free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Guruló diszkrimináció

Borsa         Címkék: autó, irán, muszlim, nők 0 hozzászólás

Iránban, jövőre direkt nők számára tervezett autót készülnek piacra dobni. Azt mondják, ezzel a nők igényeit szolgálják, valójában inkább az iszlám hivatalokét.

Irán legnagyobb autógyára, az Iran Khodro úgy fejezi ki érzékenységét az ország női lakosainak irányában, hogy speciálisan nők számára tervezett autót dobnak piacra jövőre - írja a Guardian

Hiányzik a hozzáértés


Az autó olyan eszközökkel lesz felszerelve, amelyek nemzetközi szinten ma már hétköznapinak számítanak, a férfiak uralta iráni kultúrában azonban nem. Ilyenek például az automata sebességváltó, a parkolást segítő elektronikus rendszer, a navigációs rendszer, valamint egy olyan kocsiemelő, melynek segítségével úgy cserélhetnek kereket, hogy nem piszkolják össze a csadorjukat. Minderre a tervezők szerint a nőknek azért van szükségük, mert hiányzik belőlük az a mechanikus hozzáértés, ami a férfiakban megvan.

 

http://worldotomotif.blogspot.com

 

Az autóban lesznek még riasztók amelyek a lapos gumikra figyelmeztetnek, valamint olyan audiovizuális eszközök is, amelyek a gyermekeket szórakoztatják, hogy ők se vonják el a nők figyelmét a vezetésről. A tervezők azt ígérik, hogy a jármű finom, nőies színekben készül majd és a belső tere is alkalmazkodik majd a muszlin nők ízlésvilágához.

 

Férfiak és nők viszonya az iszlámban

Az iszlám szigorúan ragaszkodik a két nem elkülönüléséhez (taszattur). S ezt a szabályt maradéktalanul keresztül is viszi. A két nem nemcsak öltözetével különül el egymástól, hanem voltaképpen két szférában él: a férfiaké a nyilvánosság szférája, míg a nőké az otthoné és a családé. Bár a hagyomány a szexuális vágyak kordában tartásának eszközeként magyarázza azt a szabályt, hogy a nők csak lefátyolozottan jelenhetnek meg a nyilvánosság előtt, többről van szó. Fátyluk, ha jelképesen is, az otthon négy falának biztonságát jelenti a férfiak uralta térben. Ha a muszlim nő ismét visszakerül saját nemének terébe, már nem viseli. Ez az elkülönülés visszafelé is teljes, hiszen idegen férfi soha nem pillanthat be egy muszlim otthon mindennapjaiba.

(forrás: Terebess Ázsia E-Tár http://www.terebess.hu)

Az autógyár egyik képviselője a Guardian újságírójának elárulta,  hogy az első modelleket jövő júniusban, az iráni nőnap alkalmából dobják piacra. Ezek után nem csupán belföldi értékesítést terveznek, hanem exportálni is akarják az autót, mégpedig Szíriába és Venezuelába is. Vahid Najafi az Iran Khodro egyik ügyvezető igazgatója elmondta, az autó megalkotását egy kutatás előzte meg, amiből kitűnt, hogy Iránban egyre több a női vezető és autótulajdonos, akiknek speciális igényeik vannak. Ebből kiindulva az autó voltaképpen az ő igényeikre adott válasz.

JÁTÉK!

Nyerj személyre szabott alakformáló bérletet!

Itt lehet játszani, hajrá!

Különböznek a szükségletek


"A nők szükségletei különböznek a férfiakétól" - jegyezte meg Najafi. "Egy nő például elmegy vásárolni, elviszi a gyerekeket az iskolába. Ennek az autónak lesz néhány olyan vizuális jegye, mely megkülönbözteti más autóktól. Szebb lesz. Vidám és vonzó színekre festjük majd, például pirosra. Emellett az autónak kényelmesnek és könnyen kezelhetőnek is kell lennie, mert az szintén fontos  nőknek."

 

http://muslimsagainstsharia.blogspot.com, www.irandokht.com

Maga az ötlet összhangban van azzal a nemi megkülönböztetési politikával, ami Irán iszlám hatóságai hivatalosan is képviselnek. Tavaly például egy női kerékpárokról szóló indítványt támogattak, ami kimondta, hogy készüljenek kerékpárok kifejezetten nőknek, méghozzá olyanok, melyek elrejtik a felsőtestüket és a lábaikat. Ezzel voltaképpen elvették a nők kedvét a kerékpározástól. Motorozni pedig eddig sem motorozhattak - legfeljebb utasokként - ugyanis a törvények ezt tiltják számukra. Teheránban és Irán néhány további nagyvárosában nemrég elindult a csak nők által igénybe vehető taxisszolgáltatás - a volán mögött kizárólag női sofőrökkel. Mindemellett a tömegközlekedés sem mentes a nemi elkülönítéstől: a férfiak és a nők mind a buszokon, mind pedig a teheráni metrón csak egymástól elszeparálva utazhatnak.

 

Mekka

Város Szaúd-Arábiában, Szuez és Áden között, a Vörös-tenger-től 80 kilométerre. Mekka Mohamed próféta szülőhelye. Minden muszlim hívőnek életében – ha módja van rá – legalább egyszer el kell zarándokolnia Mekkába.

A városba csak muszlim hívők léphetnek be, erre közlekedési táblák is figyelmeztetnek. A hívők dokumentumait a hatóságok szúrópróbaszerűen ellenőrzik, egyrészt a nem-hívők, másrészt az illegális bevándorlók kiszűrése céljából.


Az Iran Khodro egyébként bejelentett egy másik autótervet is: egy iszlám autóét, mely olyan navigációs rendszerrel van ellátva, mely elirányítja a járművet a muszlin hívők elsőszámú zarándokhelyére, Mekkába.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés