free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Töki pompos, avagy kurucpizza

Borsa         Címkék: ízlés, készül, langalló, tökipompos, vakarék 3 hozzászólás

Ha létezne a leghülyébb nevű magyar ételek bajnoksága, nyilvánvalóan a töki pompos nyerné a zsűri és a közönség fődíját is. Borsamunkatárs ezt készített.

Amikor Borsamunkatárs először látta kiírva valami vásár, vagy egyéb összejövetel éhségcsillapító bódéján a feliratot, órákig mélázott rajta, hogy vajon mit is jelenthet a töki pompos. Számára a pompos szónak ugyanis nem volt értelme és hiába tudta, hogy Pesttől nem messze létezik egy Tök nevű helység, még véletlenül sem kapcsolt, hogy a töki erre utaló jelző lehetne. Ami még jobban cifrázza ezt a névbonyodalmat nála az az, hogy pontosan tudja mit jelentenek a kenyérlángos, másnéven langalló, avagy vakarék, hogy ne mondjuk Jézus kenyérkéje kifejezések.

 

Most már tudja, hogy a pompos is ugyanezt az ételt jelöli, a hagyományosan kenyérsütéskor készülő kemencében sülő lepényt, amit a háziasszony a türelmetlen és éhes szájak gyors betömésére használt. De az még mindig nagy titok, hogy a tökiek ezt miért próbálják kisajátítani, hiszen készült ez Tolnától Baranyáig mindenhol, ahol kemence volt a háznál. Lehetne például kehidakustányi langalló is. Vagy ha már itt tartunk, akár kurucpizzának is nevezhetjük, hiszen igazából az olaszok kenyérlepényének, a focaccia is rokona. Na mindegy is.

 


Nézd meg a tökipompos készítését képekben!

 

Ami viszont fontos, hogy az otthon készült langalló, pompos lényegesen finomabb, mint a vurstlikban árusított. Arról már nem is beszélve, hogy a tökiek által megmarketingolt példányokat egészen vérlázító áron kínálják, főleg ha hozzávesszük, hogy házi körülmények között nagyjából a tizedéért előállítható. Manapság, amikor léteznek kenyérsütőgépek, elektromos dagasztók, és nagyon magas hőfokra melegíthető sütők, nem különösebben szokatlan dolog az otthoni kenyérkészítés.

 

Ám ha valaki nem érzi a bátorságot még magában, hogy nekiálljon kenyeret sütni, nyugodtan gyakorolhat a pomposon. Tekintve, hogy akkor is ehető, ha nem kel meg rendesen, illetve mivel megpakoljuk mindenféle finomsággal, nagyon, nagyon el kell rontanunk valamit, hogy ehetetlen legyen. Természetesen nem csak krumplival dúsított kenyértésztából készülhet, de ez puhább és tovább frissen maradó pompost ad, és az íze is finomabb. A hagyományos tejföl-szalonna-hagyma feltéten kívül nyugodtan pakoljunk rá bármit. Borsamunkatárs harmadolt, tejfölös-hagymás, kolbászos és pirított káposztás pompost sütött, mindenki megtalálta a nekivalót. Igazi téli étel, teával, sörrel a legjobb.

 

Így készül

 

Harminc deka jó minőségű, vagy egy kis sikérrel megturbózott lisztet tálba teszünk, hozzászórunk fél zacskó szárított élesztőt és tisztes mennyiségű sót. Egy közepes nagyságú krumplit meghámozva megfőzünk (sótlan vízben) és megvárjuk, míg teljesen kihűl. Ekkor krumplinyomóval hozzápasszírozzuk a liszthez és kézzel átmorzsoljuk. Elektromos keverőgép spiráljával dagasztani kezdjük és menet közben fokozatosan hozzáadunk egy deci tejfölt, két evőkanálnyi olajat és annyit a krumpli főzővizéből, hogy megfelelő állagú, az edény falától szálasan elváló tésztát kapjunk. (ez kábé egy deci)

 

 

Az edényt letakarjuk és a 40-50 fokra előmelegített, nyitott ajtajú sütőben megkelesztjük. Újra átgyúrjuk és formára húzogatva alaposan kiolajozott tepsibe fektetjük. Ízlés szerint megpakoljuk tejföllel, hagymával, vagy bármilyen finomsággal, még egy negyed órát hagyjuk kelni és 210-230 fokos sütőben kisütjük. Melegen, hidegen egyaránt finom.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés