free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ötvenes svéd

Borsa         Címkék: ikea, kék, ötvenév, svédmárka, születésnap 1 hozzászólás

Idén ötvenéves a világ legismertebb svéd márkája, az IKEA. Ez a cikk nem márkát népszerűsítő, csak megpróbáltunk utánajárni, miért bír sikeres lenni ennyi idő után is.

Ha valaki stílusosan, ugyanakkor olcsón szeretné berendezni otthonát, minden bizonnyal ellátogat a svéd lapraszerelt bútorok legközelebbi szentélyébe, az IKEA áruházak egyikébe is. Nem csak azért, mert a bútorok ár-érték aránya a skandináv bútorbirodalom boltjaiban tűnik a legkedvezőbbnek, hanem azért is, mert berendezett szobákban ötletek milliói várnak arra, hogy titokban ellopjuk őket. Mindent ki lehet próbálni, nem szólnak ránk ha elszundikálunk az egyik kanapén, az eladók kedvesek, a táblák tegeznek, a száz forintos hot-dogban pedig valódi bécsi virsli van, ami a hazai büfékultúrán nevelkedett fogyasztók számára igazi unikumnak számít. 

 


Nézd meg a galériánkat!


Családi program lett Ikeába menni a hétvégén, ahol a szülők ötletesen berendezett lakásokban bolyonganak, a gyerekek pedig korlátok nélkül vadulhatnak a játékosztályon, ahol nincs szigorú eladó néni, aki folyton azt motyogja, "ne fogd meg", "ne próbáld ki", "óvatosan, mert még eltörik". Sőt, épp ellenkezőleg: a feliratok fogdosásra, tesztelésre buzdítanak, ami nem csak a gyerekek, de a felnőttek lelkének is jót tesz. A kukucskálás, kipróbálás és tapogatás után svéd ételkülönlegességekkel, friss lazaccal, húsgolyókkal és sajttortával kényeztet az étterem, a fogásokat természetesen IKEA bútorok között, IKEA villával fogyaszthatjuk el, a poharunkat pedig akár háromszor is utántölthetjük, senki nem fog ránk szólni.

 

JÁTÉK!

Nyerj személyre szabott alakformáló bérletet!

Itt lehet játszani, hajrá!

Ezekután naná, hogy telepakoljuk a szatyrunkat a piactéren száz forintos bögrékkel és gyertyatartókkal, sőt ha eljön az ideje, a kanapét, a konyhát és a szekrényt is itt fogjuk megvenni, hiszen akárhogy is igyekszünk, úgysem fogunk olcsóbban szépet találni. Úgy tűnik Ingvar Kamprad az IKEA birodalom alapítója pontosan tudta, mi kell az embereknek: finomságok. "Éhesen nem lehet üzletet kötni!" - szól a bútorguru egyik legismertebb mondása, és milyen igaza van. Persze valószínűleg nem a filléres hot-dog, sőt nem is a svéd húsgolyó az IKEA sikerének titka, de az olcsó ételek kétség kívül hozzájárulnak az ötven éves üzletlánc népszerűséghez. A svéd recept azonban ennél jóval több összetevőből áll. 

 

www.ikea.comIngvar Kamprad, az okos


Kétségtelen, hogy hiába a kedves megszólítás és a finom, egyenesen a messzi Svédországból importált ételek, berendezett szobák, a főszerep azért mégiscsak a bútoroké. Az IKEA stílust teremtett, olyan bútorokat és kiegészítőket árul, amelyek végtelenül egyszerűek, praktikusak, és bár vitathatalanul északi hűvösség árad belőlük, mégis képesek lépést tartani az uralkodó trendekkel. Az IKEA beengedi a neobarokkot, a keletit, a minimált és a countryt, ugyanakkor megtartja azokat a klasszikusokat, amelyekből árad a letisztult skandináv stílus.

 

 

A hetvenes években született kényelmes POÄNG fotel, a rossz gyerekeknek tervezett strapabíró Klippan kanapé, a nyolcvanas évek klasszikusa, Lack asztalka vagy a kilencvenes évek fantáziadús Mammut gyerekbútorai ma már igazi klasszikusnak számítanak,  dizájn terén pedig még mindig állják a sarat. Az időtálló formatervezés fontos alapanyaga a sikernek, csakúgy, mint az ötvenes években bevezetett lapos csomagolás. Ennek köszönhető ugyanis az alacsony gyártási és szállítási költség, hiszen így kevesebb raktárhelyre és kevesebb teherautóra van szükség. Az összeszerelés árát pedig egy az egyben megspórolhatjuk, cserébe viszont egy kis barkácsolás vár otthon, ami egy finom bor és egy-két segítőtárs mellett jó kis esti program lehet. Persze azért nem árt, ha a résztvevők között olyan is akad, aki tudja értelmezni az összeszerelési útmutató ábráit, különben nagy bosszankodás lehet a vége. 

 

Ingvar Kamprad

Az IKEA alapítója már 6 évesen kereskedett: gyufákat vett tízes kiszerelésben, majd dobozonként adta el őket. 1943-ban a tanulmányaira kapott pénzből alapította meg csomagküldő cégét, IKEA néven, ekkor csupán 17 éves volt.

1953-ban nyitotta meg az első kiállítótermét, ahol a vevők már megnézhették és tapinthatták a bútorokat a rendelés leadása előtt. Ekkor vezették be a lapos csomagolást, és az első katalógusok is ekkor jelentek meg.

Az első svédországi áruház 1958-ban, az első IKEA étterem pedig 1960-ban nyílt meg. Az azóta eltelt 50 év alatt 285 áruház épült, a világ 40 országában.


Az IKEA tehát lényegében bútoralkatrészeket árul, melyek szigorú leírást követve szerelhetők össze. Vagy nem? A lapraszerelt bútorok a huszonegyedik században egészen új értelmet nyertek, a bútorlapokat ugyanis nem csak rendeltetésszerűen lehet összeszerelni, egy kis fantáziával egyedi bútorokat lehet készíteni belőlük. Az IKEA hekkelhető. Gardrób szekrényből íróasztalt, ebédlőasztalból egyedi dohányzóasztalt, ajtólapból pedig munkaállomást barkácsolhatunk, ha van hozzá elég bátorságunk és fantáziánk. Az IKEA Hacker blogon részletes leírásokat lehet találni arról, hogy hogyan érdemes belevágni egy-egy projektbe, miként lesz sámliból éjjeliszekrény, vagy CD tartóból lámpa.

 

http://ikeahacker.blogspot.comEbédlőasztalból dohányzóasztal

 

A hekkelést maga az IKEA is támogatja, számos olyan bútort és kiegészítőt árul, amelyek tetszés szerint dekorálhatóak, sőt erre még fel is hívja a figyelmet. A nyers fa asztalkát bármilyan színűre bepácolhatjuk, a tükör fakeretét kagylókkal vagy mozaikkal díszíthetjük, filléres vázákat és gyertyatartókat pedig üvegfestékkel pimpelhetjük, az íróasztalokat laponként többféle lábbal kérhetjük és így tovább. Az IKEA Hacker igazából csak alapanyagnak tekinti az üzlet egyes termékeit, sosem tartja magát a gyártó elképzeléseihez.

Persze mi magyarok sajátos igényekkel érkezünk egy-egy IKEA áruházba. Tartós bútorokat keresünk, melyek hosszú távon szolgálnak bennünket, sokaknak talán csak egyszer adatik meg az életben, hogy berendezhessék lakásukat. Sajnos minden dícséretünk ellenére ebben nem túl jó a svéd cég. Igaz, egyes darabokra – például a konyhára akár 25 év garanciát is adnak, a nyugati fogyasztói kultúrához igazodva azonban a legtöbb alkalmatosság saját tapasztalatunk szerint legfeljebb 5-6 évre szól. Hiába: a fenyőfa és a bútorlap nem arról híresek, hogy az unokáink is ezeken a bútorokon ugrándoznak majd.

 

Garancia: 25 év

 

Tippünk: Ausztriában a hazai árakhoz képest olcsóbban juthatsz IKEA bútorokhoz, a cég ugyanis minden országban a társadalmi elvárások igények és apénztárcák szerint alakítja árait. Míg egy Klippan kanapé egy magyar fiatal pár számára hatalmas érték – az ára is ennek megfelelően borsosabb, addig egy bécsben élő fiatalnak a garnitúra csak pár évre szóló ideiglenes darab, amit az új trendeknek megfelelően hamarosan lecserél majd. Bármilyen furcsa olcsóbb is, hisz a helyi viszonyok között jóval kisebb értéket képvisel.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés