free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szexkúra szerelmi bánat ellen

Borsa         Címkék: bánat, kúra, szerelmi, szex, tanulmány 1 hozzászólás

Egy most megjelenő irodalmi munka részletesen kitér a szerelmi bánat gyógyítására úgy, ahogyan azt a reneszánsz kor előírta. A módszer roppant szimpatikus. Ajánló.

A szerelmi bánatot mindannyian ismerjük, ilyenkor az ember gyomra olyan kicsire szűkül, mintha nem is lenne, a szíve konkrétan hasadásközeli állapotba kerül, lázálmok gyötrik, és a hangulata a mély depresszió legsötétebb oldalait járja. A mai napig keressük rá a gyógymódot, kemikáliákba és alkoholba fullasztjuk megsebzett szívünk, pedig lenne rá sokkal hatásosabb módszer is.

 

Egy a napokban megjelenő könyv kutató hajlamú írónője a kora brit gyakorlatra korlátozva ugyan, de állítja, hogy van hatásos ellenszere a szerelmi nyavalyának. Írásából kiderül, hogy annak idején az orvostudomány nem is volt annyira eltévedve ebben a kérdésben sem. Az addig diagnosztizálhatatlan, ismeretlen tüneteket produkáló, nyomott hangulatú, hőemelkedéses, irracionális gondolatokkal küszködő és kontrollvesztéses betegeket immáron nem az ördög megbabonázottjainak gondolták, hanem szerelmi búbánatosoknak, ami talán még rosszabb is, mint a Sátán által megszállva lenni.

 

 

 

Dr. Lesel Dawson, a Bristoli Egyetem kutatója az irodalmon keresztül közelít a témához, és Lovesickness and Gender in Early Modern English Literature című, Oxford kiadó által gondozott munkájában azt fejtegeti, hogy milyen módszerekkel állt hozzá a kor a kérdéshez, mind irodalmi, mind orvostudományi szempontból.

Ez már csak azért is nagyon érdekes, mert modern korunk nem is olyan régóta fedezte csak fel, hogy a szerelem és annak bánata valóban egy betegség, legalábbis súlyos testi tünetekkel és szervi elváltozásokkal járhat. Ha szerelmesek vagyunk, akkor többnyire örülünk is ennek a változásnak, dolgozik bennünk az adrenalin, a szerotonin, meg az endorfin, mely szívet dobogtat, vért pezsdít, agyműködést serkent és idegeket bizseregtet. Ez azonban a viszonzatlan vagy lehetetlen szerelem esetében a másik végletbe dönt. Német kutatók kimutatták, hogy az idült szerelmi baj veszélyesebb, mint a stressz. Az olyan hormonok, mint a cortisol, vagy az adrenalin beteges szintre emelkednek, a szívnek ritmuszavarai támadnak - mely akár szívmegállást is eredményezhet -, a vérnyomás emelkedik, az immunrendszer nem védekezik tökéletesen, és a szervezet kritikusan legyengülhet. Vagyis valóban bele is lehet halni egy szerelmi csalódásba.


De brit fronton is történtek már kutatások ez ügyben, Dr. Frank Tallis brit klinikai pszichológus egyenesen nekiesik az orvostudománynak azért, amiért nem a megfelelő helyen kezelik a problémát. "Ma, amikor az emberek közötti kapcsolatoknak, illetve a pszichoszociális problémáknak annyi korszerű kezelési módja ismert, legfőbb ideje, hogy a szakemberek - korábbi évszázadok orvosaitól tanulva - ugyanúgy kezeljék a szerelmi túlfűtöttség vagy épp bánat problémáját, mint bármilyen más jellegű panaszt" – írja Tallis a brit Pszichológiai Társaság szakmai folyóiratában, a Psychologistban.

Dr. Dawson viszont előkapja a "korábbi évszázadok orvosainak" intő szavait, és az angol irodalom legnagyobb figuráit, úgy mint Shakespeare, Beaumont, Middleton, Davenant és kielemezve az akkori kor szerelmi szokásait, felállítja a kórképet. Az egyik legtökéletesebb példa az ifjú, megtört Ophelia alakja, aki ugye Hamlet szerelmeseként őrül bele az életbe, a végén pedig vízbe fúl. Vagy ott van a klasszikus Rómeó és Júlia páros, akik inkább menekülnek az öngyilkosságba, mint hogy egymás nélkül kelljen élniük.

 

http://en.wikipedia.org
Ophelia - John Everett Millais alkotása

Az írónő arra is rámutat, hogy abban a korban a szerelmi vágy sokkal többször vezetett mentális betegségekhez, mert az embereknek nem volt meg a lehetőségük érzelmeik kifejezésére. Ez gyakran osztályok közötti különbségből eredt, amikor például egy gazdagabb férfi beleszeretett szolgálójába, vagy egy szegény lányba, de nem teljesedhetett be a szerelem. Esetleg egy házas ember vívódása, aki ugye abban az időben nem riaszthatta rögtön a válóperes ügyvédjét.

A szerelmi nyavalya gyógyítására több kezelési módot is javasoltak, különféle gyógyszereket, gyógyfüveket, diétát, mentális gyakorlatokat, és zenehallgatást is, ám drasztikus esetekben sebészi úton is beavatkoztak, a nemi szervből vért vagy egyéb testfolyadékokat csapoltak le, hátha könnyíteni tudják ezzel is a lélek szenvedéseit. A legcélravezetőbb – és ezeknél jóval kellemesebb - módszer azonban a szex volt. Meglepő, de Dr. Dawson kutatásai igazolják, hogy akkoriban a minél intenzívebb szexuális élet jótékony hatásaival lehetett elkerülni a depizést, mert úgy tartották, hogy a testnedvek kiürülésével a szervezet megtisztul, és megszabadul a melankóliát okozó ártalmas folyadékoktól is. Ami azonban ennél is érdekesebb, hogy nem csupán a betegnek írták fel az intenzív szexkúrát, hanem a családtagoknak is, akik ezzel is elősegíthették szerettük mielőbbi gyógyulását.

 

http://madeinfrance-asso.fr, http://en.wikipedia.org

A szex jótékony hatására ennél már jóval korábban is rájöttek az irodalom nagyjai, emlékezzünk csak a korareneszánsz nagy kujonjaira, Petrarcára vagy Boccacciora, akik közül előbbi így definiálja a szerelmet; "A szerelem édes méreg, örvendetes betegség, kellemes kínzókamra, kívánatos őrültség, mézes keserűség, könnyű teher, bölcs oktalanság". Utóbbi viszont már szemérmetlenül ki is mondja a lényeget: "Aki nemi szerveit nem használja, egészségében károsodhat, és hisztérikussá válhat..." A szexualitásról vallott nézetei tökéletesen benne foglaltatnak leghíresebb munkájában, a Dekameronban is, melyben egy szálra felfűzött rövidke sztorik szemléltetik - igencsak szókimondóan - a kor álszentségét.


Érdemes tehát visszanyúlni elődeink bölcsességéhez, akár az irodalom, akár az orvostudomány terén, és ha szerelmi bánat esetén nem is segít a javasolt kúra, ártani azt biztosan nem fog.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés