free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nekünk kell vigyázni

Radnai Anna         Címkék: csecsemő, gyerek, probléma, szem, szülő 0 hozzászólás

Mondják, hogy szülőnek lenni egyenlő a sírig tartó aggódással. Aki okos, az a félelem helyett figyel, hogy gyermeke minden egészségügyi szolgáltatásban részesüljön.

A Borsa ezúttal a gyerekek szemére koncentrálva gyűjtött némi szakinformációt Dr. Sényi Katalintól, a Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társaságának elnökétől. Aki már szült, az biztosan tudja, hogy alighogy világra jön a baba, máris a szemének esnek a körülöttünk serénykedő egészségügyiek. Rögtön kimossák (Betadine cseppel, antibiotikummal vagy Credé féle cseppel), mert a születés tortúrája közben megfertőződhetett. Ha a szemmosás ellenére mégis elkapott valami nyavalyát a baba, az onnan vehető észre, hogy duzzadt és váladékos lesz a látószerve. A probléma megoldása orvost igénylő feladat.

 

A megfelelő vizsgálatok után (váladékvizsgálat) célzott antibiotikumos kezeléssel gyógyítják meg a csöppségeket, nagyjából 5-10 nap alatt teljes mértékben. Sényi Katalin a kis csecsemőknél jelentkező gyakori gondként említette még, a kb. harmadik-negyedik héttől kezdődő és egyre nehezebben kezelhető váladékozást (csipásodást), ami könnyezéssel és a szempillák összeragadásával jár (viszont a szem nem duzzadt, nem vörös). Ha gyerekünk érintett ebben a nyavalyában, legkésőbb a harmadik-negyedik hónapban kell rászánnunk magunkat és őt a könnycsatorna kitisztítására, amivel viszont meg is lehet mindjárt szüntetni a betegséget.

 

 

A szemészek egy speciális szondával hajtják végre ezt a beavatkozást. (Borsa munkatársnak már többször mosták át makacsul eldugult könnycsatornáját és megnyugtathatja a kezüket tördelő mamákat: bár a gyerek tuti ordítani fog, mert állati kellemetlen a dolog, de egyáltalán nem fáj. A szemész egy, a szem sarkában lévő lyukban turkál, tehát nem szúr át semmit, csak átmossa a járatot. Az elzáródásnak babakorban oka lehet "egy kis anatómiai éretlenség" vagy könnycsatorna szűkület, elzáródás vagy fertőzés miatti hegesedés). A lényeg, hogy ha a babánál 3 hónapon át fennálló könnyezést tapasztalunk, akkor és legkésőbb akkor, feltétlen vigyük orvoshoz. (Később komplikáltabb lehet a könnycsatornát felszabadító beavatkozás.)

 

 

A szembetegségek után nyomozó szűrővizsgálatokat koraszülött babáknál mindjárt az életük elején el kell végezni, és javasolt a csecsemő gyerekszemészeti szűrése akkor is, ha a családjában előfordul(t) valamilyen szembetegség. Hogy pontosan mire kell a szülőknek figyelniük szemük fényének látásával kapcsolatban, azt a gyerekorvostól és a védőnőtől egyaránt meg kell kérdezni (feltéve ha nem mondják el maguktól). Sényi Katalin egyik (szak)tippje: a pupilla a fényre szűkül és a csecsemő rövid időkre már fixálni is képes fényt és később tárgyakat is. Ha ezt mégsem tenné, érdemes gyermekszemészeti szűrésre vinni. Orvoslátogatásra ad okot még, ha pl. a pupilla területe nem egyenletesen fekete vagy a szivárványhártya nem szabályos, és az is, ha a szemek állása nem párhuzamos. A kancsalság gyanúja esetén is orvoshoz kell vinni a babát, hogy kiderítsék a szakemberek a bájos befelepillantás okát.

 

A csecsemő cseperedése folyamán érdemes időről időre megfigyelni szemmozgását és azt, hogy egyformán lát-e a kicsi külön-külön szemmel. Mindkét szem látóképesség-vizsgálatát mulatságos módon is megoldhatjuk a "kukucs játékkal", ami közben ellenőrizhetjük hogy hunyorog-e a gyerek vagy be-be csukja-e fél szemét közelre vagy távolra fixáláskor. Észrevehetünk befelé vagy kifelé térő kancsalságot - mondja Sényi Katalin, aki egyébként havonta ajánlja ezt a játékos vizsgálatot ismételni. Minden különösebb ok híján 2-2,5 éves korban javasolják a szemészek a gyerekek szakorvosi vizsgálatát. Ilyenkor a szakemberek a látásélességet is ellenőrzik, s a fénytörési hibákat is észrevehetik. A következő szűrővizsgálatra a gyerek ötödik életévében kerítenek sort, a későbbekben pedig az iskolában szűrik a nebulókat.

 

 

Távollátás ellenében már 2-3 éves korban adható szemüveg, a tompánlátás a vezér szem teljes letakarásával gyógyítható, óvodás korban először. Már néhány hetes korban is előfordulhat, hogy a babának szemüvegre van szüksége. Az épphogy világra érkezett csöppségek számára létezik speciális szemüvegkeret, és a kisgyerekeknél is érdemes megkérdezni az optikust, hogy mire érdemes figyelnünk a keret kiválasztásakor: győződjünk meg róla, hogy az eszköz tökéletesen illeszkedik a gyerek fejére, nem töri sehol és nem esik le a hirtelen mozdulatoknál. A rövidlátás általában csak negyedik általános iskolában jelentkezik, mert a sok közeli munka, füzet fölé és monitor elé görnyedés és magolás gyakran erősíti a már amúgy is meglévő rövidlátás fokát. Éppen ezért ezt a szembetegséget találóan "iskolai rövidlátásnak" nevezik a szakorvosok.

 


 

Sényi Katalin a teljesség igényével okította Borsa munkatársat, így az allergiás tünetek sem maradhatnak ki a repertoárból. Az allergia gyakran már kisgyermekkorban kialakul, tavasszal-ősszel erős szemviszketést, kivörösödést, viszketést okoz. (Köhögéssel tüsszögéssel is együtt járhat.) Gyermekünk szeme ezen túl ijesztő külsőt ölthet csípés vagy árpa következtében is, ami bár banális szembetegségnek számít, azért ezekkel a panaszokkal is érdemes szakemberhez fordulni, ha azt vesszük, milyen drága és törékeny kincs a látásunk. Egy gondos szülő igyekszik a megelőzésre is figyelmet fordítani: a piciket óvni kell a szemsérülésektől: a háztartásban használt vegyszerek és az éles, szúró eszközök ne legyenek elérhetőek számára, illetve fokozatosan, tudatosan tanítsuk meg a család legkisebbjeit ezek használatára. Az erős napsugárzásban napszemüveg (mikor mi tiszták, üdék és kicsik voltunk, még nem volt ilyen erős a nap szemre nézve káros sugárzása), a számítógép előtt sokat ücsörgő gyerekek számára védőszemüveg ajánlott. A szakember szerint egyébként sem jó a gyerekeknek egész délután vagy este a monitort fókuszálni. Egy felnőttnek is kötelező 45 percenként szünetet tartani a számítógép feletti görnyedésben, s ez a javaslat fokozottan érvényes a kicsikre: időnként hagyják abba a zombik gyilkolását és mondjuk hívják fel telefonon a nagyit megkérdezni hogy érzi magát.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés