free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Cseh trainspotting

Borsa         Címkék: cseh, dráma, kritika, mozi, premier 0 hozzászólás

Robert Sedláček agyondíjazott filmje, A hazugság szabályai keveri a fikció és a dokumentumfilm eszközeit, de rosszul. A bűnügyi szál is zavaró a drogos filmben.

Akárcsak múlt heti premier-választottunk, a jelen mozink főhősei között is ott a drog, de míg előbbi lightos-vidám-füvesre vette a figurát, A hazugság szabályai kőkemény, posztheroinista lelkekben turkál. Robert Sedláček most először gyürkőzött neki egy nagyjátékfilmnek, eddig csupán dokumentumfilmes múltját ismerhettük, bár azt se túlzottan. Mindenesetre akinek ismerősen cseng a rendező neve, az nagy valószínűséggel pont a szóban forgó mozira flasshel vissza, mert Sedláček mélylélektani drámája megjárta a tavalyi örökmozgós, Cseh Filmhétvégét.

www.csfd.cz

Tehát annyira már nem friss darab, és ez sajnos nem csak a cím mögé biggyesztett évszámon látszik meg, hanem erőltetett vonalvezetése és kopott dramaturgiája is alapos porolásra szorulna. Bár ez még nem is lenne annyira nagy baj, amit mi nem tudtunk kikerülni, az pont a rendezői múltból jövő dokufilmes irányultság, Sedláček ugyanis egy dokumentumszerű fikciós mozit alkotott, félig rezgő kézikamerával, félig flashbackelős emlékvíziókkal, ezekhez azonban szükségeltetne egy alapvető rendezői lelemény, mely képes egyensúlyt teremteni a két kényesen más vérmérsékletű műfaj között. Itt ez hiányzik, és szinte az első perctől bukik az amúgy szép koncepció, hiába a tényfeltáró lelki turka, minduntalan kiszakadunk abból a közegből, melyben közelebb kerülhetnénk drogosaink emberi lényéhez.

A történet alapját egy elzárt drogterápiás csoport adja, ahová a 33 éves Roman is megérkezik. Ő is önként vállalkozott rá, hogy aláveti magát a "gyógykezelésnek", felköltözik a hegyekbe, mindentől elzártan eltölt egy évet a vele hasonszőrűekkel, és közben megpróbálja visszaterelni a helyes csapásra kizökkent életét. A csoport tagjai mindannyian drogosok voltak - szigorúan a keményvonalon -, ami a nagyszerű bennük, hogy ez egyáltalán nem látszik rajtuk, nem úsznak verejtékben, és nem vinnyognak tűt követelve.

www.csfd.cz

Az egyetlen dolog, ami nyomasztja őket, az a múltjuk, attól akarnának kétségbeesetten szabadulni, és ezen a ponton a drogos dráma szimpatikus univerzálisba csap át. Innentől a lélekfejtés nem a drogok okozta sérelmekre korlátozódik, hanem az emberi gyarlóság mindennapos bűneire; csalás, lopás, hazugság. Főként a hazugság, mely központi magja az egész sztorinak, a tiszta lap csak a kíméletlen őszinteség után jöhet, ahhoz viszont önvizsgálat és bátorság kell.

Míg főhőseink ezeken a nagy dolgokon morfondíroznak, lassan becsúszik egy bűnügyi szál is a történetbe, mely kifejezetten zavaró összképet produkál. A pszichologizálás agyoncsapja az izgalmat, míg a nyomozósdi tompítja a lélekfeltárás éleit. A cselekmény a tartalom rovására megy és vissza...

www.csfd.cz

Bár kétségtelen, hogy vannak nagyon erős pontjai a mozinak, de súlyos hibái majdhogynem teljesen megfosztják az élménytől a nézőt. Az az érzésünk, kicsit túl sokat akartak egyszerre a szerzők, Sedláček pedig tehetséges filmes, de van még hova fejlődnie. Az utóbbi idők idióta vígjátékai és romantikus melodrámái mellett azonban mindenképpen említésre méltó példány, ráadásul cseh, ami abszolút plusz pont a pikantéria terén.

A hazugság szabályai / Pravidla lži
Színes feliratos cseh filmdráma, 2006
Rendező: Robert Sedláček
Forgatókönyvíró: Robert Sedláček
Operatőr: Petr Koblovský
Zene: Tomáš Kimpl
Vágó: Matous Outrata
Szereplők: Martin Stránský, Klára Issová, Jirí Langmajer, Jan Budař, Jaromír Dulava, David Novotný, Igor Chmela
Játékidő: 119 perc
Bemutató dátuma: 2008. október 30.
Forgalmazza: Új Budapest Filmstúdió

Díjai:
Cseh Filmszemle, 2007 - Cseh Oroszlán díj: a legjobb forgatókönyvért a kritikusok díja, és a legjobb 2006-os cseh film díja
Febiobeszt Film Fesztivál - Kristian díj a legjobb játékfilmnek
Plzeni Film Fesztivál - közönségdíj
A Cseh Filmklubok Szövetségének díja - 2006 legjobb játékfilmje
Lubuskie Film Fesztivál, 2007b - a filmkultúra klub díja
Karlovy Vary Nemzetközi Film Fesztivál 2007 - East of the Vest szekció – versenybenLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés