free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kerámika Kádárika

Borsa         Címkék: kádár, kerámia, reál, szoc, tárgy 1 hozzászólás

A vörös mázas, rücskös vázák a Kádár-korszak tipikus kortárs dizájntárgyai voltak. Ma viszont már múzeumban mutogatják őket. Megnéztük a Szoc Deco kiállítást.

Vörös és barna mázas vázák, hamutartók, lámpák és gyertyatartók. Egyszerű formák, földhözragadt design, ismétlődő vonalak. A szocreál irodaházak társalgóiban porosodó iparművészeti tárgyakat Szoc Deco néven vezetné be a művészettörténetbe a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.


Nézegess kiállított retro tárgyakat!


A szocialista tárgykultúrában élő csajok Erika dohányzóasztal mellett ültek a házibulikon, Szofit szívtak az Éva vermuth mellé, a Varia beépített bútorcsalád vízszintes felületein pedig piros szegfűcsokrok virítottak barna mázas kerámiavázákban. Így is lehetett bulizni (a mi születésünk erre a legjobb bizonyíték) mai szemmel azonban az akkori design meglehetősen nyomasztó és divatjamúlt.

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, a régész végzettségű Kiss Imre számára azonban a sokféle, mégis tökéletesen egyformának ható szocialista kerámia nagyon is izgalmas világra nyit ablakot. Tekintélyes magángyűjteményét a múzeum vitrinekbe rendezve mutatja be. A még november 11-ig megtekinthető kiállítás a Design Hét egyik legnépszerűbb rendezvénye volt, hiszen gyökeresen másfajta tárgykultúrába vezeti be a látogatót, mint a sokszor igencsak egyforma kortárs design világa. A helyszínen járva megtudtuk, hogy az egykor nagyon is vidámnak és játékosnak ható vázák, hamutartók és lámpák nemcsak a retro divat jegyében kerültek most elő. A múzeum új stílust szeretne bevezetni a művészettörténetbe.Szoc Decónak nevezi az igazgató-kurátor azt az időszakot, amikor a keményvonalas, Rákosi nevével fémjelzett szocializmust - és vele a szocreált - felváltotta a "puhább" Kádár-korszak. Az időszak 1956-tól a rendszerváltásig tartott, ekkor jelentek meg az iparművészek által készített vidám edények a közösségi terekben, munkahelyeken és az otthonokban is. Az elnevezés a két világháború közötti Art Deco stílusra utal, Kiss Imre szerint a szocialista tárgykultúra gyökerei a szecesszió utáni korban keresendők.

A múzeum célja, hogy a tegnap még kortársnak számító kultúra minél hamarabb megtalálja helyét a történelemben. Az új tematika szerint hibásan csak szocreálnak nevezett, és sokak számára tökéletesen értéktelenné vált virágcserepeknek, vázáknak és lámpatesteknek a hangzatos Keramika Kádárika nevet adta a leleményes múzeumigazgató, aki beszélgetésünk alkalmával nem szívesen bocsátkozott stíluselemzésbe.Mégis mitől olyan egységesen sokfélék ezek a tárgyak? Kék, zöld, piros és rengeteg narancssárga kerámiát láttunk a kiállításon. Mindegyik csíkokkal, csigavonalban futó festéssel, vagy egyszerű, geometriai alakzatokkal díszített, esetleg szándékosan töredezett hatású. Ezek a tárgyak az emberek tartózkodási helyének díszítésére szolgáltak, modernek voltak, a maguk korában igazi szocialista designtárgynak számítottak. Olasz, amerikai, vagy francia csecsebecsék azonban abban az időben szóba sem jöhettek, nem voltak világmárkák, sem internet, sem csillogó butikok az Andrássy úton. A magyar iparművészet ebben a teljesen zárt közegben mégis megteremtette a szocialista designkultúrát, ami a Rákosi-diktatúra rideg, embertelen szocreálja után maga volt a progresszív, felszabadult, tobzódó játékosság.

1. Kerámika Kádárika
2. Gerbera a vázábaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés