free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vállalati nyelvelés – Szállj be te is!

– pészM –         Címkék: bajnokság, becézgetés, magyar, nyelvelés, rövidítés 26 hozzászólás

A Borsánál betelt a pohár; tudjuk, hogy sokat rövidítünk, de most már tele a puttony a bocsikákkal, hoppácskákkal, prezikékkel. Házi bajnokságra invitálunk titeket!

Távol álljon tőlünk, hogy a kedves Borsa-olvasókat nyelvészeti mélyenszántásokkal vagy triviális megállapításokkal gyötörjük az egyes szaknyelvek vagy csoportok szókincsével, nyelvhasználatával kapcsolatban, de minálunk (valamikor a múlt hét derekán) betelt a pohár, és hol máshol fröcsögjünk meg gyalázkodjunk, ha nem itt. Eszünk ágában sincs annyira megértőnek és kedvesnek lenni, mint a Tanár Úr, nem grétsyskedünk tehát, és Nádasdy prof. lelkesedése sem melegít minket – kizárólag pfújolni meg fújtatni van kedvünk, teli a puttony.

 

 

Hogyaszondja: fiatal, öltönyös-zakós urak, hölgyek – biztosak lehetünk benne: a nagyvárosi cégrengeteg kozmopolita oberokosai, vastagbukszás örökzöldek – csak úgy maguk közt viccelődve, elváltoztatott hangon ugratják egymást az ebédszünetben, kifinomult humorérzékükről tanúságot téve: "necsi mááá, olyan depi vagyok, hogy mingyár öngyi leszek!" Haha, mekkora már. Válaszként (jelezvén, hogy értik a kujonságot) óriási hahotára fakad a jónép, és csak úgy röpködnek a "lelkifurik" meg "bocsikák" meg "hoppácskák", majd sűrű fejcsóvák közt mindenki értetlenségének ad hangot, és szomorú meggyőződéssel konstatálja, hogy uramisten, vannak lányok, akik "téllleg, de komolyaaan így beszélnek". Még ilyet! 

 

JÁTÉK!

Nyerj személyre szabott alakformáló bérletet!

Itt lehet játszani, hajrá!

 

Aztán a cég aulájában röpke félóra múlva ugyanez a díszes sereg mappával a hón alatt várakoz a vezérre, és késésben lévő kollégájukat ekképp utasítják telefonon, vérkomolyan: "okés, akkor prezi előtt a recin találkozunk!". A prezi szó az elkövetkező húsz másodperben még tízszer elhangzik, mint megannyi hasbarúgás, aztán kisvártatva érkezik a végső döfés is, nehogy már ennyivel megússzuk: "aha, tegnap a szüni alatt én is regiztem (regisztem) a szájton, ma délben már írtak is." Na, erre gombot, kedves olvasók. 


Számvetünk magunk is, értelmeznénk a jelenséget, és igyekszünk átgondolni a fentebbi eset tanulságát, jelesül, hogy akkor a depi az ciki, a prezi meg menő. Depis a majom fruska nyócátalánossal, a prezire meg Patrick Batemanek járnak Budán. Legszívesebben indítanánk is egy ilyen szavazást itt a Borsán, lenne IN meg OUT, és akkor közösen eldönthetnénk, hogy akkor ki kivel, meg hogy a jelen nyelvállapot és a városi/nagyvárosi közeg a nyelvhasználók szerint mire is teszi a cool címkét.

 Tudjuk, hogy létezik a nyelvi gazdaságosság, sokat rövidítünk, igyekszünk kifejezők, egyszersmind pontosak, érthetőek, tömörek is lenni. A világ rohan, mi meg vele, persze, hogy a nyelv sem lehet terjengős, bő lére eresztett, sallangokkal terhelt. A beszédtempónk is jelentősen felgyorsult az utóbbi 100–150 évben. Ugyanakkor az is világos, hogy itt nem erről van szó, hanem hogy a "prezentáció", a "recepció", az olyan hivatalos meg papírízű, olyan steril, mi meg bent a cégben egy jó kedélyű, összetartó csapat vagyunk, egy igazi team, akik együtt brainstormingolnak, járják az out door tréningeket, és hát a prezi az olyan kedves, a mi szívünkhöz közel álló, már-már familiáris (akár a mi kis közösségünk). Az istennek se találnánk rá valami frappáns rövidet (szleng, argó), hiszen akkor az idegen eredet, a szó mögé a kívülálló által odaképzelt misztikus, csúcskategóriás TITOK odalenne, hát maradnak ezek a bájos regiznik meg recik, sajtájok, fizuk, bizklasszi a repülőn, szorri(ka) vagyok és barátaik.

 A mi gyomrunk meg nem attól fordul, hogy egy hangyabokányi kreativitás, annyi nem szorul az effélékbe, és hogy mindent megoldanak egy rövidítéssel meg egy kicsinyítő képzővel, hanem a magaslovat meg a nagymellényt, azt nehezményezzük – magyarán nem világosak az egyes stílusregiszterek közötti határok, amelyeket a fentebbi csoport húz, így az irónia és annak létjogosultsága sem, ami a lelkifuris ostobácskák jussa. Aláírjuk, hogy a nagyvállalati nyelvdivatban való jártasságunk hiányos, és hogy csak az ilyen elcsípett szirszarok miatt borítunk asztalt, de nem is hagyjuk ezt ennyiben. Pallérozódni vágyunk!

Attention, felhívás!

 

Mivel a témát kimeríthetetlen kincsesládának gondoljuk, és meggyőződésünk, hogy az egyes Borsa-olvasók tarsolyában a fentebbieket überelendő még rengeteg ilyen kifejezés, rövidítés lapul, arra kérünk mindenkit, akit ez hasonlóképp kiborít, hogy a legbicskanyitogatóbb, legszánalmasabb, legócskább gyöngyszemeket ugyan másolja már be ide, a kommentbe. Egyfajta házi bajnokságra invitálunk tehát, és szívesen látnánk mondjuk egy közösen megszavazott top10-et egy hónap múlva. Nos? Elő a farbával!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés