free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A brókercsaj megmondja

Borsa         Címkék: bróker, címlap, csaj, interjú, padosszilvia 0 hozzászólás

Pados Szilvia bróker egyáltalán nem olyan, amilyennek a női brókereket elképzeltük. Hogy hogyan boldogul egy nő ebben a szakmában, azt majd a brókercsaj megmondja.

Amikor elhatároztuk, hogy egy női brókerrel készítünk interjút, megtárgyaltuk, hogy valószínűleg, egy agyonhajszolt, kiskosztümös, a macskái társaságában élő nővel fogunk találkozni, akit felőröl a stressz, de küzdelmei dacára nem igazán tud boldogulni a férfiak uralta brókervilágban. Pados Szilvia, az Erste Bank alkalmazásában dolgozó bróker - hivatalos megnevezése szerint, sales dealer - rácáfolt szinte minden előfeltevésünkre. Lendületes, kiegyensúlyozott, mosolygós, nőies és férjezett, imádja a szakmáját, és sikeres is benne. Természetesen nem álltuk meg azt sem, hogy kicsit pedzegessük a mostani világméretű gazdasági válságot is, de igazából arra voltunk kíváncsiak, hogyan boldogul egy nő egy tipikusan férfiasnak tartott szakmában.


Borsa: - Egy átlagember annyit tud a brókerekről, amit a hollywoodi filmekben lát: nagy kivetítőkön nézik a részvények mozgását és közben ordítoznak. Valójában, hogy néz ki ez a munka? Te pontosan mit csinálsz, kinek a pénzét kezeled?

Pados Szilvia: - Amikor ezt kérdezik, elő szoktam venni egy érmét, ami mindig nálam van. Az egyik felére az van írva SELL(elad), a másikra BUY(vesz). Szoktam poénkodni, hogy amelyik felére esik, az alapján döntjük el, hogy veszünk-e, vagy eladunk. De azért nem olyan ez, mint a kaszinóban, hogy teszünk a pirosra vagy a feketére, aztán meglátjuk mi lesz. Nekem minden reggel azzal kezdődik, hogy elemzem, mi történt a nagyvilágban, a tőzsdéken, és utána foglalkozom az ügyfelekkel. Én nem is klasszikus bróker vagyok, nem részvényekkel foglalkozom, hanem nagy multivállalatok befektetéseivel, főleg devizakötéseket csinálok.

A munkád során mit érzékelsz a mostani válságból?
- Sokkal több telefont veszünk fel; átlag napokon körülbelül hárompercenként van egy hívás, most  mialatt vonalban vagyok, látom a telefonon, hogy másik öt hívásom is van egyszerre. Nyüzsis, de nekem sokkal jobb egy ilyen piacra bejárni, mint egy halálnyugisra, amikor nem mozdul az árfolyam, és nem csinálunk semmit. Az kihívás, amikor egy ügyfél egy nap akár kétszer is megforgatja a pénzét.

Szakmailag elhiszem, hogy mindez felvillanyozó, de azért most sokan pánikban vannak. Egy átlagembernek mit tanácsolnál ebben a helyzetben?
- A pánik a legrosszabb, ha mindenki elkezdi kivenni a pénzét a bankból, az csak árt. Sajnos a sajtó szerintem nem megfelelően kommunikálja a helyzetet, és sokszor csak erősíti a pánikot, de azt azért nem mondanám, hogy az ember inkább csukja be a fülét, mert a jól informáltság alapvető ilyenkor. Ehhez viszont egy szalagcím elolvasása nem elegendő, az a biztos, ha mindenki bemegy a saját bankjához információt kérni.Ilyen szélsőséges helyzetben sokkal nagyobb felelősség van rajtatok is és komolyabb következményekkel is járhat, hogy milyen befektetési tanácsot adsz az ügyfeleidnek.
- Én nem adhatok tanácsot, egy EU szabály egyenesen megtiltja, hogy én mondjuk azt mondjam az ügyfelemnek, hogy "figyelj Józsi, lenn vagyunk az alján, most vegyél". Én csak ajánlatot tehetek és informálhatok. Persze, ha felhívsz valakit és elmondod, hogy mi történt a nagyvilágban, azzal már irányba helyezed. Ez pszichológia is, aki régen csinálja ezt, az már tudja, hogy, egy ügyfél mire hogy fog reagálni. Márpedig én jó régen csinálom ezt, 12 éve.

Akkor nagyon fiatalon kerülhettél ebbe a szakmába. Ennyire korán tudtad, hogy ezt akarod csinálni?
- Á, inkább belesodródtam. Közgazdasági szakközépbe jártam és még ottmaradtam ötödéven is, aminek a végén felsőfokú külkereskedelmi ügyintézői végzettséget kaptam. Nem vettek fel elsőre a főiskolára, de abban az egy évben sem akartam lábat lógatni, a tanáraim pedig segítettek bankban elhelyezkedni. Bekerültem az Erste Bankba, a befektetési üzletágra. Végigjártam a hierarchiát, csináltam háttérmunkát, back office munkát, de innen relatív hamar átülhettem dealernek, vagyis üzletkötőnek. Ettől kezdve annyira megszerettem a munkámat, hogy már szabadulni sem akartam, távoktatással megszereztem a Szolnoki Főiskolán a közgazdász végzettséget, valamint a bankárképzőben is elvégeztem egy bankszakmai képzést, és ezután egy nemzetközi tagsági képzést is.

Mennyire nehéz ebben a szakmában nőként érvényesülni, ahol abszolút férfi túlsúly van?
- Nekem most komoly pozitív megerősítés volt az, hogy a csoportunkba felvettek még két lányt, addig egyedül én voltam nő. Mindig bennem volt a kérdés, hogy vajon miért mindig csak fiúkat vesznek fel, és miért vagyok tulajdonképpen én még itt. Mert már itt ragadtam, vagy azért mert tényleg megbecsülnek? Most nagyon örülök, hogy a főnökeim a lányok mellett döntöttek, és remélem ebben közvetve nekem is van szerepem.Érezted valaha, hogy többet kell teljesítened, azért, hogy elfogadjanak, csak azért, mert nő vagy?
- Többet nem várnak el tőlem, mint a férfiaktól, de ugyanannyit viszont mindig. De sok dologban a nők ügyesebbek is, engem többször megtaláltak adminisztratív feladatokkal is, mert tudják, hogy precízebb, pontosabb vagyok az ilyen munkában, mint esetleg egy férfi. A másik meg, hogy a nők sokkal több mindenre tudnak egyszerre figyelni, és ebben a szakmában ez nagyon jól jön. Én három telefonban benne vagyok, és még másik négy dologra tudok figyelni, a fiúk viszont általában egyszerre csak egy dologgal foglalkoznak. Viszont a férfiak keményebbek, ambiciózusabbak, jobban tudnak tárgyalni, de mondjuk azért is, mert ők megtehetik, hogy haverkodnak az üzletfelekkel. Én ezt nem tehetem.

Félreértenék a haverkodást, csak azért mert egy csinosan felöltözött nő vagy?
- Igen, nekem azért sokkal jobban oda kell figyelnem, hogy egy munkakapcsolat kizárólag munkakapcsolatnak tűnjön, semmi többnek. Ritka volt, de azért tapasztaltam, hogy nem üzleti partnerként, hanem nőként próbáltak kezelni. Volt, hogy egy ügyfél azzal hívott, hogy "Szilvikém akkor itt várom a limuzinnal és mehetünk vacsorázni". Ilyenkor az embernek a sarkára kell állnia, és azt mondani, hogy "amennyiben tárgyalni akar, várom bent az irodában a főnökömmel együtt".Tehát te tudatosan kerülöd az ilyen helyzeteket, de nem valószínű, hogy minden nő így csinálja. Mennyire gyakori ebben a szakmában, hogy a nők bevetik a női eszköztárat az érvényesülés céljából?
- Nem akarok hazudni, látok erre is példát. Ha egy lány így szeretne érvényesülni, az könnyen lehet, hogy teret is kap. De nekem nem az a tapasztalatom, hogy az ilyen nők hosszú távon, jobban tudnának érvényesülni, mint mások.

Egyáltalán, nőnek való ez a szakma, az a mennyiségű stressz, ami ezzel a munkával jár?
- Szerintem ez nem nemi hovatartozás kérdése, hanem adottságé, rátermettségé. Vagy fel tudod venni a ritmust, vagy nem. Én bírom ezt. Egyszerre több vonalon beszélni, közben figyelni a monitoron, ahogy másodpercenként változik az árfolyam, emellett folyamatosan követni a tévén a híreket, a külföldi tőzsdét, én ezt szeretem.

1. A brókercsaj megmondja
2. Bizsergető adrenalintöbbletLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés