicusként viselkedett szülőhazájával szemben, amikor az már régen kitagadta. Ítélkezni persze lehet, ez mindenkinek a szíve joga, bár értelme nem sok van.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés