free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 olaj - nem csak főzéshez

Borsa         Címkék: bőr, étel, lista, olaj, púder 0 hozzászólás

Vannak olajok, amelyeket étkezési célokra érdemes használni, és vannak olyanok is, amelyek a fenék bőrére hatnak jól. Listánkból kiderül: melyik mire, és miért jó.

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a közértek polcain kizárólag repce és napraforgó olajat talált a vásárló, és az is, amikor F. Nagy Angéla azt írta szakácskönyvében a fánk sütéséhez tanácsként, hogy aki akarja, sütheti olajban is zsír helyett, bár kellemetlenebb az illata. Disznózsírral már csak a legritkább esetben főzünk és az olajak közül is kiválaszthatjuk, hogy melyikkel készítünk salátát, melyikkel fasírtot és választhatunk kozmetikai célra is egészen extra olajakat.

 

JÁTÉK!

Nyerj személyre szabott alakformáló bérletet!

Itt lehet játszani, hajrá!

 Összegyűjtöttünk öt olajat, amelyek közül némelyiket étkezési célra érdemes használni, és van olyan is a listában, ami a könyök, vagy a fenék bőrének tesz jót és nem szájon át használva. Ami viszont mind az ötre igaz, hogy egyik sem olcsó mulatság, ugyanis ha nem hevítve fogyasztjuk, vagy kozmetikai célból alkalmazzuk, csakis a hideg sajtolással nyert változatukat használjuk, de ez az eljárás – amikor gyakorlatilag kipréselik a magból az olajat és semmilyen adalékanyagot a zsiradék kivonásához nem használnak –  munkaigényes, lassú, ezért a kész terméket igencsak megdrágítja. Azért érdemes időnként beruházni kis mennyiségekbe. Ami minden olajra igaz, hogy sötét helyen, zárt üvegben tartsuk, a hűtést nem mindegyik tűri, ezért próbáljuk szobahőmérsékleten, vagy az alatt tartani. 


Kukoricacsíra olaj

Egyike volt az első extra olajoknak, ami megjelent az üzletekben, valamikor a nyolcvanas ével végén. Bár kifejezetten főző olajnak ajánlották – nem is hidegen sajtolt változat volt az még – igen-igen drága volt, és kifejezetten státusz szimbólumnak számított, ha valakinek több flakon volt belőle a bevásárló kocsijában. Akkoriban kezdték a dietetikusok ajánlgatni azoknak, akiknek koleszterin problémáik voltak, Borsamunkatárs is nagyobb összegeket költött rá és hordta a nagyszüleinek. Manapság már többféle kiszerelésben kapható. Az ipari eljárással kinyert, közértben kapható olajat használjuk a mindennapokra főzni, sütni, a hidegen sajtolt mehet salátákra is. Kellemesen semleges íze van, melegítésekor sem bűzlik tőle a lakás.

Mogyoró olaj

A mogyoró 60%-ban tartalmaz zsíros olajat, 18%-ban fehérjét, valamint sok enzimet és nyomelemet, főként mangánt és ként. Nagyon magas az E-vitamin-tartalma is. Jellegzetes íze és illata miatt leginkább salátákhoz alkalmazzuk, jól harmonizál az íze a rukkolával, illetve a nyers spenótlevéllel is. Ha édességet készítünk, leginkább csokoládésat, aminek receptje egy kevés olajat ír elő (általában a keverős sütik), nyugodtan válasszuk a mogyoróolajat. Szereti a kozmetikai ipar is, nagyon sok bőrápolási termékben megtalálható a mogyoró olaja.

Tökmag olaj

Most van a szezonja, ugyanis a jó minőségű tökmagot a sütőtökből nyerik, és ebből préselik a gyönyörű, sötétszínű, zöldes, vagy barnás, erős ízű olajat. Magyarországon leginkább az Őrségben keressük, gyakran áll kikészítve a házak elé kisasztalra, rajta az ára, a becsületes vásárló pedig fizet és viszi. Ausztriában is nagy területeken készítik a tökmagolajat, egészen különleges példányokra tehetünk szert a legegyszerűbb közértekben is. Domináns íze salátákhoz illik, valamint krémleveseket tehetünk ízesebbé, ha tálalásnál megcsepegtetjük egy kevés olajjal. Az igazi fanok egyszerűen kenyérrel tunkolják. A húgyhólyag és a prosztata védelmezőjeként is számon tartják. Felfázás esetén fogyasszuk rendszeresen, megkönnyíti a gyógyulást, a férfiak pedig negyven körül jó, ha elkezdik kúraszerűen enni a későbbi prosztatabántalmak elkerülésére. Gyógyászati célra kapszulában is kapható azoknak, akiknek nem jön be az íze.

Szőlőmag olaj

A szőlő magjára kevesen szeretnek ráharapni, Borsamunkatársat konkrétan a hideg kirázza, ha ez megtörténik vele, pedig az érett szőlő magja tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal.  A konyhában nem nagyon találkozunk vele, nem csak az ára miatt, hanem mert olaját nem ízéért, inkább gyógyhatása miatt fogyasztjuk. Nagyon magas a C és B vitamin tartalma miatt érdemes télen kúraszerűen szedni, de pont gyökfogó és vitaminban gazdag volta miatt a kozmetikai ipar is használja. A bőr idő előtti öregedését késlelteti, ha arckrémünk nem tartalmaz szőlőmag olajat, bátran keverjünk hozzá mi magunk. Elég, ha a tenyerünkbe csöppentünk belőle és hozzákeverjük az aktuális adag nappali krémünket. Bármelyik bőrtípus használhatja.

Mandulaolaj

A legrégibb, a legősibb, a legfantasztikusabb. Már az ókorban is használták kozmetikumok alapanyagaként, most is az egyik legjobb bázis olajnak számít. Bázis olajnak nevezzük azokat az olajokat, amelyek vivőanyagként szolgálnak a hozzájuk kevert adalékok számára masszírozáskor. Sebastian Kneipp tiszteletes, kinek a Kneipp-kúrát  köszönhetjük, légúti gyógyításra használta nyálkaoldóként az édes mandula olaját. Egy-két kávéskanál naponta gyerekeknek az egyik legszelídebb, de igen hatékony hashajtó.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés