free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Új romkocsma a Nagymezőben

Borsa         Címkék: bérház, instant, nagymező, romkocsma, tárgy 3 hozzászólás

Az utóbbi hónapok dózerolós megmozdulásai következtében eltűntek a romkocsmák Budapestről. Szerencsére most nyílt egy új. A Nagymező utcai Instantban jártunk.

Sokan végképp eltemették a belvárosi romkocsmákat, amikor az ingatlancégek sorra ledózeroltatták a hetedik kerület rehabilitáció előtt álló tömbjeit. Bezárt az egykori Szódakert, a Mumus, és az egyik legszebb kerttel büszkélkedő West Balkán is, a helyükön papírvékony falú lakásokkal pettyezett társasházak, szállodák és irodaházak nyíltak.

Látszólag nyom nélkül tűntek el a süllyesztőben ezek a roppant népszerű pesti turistalátványosságok. A magyar fővárosba érkezők egyik évről a másikra már hiába keresték a fényképeken látott, a pesti éjszakát megjárt barátok beszámolóiból ismert udvarokat, kerteket és hangulatosan berendezett üres telkeket, ahol az eső ellen koszos IFA teharautó ponyva, vagy leselejtezett fagylaltos napernyő szolgált menedékül, a bárpultot százéves kredencből építették, éjszaka pedig lampionok, mécsesek és fáklyák tették még hangulatosabbá a lakatlan kísértetházakat.

 


Nézd meg képgalériánkat!

Csodás hangulat volt a világháborús golyók lyuggatta falak alatt fröccsöt szürcsölni. Úgy éreztük, mintha a komor bérházakból végre kiszállt volna az a sok nélkülözés, szenvedés és rosszindulat, ami a lakóknak osztályrészül jutott az elmúlt évtizedekben. Az ablakok mögül már nem leskelődtek feljelentésre kész házmesterek, a bombatámadások jelzésére szolgáló fémgong is retro díszítéssé szelídült a lépcsőfordulókban. Igaz, a pletykák szerint az épületeket megszerzett vállalkozók nem igazán voltak tekintettel a lakókra. Ezeket a házakat vagy életveszélyesnek minősítették lakhatóság szempontjából, vagy kilóra megvásárolták bennük a lakásokat. Mi magunk is hallottunk olyan harmadik generáció óta őslakos nagymamáról, akit a romkocsma és az új építésű lakásbiznisz üldözött valamelyik külső kerületbe a belvárosból. 

 


Már elsirattuk az egykori nyarakat, amikor a melegtől aludni úgysem tudtunk - hát beültünk a Szimpla, vagy a Szóda udvarába és hajnalig mulattunk a haverokkal, amikor egyszer csak kiderült: a romkocsmák mégsem haltak ki, csak arrébb kúsztak egy kerülettel. A Király utca és a Rákóczi út közti zegzugos udvarszövet helyén ma már vadonatúj épületek magasodnak, a hatodik kerület, benne pedig a Pesti Broadway-nek is nevezett Nagymező utca környéke azonban - úgy tűnik - átveszi a stafétát.

Instant recept romkocsmához

Instant az új hely neve, talán nem véletlenül. A két összenyitott háztömbből álló, hatalmas komplexum méretben, zegzugosságban és hangulatban csak a pálya legnagyobb versenyzőjéhez, a Szimplakerthez mérhető. Úgy tudjuk, hamarosan szálloda lesz belőle, nem is akármilyen színvonalon. Az instant romszórakozóhely a jól bevált recept szerint nyílt, ma már készre keverve kaphatóak a piacon azok az összetevők, melyek egy jó kis alteros romkocsma kialakításához elengedhetetlenek. Keress egy felújítás előtt álló, lepukkant belvárosi háztömböt, vedd meg benne az összes lakást a tulajdonosoktól, majd tervezz a helyére szállodát/irodaházat/designgalériát – hangzik az első passzus. Míg a papírokat elrendezed, beszerzed a szükséges engedélyeket és befektetőket találsz, bőven belefér egy-két szezon, sőt – ha ügyes vagy és áron alul bizniszelted az önkormányzattal az adásvételt, még a bérház árának jó részét is visszahozza. Ezalatt használd ki a hely adottságait és nyiss a tömbben kultkocsmát. Hívd meg a város legmenőbb graffitiseit, fiatal képző- és utcai művészeit, festess ki velük, hasznosítsd újra a házból kiköltözött nagymamák otthagyott retro bútorait, készíttess rendhagyó dekorációkat ráérő bölcsészhallgatókkal. Instant siker.

 A jól bevált eljárás eredményeképp kellemes romkocsmát kapsz, ha pedig szerencséd van, a ház egyedi sajátosságai megadják a szórakozóhely karakterét is. De ne legyünk gonoszak, az Instant esetében azért ennél többről van szó. Sosem jártunk még ennyire színes és pszichedelikus helyen, a helyzet az, hogy jó néhány nyárral a romkocsmák hőskora után nyílt meg az egyik legjobb a műfajban. A két teljes bérházat átívelő labirintus nemcsak a belső udvarokat foglalja el, hanem a jellegzetes pesti körfolyosók összes lakása bejárható, mindenütt spontán házibulik zajlanak. Amikor egyik este szabad asztalt keresve alaposan végigvizsgáltuk az összes helyiséget, különleges berendezési tárgyakra, a lakóépület funkcióból megmaradt bútorokra bukkantunk.

Vacsora egy fogorvosi székben

Az egyik lakás-teremben például ott maradt egy fogorvosi szék - bárki beleülhet, akár vacsorázhat is benne. Máshol a plafonra rögzítve asztal és székek csavarnak egyet a dimenziókon – el tudunk képzelni olyan helyzetet, amikor az ember tényleg azt sem tudja, van-e talaj lába alatt, vagy a kellemes zene ritmusára lebeg valahol mennyezet és parketta között.

 

 

A saroképület Ó utcai oldalán művészeti galéria kapcsolódik a kocsmalakásokhoz, ez az utcáról és az Instant labirintusból is megközelíthető. Ebből a szempontból a helyiségek is tartogatnak meglepetéseket: mindenütt street art festmények, fura szobrok, diszkógömbök fényében fürdő, mennyezetről függő installációk vonzzák a szemet. Kedvencünk a számtalan kék halból álló raj, melyet a legnagyobb belső udvar fölé lógattak a berendezők. A hely stílusa: pesti retro, ezredfordulós alapanyagokból, sok-sok fantáziával. 

 

 

Nem panaszkodhatunk a kiszolgálásra és az ételek-italok minőségére sem. A zegzugos kocsmarengetegben itt-ott bárpultok világítanak, így akkor sincs tolongás, ha teljes telt házba érkezünk. A pincérek jófejek, a mozarellás-paradicsomos szendvics egyenesen isteni, a bejáratnál tornyosuló kétajtós szekrények pedig inkább a konkurencia kidobóembereit hivatottak meggyőzni az erőfölényről, nem zaklatják a közönséget, mint az egykori Kultiplex utolsó idejében tették az ottani nehézfiúk.

 

Az autó itt nem téma

A közönség jórészt huszonéves fiatalokból áll: a lányok szűk farmerben, ferdére vágott frufruval, igazi underground, meg persze a nyolcvanas évek Madonna-klipjeit idéző cuccokban nyomulnak, a fiúk fejéről természetesen nem hiányozhat a kamionos baseball-sapka és szinte mindenki szakállas valamennyire. Úgy gondoljuk, bölcsész-művész egyetemisták, meg persze fotósok, újságírók, DJ palánták járnak leginkább ide, a hangulat éppen olyan, mint bármelyik romkocsmában volt négy, vagy öt éve.

 


 

Itt nem találkozhatsz aranyláncos, fehér inges diszkópatkányokkal, és cicababáikkal, úgy láttuk egyetlen négyzetcentiméter szilikon sem volt a szórakozóhely területén ottjártunkkor. Nem is csodálkoztunk azon, hogy a kikapcsolódás instant bekövetkezett.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés