free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

KB (krémlevesek burgonyából)

Ízbolygó         Címkék: burgonya, ízi, íz-i, krumplileves, recept 0 hozzászólás

Elsőre nem tűnik túl izgalmasnak egy krém krumplileves elkészítése, de egy kis variálással nagyszerűen meg lehet bolondítani. Jó játék.

A krumplileves legyen krumplileves! - állította Kádár János. De hogy mekkora potenciál is van a burgonyában krémlevesként elkészítve, hát erre szerintem nem gondolt. A burgonya avagy krumpli krémlevesként elkészítve egyrészt finom, selymes, másrészt ügyesen variálható. Mindig sárga (könnyen szétfővő) burgonyát használjunk hozzá.
Íme 3 KB variáció.

Édesszájúaknak leves és süti

 

A leves: az olívaolajat és a vajat összeolvasztom, közben a hagymát megpucolom és felaprítom, az újhagymát felkarikázom és a hagymákat a vaj és olaj keverékében megfonnyasztom. Beleteszem a burgonyát, pár percig kevergetve átforgatom, majd a borral felöntöm, majd elforralom a felét. Beleöntöm a tejet és a vizet és a burgonyát puhára főzöm. Ez 20 perc nagyjából. A végén sózom, borsozom, kevés fahéjat is csempészek bele és a szilvás sütivel tálalom.

Hozzávalók a leveshez

1 csomag újhagyma, 1 fej hagyma, 25 dkg sárgahéjú burgonya, 1 ek vaj, 2 ek olívaolaj, 2 dl fehérbor, fél l tej, 4 dl víz, 2 dl tejszín, citromlé, só, őrölt fahéj, frissen őrölt bors

 

 

 

Hozzávalók a szilvás sütihez

1 cs leveles tészta, szilvalekvár, 2 ek narancslekvár (opcionális)


A süti: A leveles tésztát vékonyra nyújtom, az egyik oldalát megkenem szilvalekvárral és ha van pár pötty narancslekvárt is teszek rá. A lekvárral megkent részre ráhajtom a maradék tésztát. A széleit jól összenyomkodom és kicsit megböködöm a tetejét villával, hogy ne púposodjon fel. Olvasztott vajjal vékonyan megkenem a süti tetejét és 200 fokon nagyjából 15 perc alatt megsütöm.


Olaszos leves

 

A hagymákat finomra vágom és kevés olajban üvegesre párolom. A burgonyákat megpucolom és felkockázom, majd a hagymához adom. Felöntöm a tejjel és a tejszínnel, sózom, borsozom és hozzáadom a babérleveleket, majd a burgonyát puhára főzöm.

 

Hozzávalók az olaszos leveshez

3 db nagyobb burgonya, 2 csokor újhagyma, 2 babérlevél, 7 dl tej, 2,5 dl tejszín, só, frissen őrölt bors, 1 citrom leve, 4-5 bazsalikom ágacska, 1 gerezd fokhagyma, olivaolaj, 1 ek, fenyőmag, 1 ek piros pesto (bazsalikom+száraz serpenyőben pirított fenyőmag+fokhagyma+olívaolaj+szárított paradicsom+olívabogyó+só+bors)

 

 

Ha megfőtt, kiveszem a babérleveleket és botmixerrel pürésítem. Citromlével ízesítem. A bazsalikomleveleket az olivaolajjal, a reszelt fokhagymával és a fenyőmaggal pürésítem. Tálaláskor a zöld és a piros pestobol is merek a leves tetejére.

 

Magyaros leves

 

A burgonyákat meghámozom és felkarikázom, aztán kicsit több sós vízzel, mint ami éppen ellepi, felteszem főni. Amikor megpuhult egy botmixerrel lepürésítem, ez a leves alapja. Borsozom, illetve vörösborecettel szabályozom a savanyúságát.

 

Hozzávalók a magyaros leveshez

0,5 kg burgonya, só, frissen őrölt bors, 1-1,5 dl tejszín, vörösborecet, felkarikázott kolbász

 


Keverek bele tejszínt és egy picit még összeforralom. Időközben a felkarikázott kolbászt egy serpenyőben saját zsírjában megpirítom, majd úgy ahogy van (zsírostól) a levesbe öntöm. Friss petrezselyemmel megszórva tálalom. Az édesszájú és olaszos levesekhez ihletet az Essen&Trinkenből merítettem.
 



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés