free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Brokkolis, sajtos túrótorta

Borsa         Címkék: brokkoli, kelféle, massza, tészta, vitamin 1 hozzászólás

A kamrában fonnyadozó kelféléket remekül el lehet használni, ha az ember egy nem túl munkaigényes borkorcsolyát szeretne készíteni. Íme erre egy kitűnő példa.

Borsamunkatárs vendégségbe volt hivatalos, ilyenkor szokása, hogy süt/főz valamit, hogy legalább egy kicsit hozzájáruljon a vendégek alkoholfogyasztásból következő problémáinak enyhítéséhez. Igazából ez nem akkora kihívás, mert mindenki akkor jár a legjobban, ha van az asztalon egy kiló zsír és egy vekni kenyér, módszeres fogyasztásukkal megelőzhető a másnapi bánat. Persze az ember nem megy vendégségbe egy kocka disznózsírral. Így aztán azon töprengett, milyen bor/sör korcsolyát készítsen, ami ha lehetséges, nem jár túl nagy macerával, tekintve, hogy ideje az nem nagyon volt neki. Kizárta tehát a pogácsákat, a babrálós aprófalatokat, valami idő- és pénztakarékos dologban gondolkodott.

 

Nézegess kajaképeket!

 

Ilyenkor ősszel mindig van a kamrájában karfiol, brokkoli, kelbimbó, sosem tud nekik ellenállni a piacon. Ezeknek a bevásárlásoknak persze az a következménye, hogy a növények a fonnyadás különböző stádiumaiban várakoznak a sorukra. És míg a karfiolnál nem akkora probléma, ha kissé kezd elszíneződni, mert valahogy eltűnik főzés közben, de a sárgulni, morzsolódni kezdő brokkoli párolva, levesben már nem mutat annyira jól. Persze az álldogálás során veszítenek jelentős A és C-vitamin tartalmukból, úgyhogy Borsamunkatárs nem teszi túl okosan, hogy hagyja várakozni a veteményeket. Egyébként érdekes, hogy a brokkoli csak az elmúlt húsz évben honosodott meg igazán a magyar konyhában, addig gyakorlatilag nem is termesztették itthon, kizárólag fóliába csomagolt import példányokat lehetett kapni. Pedig közeli rokona a karfiolnak, azzal a jelentős különbséggel, hogy míg utóbbinak a szára szálkás, rágós, kemény, addig a brokkoli teljes terjedelmében felhasználható. Ugyanúgy érdemes bánni vele, mint a többi kelfélével, jól illik hozzá a fokhagyma, a szerecsendió, a fehér és a feketebors. Aki nehezen emészti ezeket a növényeket, az mindig főzzön hozzá egy kevés köménymagot és lehetőleg főzze és ne párolja, majd a főzővizet öntse ki. Ettől sajnos sok vitamin és ásványi anyag is kárba megy, de nem túl kellemes egy jó ebéd után görcsökben fetrengeni. Bár itt tennénk hozzá, hogy a kelfélék közül még legkönnyebben pont a brokkoli emészthető.

 

 

Visszatérve a borkorcsolyához, Borsamunkatárs abból dolgozott, amit a hűtőjében és a kamrájában talált, így a heti selejtezést is megejtette és vendégsereg sem volt elégedetlen. Sőt.

 

Így készült

 

Félkilónyi rózsáira szedett, megmosott brokkolit sós, köménymagos vízben teljesen puhára főzünk (vagy kevés vízzel puhára pároljuk), leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Keverőtálba tesszük, hozzámorzsolunk 15 deka túrót, belereszelünk öt-hat deka sajtot – a legjobb a füstölt, de ha nincs az sem baj - , beleteszünk két nagy, vagy három kisebb tojást és két nagy evőkanál tejfölt. Belepasszírozunk egy gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és némi szerecsendióval is ízesítjük. Elektromos vagy kézi habverővel alaposan kikeverjük, úgy, hogy a brokkoli teljesen szétmorzsolódjon benne. A massza meglehetősen híg lesz, nem kell megijedni, meg fog sülni. Egy tizenkét szeletes tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. Kiterítünk egy negyedkilós leveles tésztát (ha fagyasztott, előtte szobahőmérsékleten felengedjük) és a tortaforma alját kibéleljük vele, úgy, hogy az oldalán kétujjnyi pereme is legyen.

 

 

Ha körbevágjuk a tésztát, a lehulló részekből jól ki lehet bélelni a tortaforma oldalát. Megszórjuk egy evőkanálnyi zsemlemorzsával, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát. Beleöntjük a brokkolis masszát és a tészta azon részeit, amelyek túlérnek a tölteléken lazán visszahajtjuk rá. Ha van maradék tésztanyesedék, akkor berácsozhatjuk a tetejét a tortának, de ha nincs, az sem baj. 200 fokos sütőben sütjük addig, amíg a tészta pirosra sül, a töltelék pedig teljesen megköt. Ez utóbbit tűpróbával ellenőrizhetjük, mint a piskótánál. Langyosan a legfinomabb. Ha nagyon gyorsan sülne a tészta, takarjuk le lazán egy kis alufóliával és vegyünk vissza a sütő hőmérsékletéből. 



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés