free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Városháza betyár módra

Borsa         Címkék: betyár, erickvanegeraat, fórum, megaprojekt, városháza 0 hozzászólás

Számos ellentmondás és furcsaság kíséri a budapesti városháza és környéke rendezésére kiírt megaprojekt megvalósulását. Utánajártunk a részleteknek.

Átláthatóságot, demokratikus gondolkodást és a polgárok közösségi tereinek fontosságát szimbolizálja a budapesti városháza és környéke rendezésére kiírt tervpályázat győztes pályaműve. Idillinek hangzik az elképzelés, ám a terv gyakorlatbani megvalósítása körül van némi zűrzavar. Utánajártunk a részleteknek.

 

 

Budapest belvárosának teljes arculatát megváltoztató, grandiózus tervet fogadott el múlt héten az önkormányzat. A Deák Ferenc tér Astoria felőli szomszédsága gyakorlatilag zöldmezős beruházási helyszínné változik az elképzelés szerint. A jelenlegi beépítetlen, palánkkal elkerített parkoló és környéke helyén futurisztikus épületegyüttes magasodna irodaházakkal, közparkkal, éttermekkel és kulturális helyiségekkel. A jelenlegi műemlék városháza merész üveg és fémhálóban folytatódna a Károly körút felé vízesésekkel, valószínűtlen mérnöki bravúrral megtervezett hajlatokkal és csavarokkal tarkítva. A tervet egy holland sztárépítész, a Budapesten is irodát üzemeltető Erick van Egeraat tervei alapján születhet újjá, aki honlapján fő helyen büszkélkedik a magyar győzelemmel.

 

http://epiteszforum.hu  

A Városháza Fórum-nak nevezett projekt a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza parkot, a méltán népszerű Merlin Színházat, a Belvárosi Tűzőrséget és a Főpolgármesteri Hivatal parkolóit is magába foglaló területet érinti. A beruházás célja egyrészt a hivatal műemlék épületeinek felújítása, másrészt az összesen 40 ezer négyzetméteres Városháza tömb beépítetlen részére egy új épületegyüttes terveinek elkészítése. A történelmi városképhez illeszkedő, de a főváros modern arculatát is meghatározó karakteres épületegyüttes Budapest megújulásának egyik jelképévé, a Városháza park helyén létrehozott nyitott fórum a város új főterévé válhat a pályázat kiíróinak szándéka szerint.

 

Mindez nem hangzik rosszul, hiszen Budapesten az utóbbi években éppen azon kesereg a szakma egy része és a világlátott, érzékenyebb városlakók, milyen bátortalan és maradi a főváros arculatát meghatározó szemlélet. Miközben a szomszédos országokban organikus, modern, önfenntartó épületek is készülnek futurisztikus héjszerkezetekkel, asszimetrikus homlokzatokkal, a legkülönlegesebb anyagok felhasználásával, itthon sablon-irodaházakat, vagy szállodákat építenek a vállalkozók, mert ez a leggyorsabban megtérülő befektetés a piacon.

 

 

Ha azonban a szupertrendi látványtervek és a szemkápráztató megldások mögé nézünk kiderül, nem biztos, hogy a Városháza Fórum projekt fogja megváltoztatni a rossz budapesti hagyományokat. Sőt, az sem biztos, hogy megvalósul valaha a nemrég bejelentett, nagy sajtónyilvánosságott kapott beruházás. Továbbmegyünk: valószínűbb, hogy egyáltalán nem történik semmi a Városháza téren a következő években, noha a terv szerint 2012-ben már a holland építészmester designcukrászdájában kávézhatnánk.

A tervpályázat eredményhirdetését magyar módra számos pletyka, suttogás és összeesküvés-elmélet kísérte, ezekkel szándékosan nem foglalkozunk. Az Építészfórum.hu-n megjelent hozzászólások közül a legdurvább egyenesen azt feltételezi, hogy a pályázat kiírói maguk is tudják, nem valósulhat meg sosem a szuper-beruházás. Van azonban jónéhány szempont és ellentmondás, melyek ismeretében bárki beláthatja, hogy a csábító külső meglehetősen átgondolatlan és funkciótlan épületet rejt a színfalak mögött.

 

 

A jelenlegi Főpolgármesteri Hivatal védett, műemlék épület, így az értékmegőrző felújításon kívül érdemben nem lehet átalakítani. A városvezetés ennek ellenére bérbe adná a ma is meglehetősen kihasználatlan épületet, irodái a leendő új, modern szárnyba költöznének. Felmerül a kérdés: ugyan ki venné ki a műemlék épületet, melyből a hivatalok éppen azért költöznek ki, mert irodának nem alkalmasak, átalakításuk pedig a védettség miatt lehetetlen?  - tette fel a kérdést megkeresésünkre Szász László Ybl díjas vezető tervező, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja. Egeraat terve nyomán ráadásul mégtöbb irodaépület tagolná a belvárost, ami – korábban utaltunk rá – nem rossz befektetés, ám a város tervezett közösségi főterén mindenképpen elhibázott koncepció.

 

Hozátesszük: ha megvalósul a magyar építészeket is foglalkoztató holland iroda terve, kivágják a jelenlegi, ideiglenes park csodaszép gesztenyefáit. Az Erzsébet téri parkhoz hasonlóan újabb zárt tér jönne létre a városban, pedig épp a nyitott terekből van kevés. A pályázat szerint a fővárosnak szimbólumokat kell kialakítania, az új főtér egyben meghatározó új arculati elem lenne a belvárosban, pedig a belső kerületekben számtalan szimbólum értékű épület található, a centrumtól kívülebb eső negyedek rovására. Csupa elgondolkodtató kritikai észrevétel a győztes pályamunkával kapcsolatban.

 

Szász László szerint ugyanakkor tény, hogy a területtel kezdeni kell valamit, ám egységesen nem lehet kezelni, ahhoz túl nagy. Egeraat terveiben egy 118,000 négyzetméteres komplexum szerepel, melyből 40,000 négyzetéteren teljesen új épületek magasodnának. A holland iroda valóban kimagasló minőséget képvisel, a projekt jó kezekben van – szögezte le a Borsának rendszeresen nyilatkozó vezető építész, Egeraat nem tehet arról, hogy eleve egy nem túl átgondolt projekt megtervezésére kérték fel. 

1. Városháza betyár módra
2. Érdemes figyelniIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés