free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Önkezével

Borsa         Címkék: halál, öngyilkosság, önkezével, púder, tabu 0 hozzászólás

Kultúránkban az egyik utolsó tabu a halál, az öngyilkosság témájával pedig pláne nem tudunk mit kezdeni. Pedig a fiatalok körében vezető halálok, ideje beszélni róla.

Általában az élethelyzetben, a külső körülményekben szoktunk okokra vadászni: "Miért tehette, hiszen mindene megvolt: férj, gyerek, kacsaláb?!" - elmélkedtek váratlanul elhunyt sorstársukról a született feleségek a sorozatindító epizódokban. Sokkal fontosabb azonban az a belső miliő, ahonnan a velünk történő eseményeknek értelmet adunk.Amíg például egyes gyógyíthatatlan rákbetegek az utolsó perceiket is igyekeznek derűsen és jelentéstelin átélni, addig másokat más perspektívából szemlélve piszlicsárénak látszó történések is kibillenthetnek az egyensúlyból. Gondoljunk a tőzsde fekete napján a felhőkarcolókból kivetődő ex-milliomosokra, a Kurt Cobain halálát kopírozó tizenévesekre, vagy akár arra a nőre, akit egy pakli dohány ellopását követően olyannyira megszégyenítettek a kisboltban, hogy hazatérve felakasztotta magát.

A "belső miliőt" vagyis a lelkiállapotunkat alaposan besötétítheti a depresszió. Az öngyilkosságot elkövetők több mint 80 százaléka hangulati problémáktól szenvedő, általában kezeletlen beteg. A depresszió mellett az egyedüllét, az elmagányosodás észlelése, a minták követése - akár családi, akár a Monroe-hoz, Latinovitshoz vagy éppen Zámbó Jimmyhez hasonló celebsorsok másolása - és a szenvedélybetegségek sorolódnak a legfontosabb rizikófaktorok közé. Ha sikerült néhányat azonosítanunk az említett veszélyforrások közül, érdemes felhívni/felkeresni egy kríziskezelő ambulanciát.A beszűkülés, a reménytelenség, a tartósan fennálló önvád, az alkohol- vagy drogfüggőség és a depresszió kezelése már jócskán meghaladja a laikus kompetenciát; amatőr terapizálás helyett inkább próbáljunk abban segítséget nyújtani, hogy a veszélyeztetett idejében eljusson a megfelelő segítőkhöz. És persze akkor se habozzunk, ha a saját életünkkel fordul a kocka.     

1. Önkezével
2. MintakövetésLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés