free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kolbászból kerítést

Borsa         Címkék: bringaparkoló, kerítés, kolbász, kreatív, pad 0 hozzászólás

Nem gerillák, hanem kreatív tervezők a Kolbászból Kerítést stúdió alapítói, akiknek az új, használható bringaparkolókat köszönhetjük a belvárosban. Bemutatjuk őket.

A kereszteződésekben bringásoknak elsőbbséget biztosító dokkoló- és szökősávot, visszafelé is használható egyirányú utcákat alakíthat ki a hetedik kerületi önkormányzat hamarosan a Kolbászból Kerítést stúdió kezdeményezése nyomán. A Birngasztráda és a Határpad projektekkel ismertté vált tervező és tanácsadó cég sorozatban ér el látványos sikereket olyan területeken, ahol az utóbbi években állóháború, vagy befagyott forintvonalak húzódtak a közösségi érdekek és a városi bürokrácia között. Kukorelli Péterrel és Orlai Balázzsal egy Wesselényi utcai teaházban beszélgettünk kávézás közben közösségi designról, a víziókban gondolkodás szükségességéről és arról, miért érdemes a kiskirályságokra osztott Budapesten kreatív ötletekkel bombázni a hivatalokat

.

 

Orlai Balázs és Kukorelli Péter

 

Közösségi dizájn Orlai Balázs és Kukorelli Péter – mindketten végzett tárgytervezők. Sikerük a rendszerben végiggondolt tervek következetes és célratörő felépítésében rejlik, melyeket hatékonyan képesek kommunikálni. Hogy ez pontosan mit jelent azon kívül, hogy jól hangzik? Ki gondolná, hogy tíz évvel a Barátok közt szappanopera indulása és a  "Frici, a vállalkozó szellem" című  közszolgálati oktatósorozat műsorra tűzése után a kulcsszó még mindig a Projekt. Nagy betűvel, lépésről lépésre, célokkal és felmutatható eredményekkel.

 

Beszélgetésünk végére nyilvánvalóvá vált, hogy a Kolbászból Kerítést stúdió kreatív ötletei mellé erős menedzser szemlélet párosul, ami jól jöhet az önkormányzatokkal folytatott tárgyalásoknál. Bringaparkolójuk, melyből nemrég újabb kilenc darabot adtak át az Erzsébet téri Gödör klub mellett kiválóan példázza, milyen hatékonyan képesek megvalósítani olyan ötleteket, amiket mások csak a "jó lenne, ha" - sóhajtásig gondolnak végig. Dolgoztak már a BKV-nek, a négyes metróhoz terveztek berendezési tárgyakat és utastájékoztató rendszert arculatot, legtöbben azonban a Bringasztráda 2015 című projektjükre,  és a Határpadra emlékszünk. Előbbi egy Budapestet metróvonal-szerűen behálózó, egymással logikus kapcsolatokban álló kerékpáros úthálózat terve, melyet színes vonalakkal, látványos formában nyújtott be a tervezőpáros a Szeretem Budapestet pályázatára, az utóbbi pedig a Schengeni határnyitás alkalmából készült. A Szlovén, Osztrák és Szlovák határokon állították fel a határvonalon átívelő padokat a határmentes szomszédolás jegyében.

 

www.kolbasz-studio.eu

A padok

 

A stúdió alapító tagjai hosszú utat jártak be, mielőtt elhatározták, hogy a közösségi élet designkihívásaival néznek szembe. Mindketten jártak külföldön, Péter évekig dolgozott a Skoda autógyár tervezőjeként, miután ösztöndíjasként végzett a londoni Royal College-ban. Mint elmondta, számára egyre kevésbé jelentett szakmai izgalmat az újabb modellek vizuális tökéletesítése, olyan feladatra vágyott, melyet megoldva jobbá, élhetőbbé teszi a mindennapi életet, közvetlen környezetét. Balázs, aki az egyetem után hazai cégeknél gályázott a stúdió alapítását megelőzően, egyetért kollégájával abban: bár Magyarország évekkel lemaradva kullog a kontinens fővárosai, London, vagy Párizs mögött, itthon számtalan kihívás, tennivaló, és probléma várja, hogy kreatív ötletekkel frappáns megoldásokkal válaszoljanak rájuk. Míg a nyugati világcégeknél dolgozva egy tehetséges magyar fiatal nem a saját problémáit oldja meg, nem a saját közössége életének könnyebbé tételén dolgozik, addig itthon egy jól sikerült projekt végén jutalom az érzés: tettek valamit saját környezetük élhetőségéért.

 

"Design for the real World" – azaz dizájn a való világnak – fogalmazta meg Péter érdeklődésünkre az autóépítés és a bringaparkolók tervezése közti különbséget Victor Papanek legendás szakkönyvére hivatkozva. Egy szép autó a tulajdonosát teszi boldoggá, míg egy közösség igényeinek megoldása sok-sok ember életminőségét emeli. Persze a hazai viszonyok között nem mindig egyszerű reagálni ezekre az igényekre. A legszuperebb budapesti bringaparkoló megálmodói sokszor találkoznak értetlenséggel és érdektelenséggel. Úgy látják: Budapest kiskirályságokból áll, példa erre a Király utca gazdátlansága, vagy a kerületenként más méretű és stílusú utcatáblák látványa. Sokan meggondolatlanul, koncepció nélkül terveztetnek.

 

www.kolbasz-studio.eu

Terv a BKV-nak

 

A BKV például arra kért bennünket, adjunk javaslatot az új metrókocsik színezésére – emlékszik Balázs. Erre a kérdésre szakmaiatlanság szubjektív választ adni,  hiszen a jármű színezésének koncepciója a cégarculat része kell legyen. Ennek elkészítése nélkül az ilyen részleteket nem lehet egységes szemlélettel megoldani. Hogy a bürokrácia mégis lehet nyitott a modern kezdeményezésekre, arra jó példa a hetedik kerület biciklibarát politikája. Ahogy a cikk elején írtuk, hamarosan különleges sávfelfestés teszi majd lehetővé, hogy nemzetközi példa alapján a bringások első kockáról rajtolhassanak a piros lámpánál, használhassák az egyirányú utcákat visszafelé, és nagyobb figyelmet kapjanak, mint a város többi kerületében. Mivel mindebből megélni persze nem lehet, a tervezőpáros időről időre "rendes" munkákat is vállal: kreatív tanácsadással segítenek más stúdióknak, tárgyakat, formaterveket készítenek megrendelésre.

 

Honlapjukon elérhető portfóliójukban csupa hasznos apróságot, vagy látványos közterületi dekorációt találunk. Kedvencünk a gurigatartóba épített izzó a vécén olvasás barátainak, a kockás asztalterítőbe csomagolt szürke betonviadukt, vagy Alfréd, a bajuszos erőművész-sörnyitó. Ha a város néhány tervet megvalósítana a bringaparkoló mellett a duó ötleteiből, mondjuk attól még nem lenne kolbászból a kerítés. De kényelmesebb, szebb és jobb hangulatúak lennének a köztereink, ebben biztosak vagyunk. LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés