free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Éljenek a holtak!

Borsa         Címkék: hagyományok, halloween, holtak, mindenszentek, ünnep 1 hozzászólás

A legtöbb embernek tiszta, hogy a Halloween egy angolszász ünnep, de vajon van-e összefüggés a Halloween, a Mindenszentek és a Halottak napja között? Mondjuk.

Az utóbbi évek hozzánk is beszivárgott Halloween-őrülete miatt valószínűleg azt már mindenki tudja, hogy milyen tradíciók szerint riogatják egymást Amerikában ekkortájt. Már mindenki fejből fújja a Trick or treat! mondatocskát, és valószínűleg mindenki ismeri a részeges Jack sztoriját, aki az ördögöt megtréfálva arra kárhoztatott, hogy egy marharépából kifaragott lámpással bolyongjon az élők között.De mi a helyzet az ünnep hátterével? Az egyházi hagyományokkal? És egyáltalán van-e összefüggés a Halloween, a Mindenszentek és a Halottak napja között? Adunk egy kis kultúrtörténeti hátteret, hogy megértsük, miről is van valójában szó.

Az angolszász eredetű Halloween-ünnep etimológiailag az All Hallows, vagyis Mindenszentek kifejezésből ered, és ezen nap előestéjét jelzi, angolul ez úgy hangzik, hogy All Hallows Eve, mely rövidítve kiadja a jóval hangzatosabb Halloween-t. Ez egyrészről az ősi kelták egyik legszentebb ünnepe volt, mely a Nap uralmának végét, és egyben a sötétség és hideg eljövetelének kezdetét jelentette, és a kelta év utolsó napjára esett. Hitük szerint ilyenkor a napisten a halál és sötétség fogságába került, a halottak pedig ilyenkor kezdtek el garázdálkodni az élők között. Október 31-én a kelta papok, a druidák szent helyeiken gyülekezve áldozatokat mutatta be az isteneknek, és különféle szertartásokkal próbálták szétoszlatni a számukra félelmetes szellemvilág élők közé keveredő részét. 

A reggel eljövetelével viszont mindenki megkönnyebbült, és hatalmas, több napig tartó vigadalommal ünnepelték az új év eljövetelét, és a Samhaint, mely nyers fordításban nyárvéget jelent, és a két részre bontott év téli időszakát jelezte. Hasonlóan nagy szertartásos ünnepsége volt a tavaszi napfordulónak is, csak ugye ott minden fordítva történt, akkor a bőség, világosság és a munka tiszteletére ment a muri, és Beltainenek nevezték. Állítólag – bár ezen még vitatkoznak a történészek – a Stonehenge kolosszális köveit is a kelták pakolták egymás mellé, pont ennek a napfordulós rítusnak a kapcsán.

Azonban nem csak a kelták szerették ünnepelni ekkortájt, ez a halott- és télünnep a rómaiaknál is megtalálható volt, ők Pomonát éltették ilyenkor, aki a gyümölcsök és a kertek istennője volt, innen ered a halloweeni almáskultusz is. Aztán ott van a híres középkori boszorkányszombat is – vagy más néven feketeszombat -, melyet szintén ekkor tartottak, és a halloweeni partykellékek legtöbbje innen koppint. Ezek az ünnepek aztán keveredtek és igen jelentős metamorfózison mentek át az évszázadok folyamán. De itt egyértelműen pogány rítusokról van szó, azonban ne feledjük, hogy a keresztény kultúrkör is kiveszi a részét a halottak ünnepéből.

www.historic-uk.com

A kereszténység körében a Mindenszentek - latinul: Festum omnium sanctorum - azon szentek ünnepe, akik már nem fértek be a naptárba, és a helyhiány miatt nem lehetett őket külön névvel illetni. Kialakulása egészen érdekes, mert a Pantheontól ered, melyet IV. Bonifác pápa 610-ben átkeresztelt, és az összes vértanú tiszteletére szentelt fel. De az ünnep ekkor még májusra esett, csak a VIII. században csúszott tovább novemberre, mely állítólag III. Gergely pápához volt köthető, aki egyben ki is terjesztette, és innentől kezdve nemcsak minden vértanúnak, hanem minden "tökéletes igaznak" a tiszteletére szólt. Egyetemes ünneppé azonban csak 844-ben, IV. Gergely pápa mandátuma alatt vált, innentől pedig hivatalosan is keresztény ünnepnek minősült. A katolikusok tehát november 1-jén, az ortodoxok pedig egy héttel később ülik a Mindenszentek napját - a reformátusok meg ugye kivonják magukat ez alól is.

1. Éljenek a holtak!
2. Jóban lenni a halottakkalLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés