free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Városháza betyár módra

Borsa         Címkék: betyár, erickvanegeraat, fórum, megaprojekt, városháza 0 hozzászólás

Számos ellentmondás és furcsaság kíséri a budapesti városháza és környéke rendezésére kiírt megaprojekt megvalósulását. Utánajártunk a részleteknek.

Átláthatóságot, demokratikus gondolkodást és a polgárok közösségi tereinek fontosságát szimbolizálja a budapesti városháza és környéke rendezésére kiírt tervpályázat győztes pályaműve. Idillinek hangzik az elképzelés, ám a terv gyakorlatbani megvalósítása körül van némi zűrzavar. Utánajártunk a részleteknek.

 

 

Budapest belvárosának teljes arculatát megváltoztató, grandiózus tervet fogadott el múlt héten az önkormányzat. A Deák Ferenc tér Astoria felőli szomszédsága gyakorlatilag zöldmezős beruházási helyszínné változik az elképzelés szerint. A jelenlegi beépítetlen, palánkkal elkerített parkoló és környéke helyén futurisztikus épületegyüttes magasodna irodaházakkal, közparkkal, éttermekkel és kulturális helyiségekkel. A jelenlegi műemlék városháza merész üveg és fémhálóban folytatódna a Károly körút felé vízesésekkel, valószínűtlen mérnöki bravúrral megtervezett hajlatokkal és csavarokkal tarkítva. A tervet egy holland sztárépítész, a Budapesten is irodát üzemeltető Erick van Egeraat tervei alapján születhet újjá, aki honlapján fő helyen büszkélkedik a magyar győzelemmel.

 

http://epiteszforum.hu  

A Városháza Fórum-nak nevezett projekt a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza parkot, a méltán népszerű Merlin Színházat, a Belvárosi Tűzőrséget és a Főpolgármesteri Hivatal parkolóit is magába foglaló területet érinti. A beruházás célja egyrészt a hivatal műemlék épületeinek felújítása, másrészt az összesen 40 ezer négyzetméteres Városháza tömb beépítetlen részére egy új épületegyüttes terveinek elkészítése. A történelmi városképhez illeszkedő, de a főváros modern arculatát is meghatározó karakteres épületegyüttes Budapest megújulásának egyik jelképévé, a Városháza park helyén létrehozott nyitott fórum a város új főterévé válhat a pályázat kiíróinak szándéka szerint.

 

Mindez nem hangzik rosszul, hiszen Budapesten az utóbbi években éppen azon kesereg a szakma egy része és a világlátott, érzékenyebb városlakók, milyen bátortalan és maradi a főváros arculatát meghatározó szemlélet. Miközben a szomszédos országokban organikus, modern, önfenntartó épületek is készülnek futurisztikus héjszerkezetekkel, asszimetrikus homlokzatokkal, a legkülönlegesebb anyagok felhasználásával, itthon sablon-irodaházakat, vagy szállodákat építenek a vállalkozók, mert ez a leggyorsabban megtérülő befektetés a piacon.

 

 

Ha azonban a szupertrendi látványtervek és a szemkápráztató megldások mögé nézünk kiderül, nem biztos, hogy a Városháza Fórum projekt fogja megváltoztatni a rossz budapesti hagyományokat. Sőt, az sem biztos, hogy megvalósul valaha a nemrég bejelentett, nagy sajtónyilvánosságott kapott beruházás. Továbbmegyünk: valószínűbb, hogy egyáltalán nem történik semmi a Városháza téren a következő években, noha a terv szerint 2012-ben már a holland építészmester designcukrászdájában kávézhatnánk.

A tervpályázat eredményhirdetését magyar módra számos pletyka, suttogás és összeesküvés-elmélet kísérte, ezekkel szándékosan nem foglalkozunk. Az Építészfórum.hu-n megjelent hozzászólások közül a legdurvább egyenesen azt feltételezi, hogy a pályázat kiírói maguk is tudják, nem valósulhat meg sosem a szuper-beruházás. Van azonban jónéhány szempont és ellentmondás, melyek ismeretében bárki beláthatja, hogy a csábító külső meglehetősen átgondolatlan és funkciótlan épületet rejt a színfalak mögött.

 

 

A jelenlegi Főpolgármesteri Hivatal védett, műemlék épület, így az értékmegőrző felújításon kívül érdemben nem lehet átalakítani. A városvezetés ennek ellenére bérbe adná a ma is meglehetősen kihasználatlan épületet, irodái a leendő új, modern szárnyba költöznének. Felmerül a kérdés: ugyan ki venné ki a műemlék épületet, melyből a hivatalok éppen azért költöznek ki, mert irodának nem alkalmasak, átalakításuk pedig a védettség miatt lehetetlen?  - tette fel a kérdést megkeresésünkre Szász László Ybl díjas vezető tervező, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja. Egeraat terve nyomán ráadásul mégtöbb irodaépület tagolná a belvárost, ami – korábban utaltunk rá – nem rossz befektetés, ám a város tervezett közösségi főterén mindenképpen elhibázott koncepció.

 

Hozátesszük: ha megvalósul a magyar építészeket is foglalkoztató holland iroda terve, kivágják a jelenlegi, ideiglenes park csodaszép gesztenyefáit. Az Erzsébet téri parkhoz hasonlóan újabb zárt tér jönne létre a városban, pedig épp a nyitott terekből van kevés. A pályázat szerint a fővárosnak szimbólumokat kell kialakítania, az új főtér egyben meghatározó új arculati elem lenne a belvárosban, pedig a belső kerületekben számtalan szimbólum értékű épület található, a centrumtól kívülebb eső negyedek rovására. Csupa elgondolkodtató kritikai észrevétel a győztes pályamunkával kapcsolatban.

 

Szász László szerint ugyanakkor tény, hogy a területtel kezdeni kell valamit, ám egységesen nem lehet kezelni, ahhoz túl nagy. Egeraat terveiben egy 118,000 négyzetméteres komplexum szerepel, melyből 40,000 négyzetéteren teljesen új épületek magasodnának. A holland iroda valóban kimagasló minőséget képvisel, a projekt jó kezekben van – szögezte le a Borsának rendszeresen nyilatkozó vezető építész, Egeraat nem tehet arról, hogy eleve egy nem túl átgondolt projekt megtervezésére kérték fel. 

1. Városháza betyár módra
2. Érdemes figyelniLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés