free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Programok kint és bent

Borsa         Címkék: fesztivál, kultúrtripp, mozi, programajánló, színház 0 hozzászólás

Teszünk róla, hogy akkor se unatkozzatok, ha éppen nem a Borsát olvassátok. Minden pénteken megmondjuk, hogy mikor, hol keressétek a szórakozást és a kultúrát.

A hétvégén kezdetét veszi az utolsó őszi hónap, ami idén várhatóan a szokottnál jóval kevésbé utálatos időjárási viszonyokkal köszönt ránk. Mivel ez nem időjárás-jelentés, hanem programajánló, ezért mindezzel csupán arra szeretnénk célozni, hogy menjetek ki a szabadba, mondjuk kirándulni vagy legalább szabadtéri fotókiállítást nézegetni. Persze vannak azért fedett helyszínekre szóló programjavaslataink is…

A szabadban


Arról a legtöbbünknek van némi - vagy jó esetben annál több - fogalma, hogy mi zajlott Magyarországon 1956-ban. A Szabadság téren november 4-ig megtekinthető 1956 a Föld körül című fotókiállításon viszont azzal ismerkedhettek, hogy mi történt ugyanabban az évben a Földgolyó más pontjain. A tárlaton közel száz fotót láthattok - a Magyar Fotográfiai Múzeum, az MTI archívumából - amelyek nem csupán külpolitikai, hanem kulturális, sőt bulvár jellegű eseményeket is bemutatnak az 1956-os évből. A fotókat a jobb érthetőség céljából korabeli újságcikkek egészítik ki. A kiállítás képei különleges fóliára vannak nyomtatva és úgynevezett, backlight display-en helyezkednek el. Ez a szerkezet lehetővé teszi, hogy a kiállítás ne csak nappal, hanem este, belső megvilágítással is látható legyen, úgyhogy a korai sötétedés senkit ne tartson vissza. A kiállítást hanginstalláció egészíti ki, amit az ötvenes-hatvanas évek zenéiből válogattak össze.

www.56afoldkorul.com, www.museum.hu

Mint ahogy arra a bevezetőben már céloztunk, a hétvégén szerintünk menjetek kirándulni. Ha nincs ötletetek, akkor nézzetek ki valamit a Kirándulástervezőn, illetve mi is ajánlunk egy lehetséges alternatívát. A Vácrátóti Botanikus Kert többek között azoknak a budapestieknek ideális célpont, akik nem szeretnének túl messzire merészkedni a fővárostól, ugyanakkor a közeli kommersz kirándulóhelyeket már unják. A botanikus kert egy sajátos hangulatú kis mikrovilág, nem meglepő módon rengeteg fával, bokorral és virággal, kanyargós ösvényekkel, saját tavacskával, valamint egy kedvesen giccses mű-várrommal és vízimalommal. Egy itt tett séta különösebben nem fáraszt ki, viszont - tapasztalatból mondhatjuk - kifejezetten idegnyugtató hatású.

Báb és nem báb

Ha ovis korotokban voltatok utoljára bábszínházban, akkor itt az alkalom újra elmenni. Ugyanis a Budapest Bábszínház november 4-én egy felnőtteknek szóló bábelőadást mutat be, Bábpuccs címmel. A darab szerzője és rendezője Sopsits Árpád, akit mint filmest, illetve hagyományos színházi rendezőt már ismerhetünk, bábelőadást viszont most először rendezett. A groteszk mesejáték főhőse egy katona, aki túlélte a háborút, de nincs se pénze, se becsülete. Mehet Isten hírével, ahová akar: mennybe vagy pokolba. Ahol megjelenik, felébreszti a lázadás szellemét: nem csak a nyílt színen, de a színfalak mögött is.

www.szinhazajanlo.hu, www.szinhaz.hu

Aki viszont mégis inkább ragaszkodik a marionettbáb-mentes színdarabokhoz, az célozza be a november 4. és 11. között a Bárka Színházban megrendezendő Bárka Fesztivált. A fesztivál voltaképpen egy nemzetközi színházi találkozó, melyen a magyar produkciók mellett külföldi társulatok vendégszerepelnek. Az Alvis Hermanis vezette Rigai Új Színház A csend hangjai avagy Simon és Garfunkel 1968-as sosemvolt rigai koncertje című darabjával érkezik, mely hatvanas évek hippikultúrájába viszi a nézőt. A sosemvolt koncert azokat az időket idézi meg, amikor a kelet-európai nyomorúság semmit nem adott, álmodni viszont nagyon is lehetett. Andrej Mogucsij és társulata, a szentpétervári Formalnij Tyeatr leghíresebb előadásukat, a Szokolov regényéből készült Bolondok iskoláját hozzák a fesztiválra, és a rigaiakhoz hasonlóan ők is a kelet-európai álmokat és valóságot ütköztetik egy látomásos előadásban. Korunk egyik legjelentősebb koreográfus-táncosa, Nagy József (Josef Nadj) itt mutatja be friss, a Sho-bo-gen-zo, az igazlátás ösvényei című előadását, mely a XIII. században élt zen mester, Dogen fő műve, a Sóbógenzó szent könyv alapján készült. A fesztivál további előadásairól és a konkrét időpontokról ide kattintva tájékozódhattok.

Varázsló a moziban, reneszánsz a Gödörben

November 6-án mutatják be a mozik a Márió, a varázsló című magyar-olasz filmet, melynek nem véletlenül hasonlít a címe Thomas Mann könyvééhez. A film alapjául ugyanis Halász Margit egyik novellája szolgált, mely a német író Márió és a varázsló történetét emeli át szabad értelmezésben a rendszerváltás utáni Magyarországra. Almási Tamás filmje egy abasági kis faluban játszódik, ahol egy az olasz vállalkozó cipőgyárat telepít. A középkorú háziasszonyt, Gulyásné Verát eleinte hidegen hagyja a cipőgyár, egy nap mégis úgy dönt, beáll dolgozni, és hamarosan a legügyesebb, legmegbízhatóbb munkásnő lesz. Egy nap azonban feltűnik a faluban a cipőkonszern tulajdonosa, Márió, akit egyébként Franco "Árpád vezér" Nero alakít. A férfi nagyra becsüli Vera szorgalmát, megbízhatóságát, helyettesévé nevezi ki, rajta kívül gyakorlatilag senkivel sem áll szóba. Az asszony egyre jobban kivirágzik és egyre kevésbé tudja kivonni magát a karizmatikus olasz hatása alól. Jelleme közben erőteljesen átalakul, férjével mindennaposak lesznek a veszekedések, melyek aztán a tettlegességig fajulnak…

www.est.hu

A Reneszánsz Év programsorozat keretében november 7-én a Gödörben Reneissance Me! Fesztivál lesz. A rendezvényen a hazaiak közül a Colorstar lép fel, rajtuk kívül pedig két külföldi zenekar koncertezik. Egyrészt a szlovén Moveknoledgement, akik bekategorizálhatatlan hip-hop-jazz-funk-rockot játszanak, másrészt pedig egy angol dub csapat, a Love GrocerLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés