free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Újbor és Csillagszálló

Borsa         Címkék: ajánló, csillagszálló, kultúra, szórakozás, újbor 1 hozzászólás

Teszünk róla, hogy akkor se unatkozzatok, ha éppen nem a Borsát olvassátok. Minden pénteken megmondjuk, hogy mikor, hol keressétek a szórakozást és a kultúrát.

A hétvége kellemesen dekadensnek ígérkezik: előrehozott Márton nappal, libasülttel, újborokkal, pálinkákkal és táncünneppel. Jövő héten aztán visszaveszünk és a hajléktalanokra figyelünk. Ja, és kinyitják a Csodakamrát is... Borsa programajánl.

 

Pálinka, Márton nap

 

A minőségi szeszesital-fesztiválok megszokott helyszínén, azaz a Városháza parkban november 7. és 9. között Céhes pálinka- és kultúrfesztivált tartanak. A szervezők azt ígérik, hogy gondoskodnak terület fűtéséről, úgyhogy akkor sem fogtok fázni, ha nem isztok pálinkát, bár ha már pálinkafesztiválra mentek, akkor lehetőség szerint azért igyatok. Tizenhat pálinkagyártó termékeit lehet majd kóstolgatni. Akik nem csak úgy, saját elképzelésük szerint kóstolgatnának, hanem valamennyire érteni is szeretnék hogy mit, miért és hogyan, azok helyben részt vehetnek egy gyorstalpalón, a kóstolóiskolában. A pálinkák mellett vagy helyett borkóstolásra is lehetőség lesz, ugyanis a Pannon Bormíves Céh is jelen lesz boraival. Ezen kívül pedig lehet enni is, az ilyen eseményeken szokásos ételeket: hurkát, kolbászt, sajtot meg kenyérlángost. A rendezvény címében szereplő "kultúrfesztivál" jelleget pedig többek között Cozombolis, a Four Fathers, Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar igyekszik majd biztosítani, szombat este pedig Charlie koncert lesz.

 

port.hu, www.novakultur.hu

Márton nap november 11-én lesz, ám az ehhez kapcsolódó rendezvények többségét praktikus okokból már a hétvégén megtartják. Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban  a reneszánsz jegyében zajlik majd a mulatság 8-án és 9-én.  Klasszikus családi program, a gyerekeknek kézműves-foglalkozásokkal, hagyományőrző játszóházzal, a  felnőtteknek tokaji borkóstolóval és persze az ilyenkor alap libasülttel. A Reneszánsz év eseménysorozatához kapcsolódó Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza című kiállítást pedig ezen a hétvégén lehet utoljára megtekinteni a múzeumban. Akik egy könnyű kirándulással kötnék inkább egybe a Márton nap megünneplését, azoknak Szentendrét javasoljuk, ott ugyanis több rendezvény zajlik majd. Inkább nagykorúaknak szól a Királyi borház- és pincemúzeum Martináliája, itt ugyanis a naphoz kapcsolódó számos néphagyomány közül az újbor kóstolásán lesz  a hangsúly.

 

www.unnep.eu

 

Konkrétan a dél-dunántúli borrégió újborait lehet majd kóstolgatni, reneszánsz zenei aláfestéssel. Ha gyerekekkel mentek, akkor viszont a Skanzent célozzátok be, ahol a Kisalföld tájegység házaiban idézik majd fel a Márton napi néphagyományokat. Lesz többek között Márton-búcsú, kovácsolás bemutató, gyertyamártás, mézeskalács-sütés, őszi asztal készítése és vásár. De persze itt sem maradtok libasült és újbor nélkül és ha kedvetek tartja, meghallgathatjátok a Bornépek dalai bordalverseny döntőseinek produkcióját is.

 

Kontakt, csodakamra

 

Ha a Márton nap helyett inkább a kontakt táncot ünnepelnétek, akkor 9-én menjetek el a  Trafóba, ott ugyanis Kontakt és improvizáció ünnep lesz. Az ingyenes nyílt napon lesznek előadások, beszélgetések, zene, spontán akciók, fotókiállítás és vetítés. De ha nem csak nézni szeretnétek, hanem ki is próbálnátok a kontakt táncot, vagy netán már olyan szinten álltok benne, hogy az ismereteitek bővítése a cél, akkor részt vehettek vezetett bemelegítésen és szabad táncon is. A részletes programot, illetve a közreműködők névsorát ide kattintva böngészhetitek.

 

www.trafo.hu, www.cellux.blog.hu

 

A Centrális Galériában november 23-ig nézhetitek meg a Wunderkammer című kiállítást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete olyan jövőbarát tárgyakat gyűjtött össze a “Csodakamrába”, melyek óvják a környezetet, ugyanakkor kiszolgálják a fogyasztók mindennapi igényeit. A tárlaton többek között láthattok napszakácsot, megtudhatjátok mi mindent árusítottak visszaváltható üvegben ötven évvel ezelőtt, de kipróbálhatjátok az óriásplakátból készült fotelt és az elem nélküli elemlámpát is. A kiállításhoz kapcsolódóan november 16-án a Cellux Csoport foglalkozásán megtanulhatjátok, hogyan készítsetek hulladéknak ítélt tárgyakból, alkatrészekből - mostanság rendkívül divatos - re-tárgyakat.

 

Csillagos éjszakák

 

November 11-én, a Gödörben ünneplik a Csillagszálló karitatív utcalap második születésnapját. Ennek keretében, este hattól kerül sor az Utca 2008 kiállítás megnyitójára. A tárlatra olyan műveket válogattak össze kortárs képzőművészektől és - pályázat útján - amatőröktől és pályakezdőktől is, amelyeket a mindennapi utcakép ihletett, az utcán élo emberek szemszögének ismerős témákat dolgoznak fel. A megnyitót követően a hajléktalanból és szociális munkásokból álló Oltalom Kulturális Kör ad verses-zenés műsort, mellyel az utca emberének kilátástalanságát és egyben reménységét jelenítik meg. Nyolctól pedig fellép a Lidérc, a Bardo és a Grand Hotel Budapest.

 

www.oltalom.hu, www.hajlektalanszinhaz.eu

 

November 14-én délután öttől rendezik az Egy éjszaka a hajléktalanokért szolidaritási estet. Idén nem a Nyugati aluljáróban lesz, ahogy az elmúlt években, hanem az 56-osok terén felállított sátorban és annak környékén. Az eseményen mutatják be az Alkonyattól pirkadatig című antológiát, mely a négy évvel ezelőtt megjelent Alkonyzóna folytatása és ugyanúgy hajléktalan emberek verseit, novelláit és grafikáit tartalmazza, Háy János kortárs író-költő szerkesztésében. Ezen kívül kiállítást láthattok hajléktalan művészek alkotásaiból, valamint fellép a hajléktalan színészekből álló AHA társulat és a Gutenberg Halott zenekar is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés