free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Önkezével

Borsa         Címkék: halál, öngyilkosság, önkezével, púder, tabu 0 hozzászólás

Kultúránkban az egyik utolsó tabu a halál, az öngyilkosság témájával pedig pláne nem tudunk mit kezdeni. Pedig a fiatalok körében vezető halálok, ideje beszélni róla.

A közelgő halottak napja nem egyszerűen az elhunyt hozzátartozóinkra, szeretteinkre való visszaemlékezéshez nyújt apropót. Polcz Alaine szavaival élve a halál az utolsó nagy tabu a nyugati kultúrákban. Az a topik, amelyről képtelenek vagyunk álarcok - például a magunkra erőszakolt szenvtelenség vagy a gót teatralitás jelmezei - nélkül beszélni. Mivel a fiatal, 15–25 éves korosztályban az öngyilkosság a harmadik vezető halálok, ráadásul a nők négyszer gyakrabban kísérelik meg, mint a férfiak, ideje, hogy a Borsán is szót ejtsünk a hungarikumnak számító népbetegségről.Aki önkezével vet, hatalmas viharokat arathat. A nőket többnyire a "farkaskiáltás" vádjával szokták elmarasztalni. A levél Andaxinok benyelése miatt rendszeresen gyomormosásra vezényelt szuicid prototípus "nagyjeleneteire2 idővel fáradtan legyint az éjféli hívásokhoz vagy táviratokhoz szokott rokonság. Pedig nem árt az óvatosság: az öngyilkosság legjobban épp a megelőző kísérletekből jelezhető előre. Vagyis a szándék többedszeri kinyilvánítása, az úgynevezett "cry for helpek" előbb-utóbb a szerencsétlenül elnevezett sikeres öngyilkosságba torkollhatnak.

Noha az aktív öngyilkos magatartás mellett létezik passzív - amikor bizonyos létfontosságú tevékenységeket hanyagolunk el a meghalás céljával, például nem vesszük be az előírt szívgyógyszeradagot -, illetve bizonytalan is - éhgyomorra-nyugtatóra piálást követően kétszázzal ralizni a patakparti földúton, például -, a közvélekedés többnyire a szándékos önpusztítás direkt, kifejezett formáját nevezi öngyilkosságnak. Akár magunk sodródunk a meghalásról szóló fantáziáktól a konkrét tervek szövögetésén át a szükséges eszközök beszerzése, vagyis az ötleteink realizálása felé, akár a közelünkben élők közül kerül valaki krízisállapotba, fontos, hogy megtanuljuk észrevenni azokat a jeleket, amelyek az öngyilkosság elkövetése előtt már villogtatják a piros lámpát.Az érzelmi, gondolkodásbeli, illetve a társas kapcsolatokat érintő beszűkülés az egyik legkönnyebben észrevehető jegy. A korábbi munkamániás még délben is az ágyneműgombokat csavargatja a fal felé fordulva; a partiördög elfüggönyzött lakásban cigizik, és egyedül a mobil kikapcsolására van ereje, ha a cimborái keresni merészelnék. Nem elég, hogy a baráti kapcsolatok és az örömteli tevékenységek mellé jókora kérdőjelek kerülnek, a problémamegoldáshoz szükséges kreatív gondolkodás is becsődöl, és egyre gyakrabban villan be az egyetlen lehetségesnek tartott megoldás.

Az öngyilkosság aktusában önmagunk ellen fordított fizikai agressziónak szintén megvannak a maga korai előképei. A nő például, aki korábban az őt szexuálisan környékező mostohaapát, a szemébe-fülébe inkább ólmot öntő anyát vagy az egész világot hibáztatta a lelki gyötrelmeiért vagy a későbbi sikertelenségéért, egyszerre magát kezdi el vádolni a történtekért.Az önmarcang és a bűntudat odáig fokozódhatnak, hogy az öngyilkosságot fontolgató úgy érzi, immár teljesen kicsúszott a kezéből a gyeplő, és kontroll híján esélye sincs arra, hogy valaha megváltozzon a dolgai állása. A "bármit teszek, semmi sem segít már" típusú gondolkodás, vagyis a reménytelenség a szuicidium valódi előszobája - nem meglepő módon, hiszen aki úgy véli, hogy a helyzet már sohasem lesz rózsásabb, úgy dönthet, hogy nincs kedve tovább szerepelni élete előre kikalkulálható, borzalmas filmjében.

1. Önkezével
2. MintakövetésLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés