free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Memento mori!

Borsa         Címkék: 1956, ajándék, dán, fotó, kiállítás 0 hozzászólás

A Nemzeti Múzeum Ajándék Dániából című tárlata sokkolóan tragikus és lenyűgözően hatásvadász. Vagn Hansen fotói remekművek, melyek új arcot adnak a mi 56-unknak.

Azt gondolhatnánk, hogy már mindent láttunk és tudunk 56-ról, elvégre itt történt, velünk. Az események magjában azonban nem egy külföldi fotoriporter is megfordult, akik érthető okokból egészen más aspektusokból - semleges kívülállókként - kattogtatták kameráikat. Ezek a képek viszont soha nem jutottak vissza a tett helyszínére, pedig szívszorongató, személyes sztorik húzódnak mögöttük. Kitűnő példa erre a most futó Ajándék Dániából című kiállítás, mely a Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának nemrég birtokába kerülő, 12 korabeli fotót vonultat föl. A cím pedig egészen beszédes, a képek ugyanis egy Henning Schultz nevű koppenhágai földrajztudós úriember közreműködésével, két dán alapítvány - az Axel Pitzner Fonden és a Velux Fonden - adományaként került a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe.

 

Magyar Nemzeti Múzeum, www.19562006.hu 

Schultz úr mélyen emberi sztorit is adott a képek mellé, a magyar forradalom iránti rajongását ugyanis a korabeli Billed Bladet, tekintélyes dán hetilap 1956. november 13-i számának címlaplánya izzította fel. A képen egy 15 év körüli fiatal lány állt, kezében gépfegyver, jobbján nemzetőr karszalagos férfi, fején szőrsapka, alatta pufidzsekijére omló hullámos fürtjei, nézése pedig egészen lélekbehasító. Nincs benne tragikum, sem félelem, sem elszántság, inkább valami méla közöny és könnyedség, ettől olyan megkapó, és ettől válik igazi hősnővé. Nem is csoda, ha a dán ifjúság férfitagjai azonnal beleszerelmesedtek a magyar amazonba, aki a képaláírás tanúsága szerint az Erika névre hallgatott. 

 

Henning Schultzot - aki ekkor szintén 15 éves volt - sem kerülte el az Erika-imádat, ő azonban 50 év távlatából sem felejtkezett meg plátói szerelme gyönyörű tárgyáról, és lázas kutatásba kezdett az egykori, peckesen pózoló magyar kislány után. Várható, de mégis szomorú eredménnyel zárult a nyomozómunka, egy ’81-es cikk ugyanis arról számolt be, hogy a november 4-ei szovjet beavatkozást követő harcokban, sebesültek mentése közben találat érte Erikát, aki később bele is halt sérüléseibe. Schultz úgy tervezte, hogy az éveken át őrzött, és életét is meghatározó lapot majd a felkutatott címlaplánynak ajándékozza, nyomozása során került kapcsolatba a képeket készítő fotóssal és a múzeummal is, így a végeredmény egy kultúrtörténeti tárlat lett, melyért borzasztó hálásak lehetünk a dán úriembernek.

 

Magyar Nemzeti Múzeum 

Schultz nélkül valószínűleg soha nem jutnak el hozzánk Vagn Hansen elképesztő és vakmerő fotói. A ma 94 éves dán fotóriporter imádott tűzközelben lenni, így amikor Pesten kitört a forradalom, bepattant bogárhátújába és Frankfurtból egyenesen a magyar fővárosba sietett, hogy elsőkézből tudósítson a Billed Bladetnak az eseményekről. Vagn Hansen sajátkezűleg válogatta ki azt a kitűnő minőségű, 12 darab 30x40cm-es szignált papírkópiát, melyet november végéig bárki megszemlélhet a Nemzetiben. Ami ezekben a fotókban igazán lenyűgöző, az az emberi mivoltuk. Hansen ugyanis megkímél minket a forradalom idealisztikus beállításaitól, és steril-heroikus pillanatképeitől. Ezeken a fotókon emberek vannak, halottak és élők, élők által meggyalázottak és halottak által letaglózottak. Mindannyian a "dicső" múlt áldozatai...

 

Magyar Nemzeti Múzeum  

Akárcsak a propagandaarcként választott tinilány, Erika, aki a hősiesség és szabadságvágy szimbólumává vált Dániában, és végre mi is megismerhetjük az arcát. De a ledöntött Sztálin-szobor - előtérben a fotós sokat látott Volkswagenjével -, a kilőtt tankok, a felkelők, a Köztársaság téri kommunista pártházvédők holttesteivel szegélyezett utcák, vagy Mindszenty gondterhelt portréja is szerepel a válogatásban.

Korabeli zene és rádióbeszéd adja a hátteret az összesen 1 teremnyi tárlatnak - 12 fotó, és a legendássá vált címlap -, mindössze ennyiből áll ez a kiállítás, de nem a méreteiben rejlik nagysága. A képek önmagukban is műalkotások, igazi megkomponált vizuális csodák, de számunkra ez sokkal többet ad. Emlék, maga a múlt, a szuggesztív valóság.

 

Ajándék Dániából - Vagn Hansen dán fotóriporter felvételei az 1956-os forradalomról
időszaki kiállítás
Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, Múzeum körút 14–16.
Megtekinthető: 2008. november 30.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés