free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szakítószilárdság

-pészM-         Címkék: blog, könyv, kultúrtripp, olvasmány, szakítshabírsz 0 hozzászólás

Blogon már olvastuk, de most kötetbe szedve is mazsolázhatjuk a szakítós sztorikat. A Szakíts, ha bírsz hasznos olvasmány. Önmarcang helyett, előtt vagy után is.

Nem gondoljuk, hogy zsákbamacskával kalmárkodunk a Tisztelt Vásárlók, Nyájas Olvasók felé, és hogy élnek még körülöttünk olyanok, akik ne skubiznák rendszeresen a szakítós blogot. A mások nyomorán teli szájjal…, hmmm, nincs sok felemelőbb, ez könnyedén belátható, még akkor is, ha részvétnek, együttérzésnek álcázzuk a bizsergető kárörömöt. És akik törzsvendégek az oldalon, szintén tudják, hogy ez messze nem az a liga, amit tévécsatornák és mozivásznak centire megkoreografált Bridgetjei meg Carryjei hoznak - bizony, a vérvalót, azt sem pitiánerségben, sem dandys lúzerségben, sem suttyóságban utol nem érheti a forgatókönyvírói fantázia.

http://szakitshabirsz.blog.hu

Nos, könyvet ajánlunk, méghozzá hiánypótlót, és aki annak idején sírva bírt röhögni Adrian Mole és a hasonszőrűek pattanásos-kamasz vergődésein, vagy a már elébb említett Jones kisasszony kult státuszba emelt hányattatásain, az dörgölheti a tenyerét, és vércseként vetheti magát az első osztályú zsákmányra.

A blog (szakitshabirsz.blog.hu) több mint egyéves termése lett szép, kövér kötetbe szerkesztve, és az olvasó legnagyobb megelégedésére csak nagy ritkán sújtott le a cenzori pallos: a nagyon fals vagy extrém unalmas és érdektelen sztorik hullottak csak ki (a férgese), de a cupákja, a legzsírosabb pofára esések és ejtések mind itt vannak - soha ragyogóbb tablót. Külön öröm, hogy az édes anyanyelv szentírás-szabályait és a vaskos szótárak szigorát egy könnyed vállrándítás tette zárójelbe: minden úgy lett rögzítve, ahogy az az egyes szerzők tollából kikerült, és higgyük el, a dolog élvezeti értékén ez sokat dob. Hiszen, ahogy maguk a szerkesztők vallanak: "a levélíróról a legtöbbet a saját nyelvhasználatából tudhatunk meg". Szerintünk is.A könyvre nyomtatott tízparancsolatot mi már az általánosban felmondatnánk, ha rajtunk múlna - hány, de hány ártatlan liliom kerülhetné el a mételyt, a totális megsemmisülést, ha ilyen vértet kapna már a startnál. Sorvezetőnek, de keserű tapasztalatnak sem utolsó, hogy például: "Rondákkal ne ismerkedjünk, teljesen felesleges. És szépekkel se.", vagy: "Olcsójánosokkal ne kezdjünk, és a kőgazdagokat is igyekezzünk elkerülni." A távkapcsolatokra, a rossz szexre, az anyós-após dilemmára vonatkozó passzusokat innen már gyerekjáték kitalálni.

A bélést persze nem lehet, nem is ildomos összefoglalni, és ennek neki se futnánk (hiába a címszavak, a tematika), poénokat-csattanókat előre lelőni pedig főbűn, így látatlanban is szavazzon nekünk bizalmat mindenki, és higgye el - a költőt hívva segítségül -, lélektől lélekig bizony mérhetetlen a messzeség. Ribancok, önteltek, óvatosok, unott pesti juppik, csóringer svihákok, millió dolláros bébik, bátrak és szabódók, ármánykodók és zsírparasztok, nárcisszok és lúzerek a szereplőink (magyarán a barátaink, kollégáink, pasijaink, nőink satöbbi) - ennek megfelelően a sztorikat, illetve az alanyok közt szövődő, bimbózó, aztán gyászos véget érő liezonokat is ezen a tengelyen célszerű elhelyezni. Csalódni senki nem fog, az alkalmankénti mély döbbenet viszont borítékolható - senki ne gondolja, hogy szakításügyileg felkent doktora a témának, ebben a dózisban minden, amit az egyes ember fel tud mutatni a saját portfóliójából, kutya fasza ahhoz képest, ami itt szembejön.

http://szakitshabirsz.blog.hu

És ahogy a két szerkesztő, Libor Anita és Valuska László gyengéden megpedzi az előszóban, tudniillik hogy ment-é a szakítós bloggal előrébb a világ: bizony, ment, ez a csokor már a kollektív tudat része, szegénységi bizonyítvány és glória egyszerre, sturm und drang, remény s emlékezet. Minden emberfia hálás lehet a kezdeményezésért, a végeredményért nemkülönben.

Ajánljuk tehát a kötetet: sebnyalogatás és önmarcang helyett, előtt vagy után, célzásnak, ha már küszöbön a krach, villamosra, vagy ha épp bealudnánk a mítingen, lineárisan vagy csak felütve itt-ott, ha eddig nagyon elszúrtuk, és tudni akarjuk, hogy mások is ennyire szerencsétlenek, vagy ha a nyelvi rutinunk cserbenhagy, hogy valagba rúgjuk az aktuális unalmas senkiházit. Mankó a lapát alá.

Szakíts, ha bírsz - Értékellek mint embert, szerk.: Libor Anita és Valuska László, KonkrétKönyvek, 2008, 331 oldal. (2999 Ft, webes ár: 2400 Ft)LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés