free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

2000 éves játékmalac

Borsa         Címkék: bérház, instant, játék, kishír, malac 0 hozzászólás

Stonehenge mellett kiástak egy kis mészkő figurát. Mi csak egy átlagos kődarabnak néznénk, de a régészek szerint ez a legrégibb brit játék, amit valaha találtak.

Még jó, hogy hozzáértő régészek találták meg ezt a kis mészkődarabot, mert, ha mi járunk ott, csak simán odébb rúgtuk volna, hogy ne legyen útban. Tény, hogy bőven kell hozzá képzelőerő, hogy belelássuk a malac, vagy a sün formát, de azért elhisszük az angol régészeknek, akik Stonhenge mellett kiásták, hogy ez egy körülbelül kétezer éves játékmalac. Vagy játéksün, mert e tekintetben komoly viták folynak a régészek, történészek között. Egyesek határozottan sünnek látják, de egy régész felhívta rá a figyelmet, hogy a kelta mitológiában a malacnak nagy jelentősége volt, míg a sünöknek nem igazán.

www.boingboing.net

A mészkő figurát a Salisbury-síkságon, nem messze a híres kőépítmény mellett egy kisbaba sírjában találták meg, és legszerényebb becslések szerint is megvan 2000 éves. A játékfigurát feltehetően azért temették a kis holttest mellé, hogy megkönnyítse az útját a túlvilág felé. A sírhelytől nem messze egy másik gyerekcsontvázat is találtak, valamint egy bárányét is, aminek a fejére köveket tettek. Mivel ez annak a jele, hogy a bárányt feláldozták, olyan feltételezések is születtek, hogy a két gyereket is az isteneknek áldozták fel, bár az is tény, hogy akkoriban nagyon gyakori volt a csecsemőhalál, tehát lehet, hogy természetes halállal haltak meg.

A lelet azért is jelentős, mert ebben a korban nagyon ritka volt az ábrázoló művészet, többen úgy gondolják, hogy talán tabu is volt állatokat, vagy embereket megformálni. Szóval meg kell becsülni ezt a játékmalacot. Vagy sünt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés