free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Önkezével

Borsa         Címkék: halál, öngyilkosság, önkezével, púder, tabu 0 hozzászólás

Kultúránkban az egyik utolsó tabu a halál, az öngyilkosság témájával pedig pláne nem tudunk mit kezdeni. Pedig a fiatalok körében vezető halálok, ideje beszélni róla.

A közelgő halottak napja nem egyszerűen az elhunyt hozzátartozóinkra, szeretteinkre való visszaemlékezéshez nyújt apropót. Polcz Alaine szavaival élve a halál az utolsó nagy tabu a nyugati kultúrákban. Az a topik, amelyről képtelenek vagyunk álarcok - például a magunkra erőszakolt szenvtelenség vagy a gót teatralitás jelmezei - nélkül beszélni. Mivel a fiatal, 15–25 éves korosztályban az öngyilkosság a harmadik vezető halálok, ráadásul a nők négyszer gyakrabban kísérelik meg, mint a férfiak, ideje, hogy a Borsán is szót ejtsünk a hungarikumnak számító népbetegségről.Aki önkezével vet, hatalmas viharokat arathat. A nőket többnyire a "farkaskiáltás" vádjával szokták elmarasztalni. A levél Andaxinok benyelése miatt rendszeresen gyomormosásra vezényelt szuicid prototípus "nagyjeleneteire2 idővel fáradtan legyint az éjféli hívásokhoz vagy táviratokhoz szokott rokonság. Pedig nem árt az óvatosság: az öngyilkosság legjobban épp a megelőző kísérletekből jelezhető előre. Vagyis a szándék többedszeri kinyilvánítása, az úgynevezett "cry for helpek" előbb-utóbb a szerencsétlenül elnevezett sikeres öngyilkosságba torkollhatnak.

Noha az aktív öngyilkos magatartás mellett létezik passzív - amikor bizonyos létfontosságú tevékenységeket hanyagolunk el a meghalás céljával, például nem vesszük be az előírt szívgyógyszeradagot -, illetve bizonytalan is - éhgyomorra-nyugtatóra piálást követően kétszázzal ralizni a patakparti földúton, például -, a közvélekedés többnyire a szándékos önpusztítás direkt, kifejezett formáját nevezi öngyilkosságnak. Akár magunk sodródunk a meghalásról szóló fantáziáktól a konkrét tervek szövögetésén át a szükséges eszközök beszerzése, vagyis az ötleteink realizálása felé, akár a közelünkben élők közül kerül valaki krízisállapotba, fontos, hogy megtanuljuk észrevenni azokat a jeleket, amelyek az öngyilkosság elkövetése előtt már villogtatják a piros lámpát.Az érzelmi, gondolkodásbeli, illetve a társas kapcsolatokat érintő beszűkülés az egyik legkönnyebben észrevehető jegy. A korábbi munkamániás még délben is az ágyneműgombokat csavargatja a fal felé fordulva; a partiördög elfüggönyzött lakásban cigizik, és egyedül a mobil kikapcsolására van ereje, ha a cimborái keresni merészelnék. Nem elég, hogy a baráti kapcsolatok és az örömteli tevékenységek mellé jókora kérdőjelek kerülnek, a problémamegoldáshoz szükséges kreatív gondolkodás is becsődöl, és egyre gyakrabban villan be az egyetlen lehetségesnek tartott megoldás.

Az öngyilkosság aktusában önmagunk ellen fordított fizikai agressziónak szintén megvannak a maga korai előképei. A nő például, aki korábban az őt szexuálisan környékező mostohaapát, a szemébe-fülébe inkább ólmot öntő anyát vagy az egész világot hibáztatta a lelki gyötrelmeiért vagy a későbbi sikertelenségéért, egyszerre magát kezdi el vádolni a történtekért.Az önmarcang és a bűntudat odáig fokozódhatnak, hogy az öngyilkosságot fontolgató úgy érzi, immár teljesen kicsúszott a kezéből a gyeplő, és kontroll híján esélye sincs arra, hogy valaha megváltozzon a dolgai állása. A "bármit teszek, semmi sem segít már" típusú gondolkodás, vagyis a reménytelenség a szuicidium valódi előszobája - nem meglepő módon, hiszen aki úgy véli, hogy a helyzet már sohasem lesz rózsásabb, úgy dönthet, hogy nincs kedve tovább szerepelni élete előre kikalkulálható, borzalmas filmjében.

1. Önkezével
2. MintakövetésIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés