free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Alaplevezés

Borsa         Címkék: alaplé, íz-i, leves, recept, zöldség 0 hozzászólás

Leveskockából gyorsan lehet főzni, aztán annyi. A házilag gyártott alaplének viszont jobb az íze és egészségesebb. Alaplé, irodalmi vonatkozások és elkészítési mód.

Aki nem olvasta/látta Bridget Jones naplóját, az is biztos hallott arról a jelenetről, amikor a főhősnő, aki igazi antitálentum a főzéshez, vacsorát ad és egy szakácskönyv segítségével próbál "ízkoncentrátumot" készíteni, ám egy darabka műanyag spárga segítségével az egész levest kékre színezi. Na, a történetnek ezen a pontján Bridget voltaképpen alaplét főz, bár maga sem tudja. Az alaplé ugyanis nem más, mint a leveskocka eredeti változata, ízkoncentrátum, amivel teljesebb aromájúvá tehetjük a készülő ételt, legyen az leves, mártás, húsétel vagy rizs.

Jogos a kérdés, hogy ha feltalálták már a leveskockát, akkor minek kellene visszatérni a korábbi állapothoz, minek szöszölni az alaplé elkészítésével? Egyrészről azért, mert sokkal jobb íze van, mint a gyári kockáknak. Másrészt, mert bár kicsit hosszadalmas, de nagyon egyszerű az elkészítése. Harmadrészt mindenki a neki megfelelő ízvilágot kísérletezheti ki.No és persze az sem utolsó szempont, hogy a levesporok és -kockák gyártása nagyon durva vegyi folyamat, amely során nem lassú főzéssel nyerik ki az ízeket a zöldségekből, vagy a csirke-és marhahúsból, hanem elég riasztó vegyi technológiával, gyakorlatilag tömény lúgok segítségével vonják ki az ízeket a húsokból és a zöldségekből. Nem véletlen, hogy, aki igyekszik valamennyire is bio konyhát vinni, annak kamrapolcán sosem találkozunk levesporokkal és kockákkal. De nem is kell az organikus konyhára törekedni, akkor is sokkal jobb és változatosabb ízű adalékot készíthetünk mi magunk, ami ráadásul előre lefőzhető kisebb-nagyobb mennyiségekben, a hűtőszekrényben remekül el van fajtájától függően egy-két hétig, de lefagyasztva hosszú hónapokig is eltartható. Főzhetünk csontok és húsnyesedékek segítségével húsos, halalkatrészek felhasználásával halas, vagy csak veteményekkel zöldség alaplét.

Az alaplé, voltaképpen egy leves, aminek ízeit és töménységét a hozzávalók, a vízmennyiség és a főzési idő, valamint az ízlésünk határozza meg. Ha csirkével készítjük, akkor érdemes aprólékból - nyak, farhát, szárnyak, fej, láb - főzni, de mehet bele a kifilézett combok csontja is. Marhahúsból fartőt, farkat érdemes használni és természetesen csontot, de szigorúan velő nélkül. A zöldség alaplébe gyakorlatilag bármilyen vetemény mehet, de ami nem hiányozhat belőle, az a gyökérfélék (sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller gumó), hagyma és legalább egy a kelfélék családjából. Minél több fajta zöldség és persze fűszer kerül bele, annál ízesebb, tartalmasabb lesz a leves. A húsos alaplevekhez is kötelezően használjuk a gyökérzöldségeket és a hagymát. A cél az, hogy a lassú, hosszú főzés folyamán a lehető legtöbb ízanyag, ásványi só, oldódjon bele a lébe, ezért a hozzávalók teljesen elveszítik ízüket, tovább már nem használhatóak - na meg nem is túl gusztusosak a több órás főzés hatására.Borsamunkatárs a legegyszerűbben elkészíthető zöldség alaplét készítette, ezt érdemes variálgatni, felturbózni további zöldségekkel, hús és csontfélékkel. A konyhaablakot mindig tartsuk nyitva, mert a folyamatos lassú főzés elég nagy páraképződéssel jár, és bár nincs zsiradék, a tömény zöldségleves illat legalább annyira bele tud ivódni a ruhákba és egyéb textilekbe, mint a kisvendéglők sült krumpli szaga.

Így készül

Másfél liter alapléhez megtisztítunk két nagyobb sárgarépát, egy termetes fehérrépát, ökölnyi zellergumót, kisebb karalábét és két ökölnyi karfiolt vagy brokkolit. Mindent a lehető legkisebbre, legvékonyabbra szeletelünk, esetleg reszelünk, de a legpraktikusabb talán az, ha uborkagyalun mindent hajszálvékonyra karikázunk. Vékonyra szeletelünk úgy húsz centi póréhagymát is. Ha más zöldségeket is tervezünk belefőzni (gomba, zöldbab, zöldborsó, fokhagyma) azokat is a lehető legjobban megtisztítjuk és apróra szeleteljük. Egy nagyobb fazékba rétegezzük az összes hozzávalót, beledobunk két babérlevelet, egy csokor petrezselymet, vagy az ízlésünknek megfelelő zöldfűszert - sót nem! - felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és nagyon lassan, lefedve főzni kezdjük. A legjobb a tűzhely legkisebb, úgynevezett mokkaégőjét használni.

Amikor gyöngyözni kezd, egy picit félrebillentjük a fedőt, még kisebb lángra kapcsolunk és csendesen főzzük legalább két óra hosszát, de lehet, sőt a húsokat kell tovább, akár három-négy órán keresztül is. Ha a víz nagyon párolog, esetleg pótoljuk, de mindig csak a zöldségek tetejéig érjen. A végén be lehet forralni, minél jobban elpárologtatjuk, annál töményebb íze lesz. Amikor a hozzávalók legalább két órát főttek és kóstolásra már tényleg semmi ízük sincs, leves szűrőn, vagy textilpelenkán átszűrjük a lét, sőt a zöldségeket kicsit ki is nyomkodjuk.A tiszta folyadékot üvegben a hűtőszekrényben tároljuk, vagy dobozban lefagyasztjuk. Ha nagyon sötétre és töményre készítettük, akkor akár jégkocka tartóba is tehetjük és alkalmanként négy-öt darabot használunk belőle.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés