free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Látástól vakulásig

Radnai Anna         Címkék: betegség, látás, púder, szem, vakság 0 hozzászólás

Hazánkban évente hatezren vakulnak meg, pedig az esetek nagy részében ez megelőzhető lenne. Ezért a Látás Világnapja idén a vakság megelőzéséről is szólt.

A különböző betegség-világnapok - ha nem fedeztek fel semmi újat a kutatók - sokszor unalmasan szajkózzák a tavaly megfogalmazott üzenetet. Mondhatjuk persze, hogy az egészségmegőrzés szempontjait nem lehet elégszer hallani, de azért a Borsa jobban szereti, ha - akkor is, ha nincs újdonság a tudományos életben - a szervezők megpróbálnak új megközelítéssel élni az adott egészségkárosodást illetően. A 2008-as Látás Világnapjának kiemelt témája a látás elvesztése volt.

A Látás Világnapja

A Látás Világnapját az Egészségügyi Világszervezet indítványozására létrejött Vision 2020 program keretében a föld szemészei, a társszakmák képviselői és az érdeklődő vagy érintett laikusok 2000 óta ünneplik minden évben október második csütörtökjén.  

 

A vakság pedig nem valami perverz ötlet folytán lett a látás ünnepének fő témája, hanem azért, mert - tudtuk meg Németh János szemész professzortól - a szemük világát vesztő emberek tragédiája nyolcvan százalékban megelőzhető lenne! A baj elkerülése pedig egyéni felelősség is, mert például a leggyakoribb vakságot okozó makuladegeneráció szűréssel észrevehető, és idejében felismerve kezelhető kór. Ezen kívül számos szembetegség létezik, melyet pici korban még korrigálni, gyógyítani lehet, később azonban már nem, így az anyukáknak (és persze a gyerek háziorvosoknak és védőnőknek) feladata figyelni a kicsi szemét. Ha valami rendelleneset tapasztalunk, akkor azonnal szemészhez kell vinni a gyerkőcöt.Egy barátnőm mesélte a minap, hogy amikor gyermeke hároméves kicsi volt, az orvos letapasztotta a fél szemét - nem konkrétan a szem, hanem az idegpálya betegsége miatt. (A kicsi agya nem "csinált" egy képet a két szemmel kódolt kettőből). A csöppség viszont ezzel nem értett egyet, és hihetetlen könyörgésekkel és sírásokkal (=hisztivel) elérte hogy levegyék a szülei a szemtakarást. Mikor később az iskolában kiderült, hogy nem látja a táblát, barátnőm visszavitte a doktorhoz drága magzatát, és megtudta, hogy az bizony már kinőtt a korból, mikor még orvosolni lehetett volna a problémát. De még mielőtt rátérnénk a legkisebbek védelmére bővebben is, áldozzunk pár szót a felnőtteket fenyegető elváltozásokra. 

Évente 6060 ember veszíti el szeme világát Magyarországon. A maradandó károsodást nálunk is - csakúgy mint a világ többi részén - leggyakrabban az időskori makuladegeneráció okozza. Ezután következik a zöld hályog és a diabétesz, mint a vakulásban főkolompos betegségek. A szürke hályog mára a harmadik-negyedik helyre szorult.A makuladegenerációról két oknál fogva érdemes több szót ejteni: egyrészt a nagyszüleink és a szüleink iránti óvó szeretetünk miatt, másrészt azért, mert 45 év felett nagy eséllyel magunknak is kell majd csináltatnunk olvasószemüveget. Ettől kezdve érdemes öt évente szemészeti szűrővizsgálatra járnunk. A cukorbetegeknek pedig évente javallott elvégeztetni ezt a vizsgálatot.

A makuladegeneráció nem eredményez teljes látásvesztést, mert az elváltozás "csak" az éleslátást teszi tönkre. Akit utolér ez a baj, az elveszíti olvasó-, és arcfelismerő képességét, ám látótere megmarad, vagyis a jól ismert lakáson belül segítség nélkül is tud közlekedni. A makuladegeneráció lényege, hogy az éleslátás helye, vagyis a sárgafolt (macula lutea) a korral előrehaladva elfajul, de a betegség a retinának kizárólag ezt a területét érinti. Alapvetően két formája van: a száraz és a nedves forma.A száraz, sorvadásos formában a betegek 85-90 százaléka szenved, és ez a jobbik eset: akár évtizedek is eltelhetnek a teljes olvasókészség elvesztéséig. Súlyosabb állapotot és gyors látásromlást eredményez, ha a betegség átmegy "nedves formába". Ekkor az érhártya felől kóros érképződés indul meg az éleslátás helye alá. Az újonnan képződött erekből folyadék és vér szivárog a retina rétegei közé, a photoreceptorok fokozatos pusztulását okozva.

1. Látástól vakulásig
2. Kockázati tényezőkLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés