free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Látszólagos forradalom

Borsa         Címkék: forradalom, , parlament, púder, ruanda 0 hozzászólás

A ruandai parlamentben többségbe kerültek a női képviselők. Örül a kormány, a feministák és még a nyugat is. Kár, hogy a helyzet igazából mégsem annyira rózsás.

A múlt hónapban Ruanda megvalósított valamit, amit más ország még soha ezelőtt: az ország törvényhozásában a nők száma meghaladja a férfiakét. A parlamenti választásokon ugyanis a kiosztható nyolcvan képviselői hely közül negyvenötöt nők nyertek el. Paul Kagame ruandai elnök örömmel fogadta a választások eredményét és hangsúlyozta a tényt, hogy az ország jövőjét a nők formálják. A valóság azonban ennél jóval árnyaltabb és kevésbé ad okot optimizmusra. A Guardian riportja.

Erősítik a nők szerepét

Mindössze tizennégy évvel az 1994-es népirtás után Ruanda feltámadt hamvaiból. A nőknek ma már töb joguk van, mint korábban, többek között lehet saját földjük, nyithatnak bankszámlát, sőt vállalkozást is indíthatnak.

Ruanda

Ruanda Magyarországnál három és félszer kisebb ország Afrika középső részén, az Egyenlítőtől délre. A lakosság 84%-a hutu, 15%-a tuszi, 1%-a pedig twa pigmeus. A földművelő hutu és a főleg állattenyésztésből élő tuszi törzsek állandó viszályban állnak egymással. Az országban a hivatalos nyelvek a ruandai, a francia és az angol, de beszélik még a szuahélit is.

A Parlament két kamarából áll, a népgyűlésből és a szenátusból. Az igazságügyi szolgáltatás legmagasabb szerve a Legfelsőbb Törvényszék (Cour Suprême). A tartományokban és a városokban is megtalálhatóak a szervei. A parlamentben a hutuk és a tuszik egyenlő arányban vesznek részt.

 

A kormányzat partnerként kezeli a nőket abban, hogy segítsenek enyhíteni a vidéken tapasztalható szegénységet és változatosabbá tenni a gazdaságot, hogy az a mezőgazdaságtól való függésből a tudásalapú felé mozdulhasson el. Hogy erősítsék a nők politikában betöltött szerepét, az alkotmány számukra foglalja le a parlamenti helyek harminc százalékát. Az uralkodó Ruandai Hazafias Front (RPF) számos nőt indított a választási listák élén és számos nőt neveztek ki vezető kormányzati pozíciókba. A húsz kabinetből mostanra nyolcat nő irányít, beleértve a külügyi tárcát is.

www.thechicagoschool.edu

Mindazonáltal, ha egy alaposabb pillantást vetünk a Ruanda politikai életében bekövetkezett nemi forradalomra, meg kell látnunk azt is, hogy a választások eredményének létezik egy kevésbé optimista értelmezése is. Ugyanis, bár szabad választások zajlottak, kevéssé voltak tisztességesek. Csak a kormányzó RPF, valamint koalíciós partnerei és további két, velük szimpatizáló párt indulhatott a választásokon. A kormánnyal szemben tehát gyakorlatilag senki sem indult. Az ellenzéki pártok vezetői közül ugyanis a politikai vezetés korábban sokakat bebörtönzött, száműzött vagy megölt.

Az pedig, hogy a nők politikában való szerepeltetése látványos, vezető pozíciókban történik, valójában azt jelenti, hogy ezzel az esélyük, hogy tehessenek az országuk jövőjéért, ténylegesen nem sokat javult. Ruanda parlamentjének ugyanis korlátozott a befolyása. A hatalom Kagame elnök és legközelebbi tanácsadói kezében összpontosul. A képviselők - legyenek azok férfiak vagy nők - hatalma valójában túl kicsi ahhoz, hogy nyíltan ki merjék fejezni  ellenvéleményüket illetve hogy ennek megfelelő intézkedéseket vigyenek keresztül.

www.theseminal.com

Probléma az is, hogy hiába a nők politikai szerepvállalása, az új törvények nem fordítanak elég figyelmet a szegények helyzetének javítására. A ruandai nők kilencven százalékát olyan parasztok teszik ki, akik megélhetése a kisgazdaságoktól függ. Kevés javuk származik a politikában tapasztalható nemi forradalomból vagy az ország relatíve magas gazdasági növekedéséből. A gazdag és a vidéki nők életszínvonala közötti rés csak növekszik.

1. Látszólagos forradalom
2. FigyelemelterelésLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés