free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Áldozatból halálraítélt

Borsa         Címkék: áldozat, megerőszakolt, szomália 1 hozzászólás

Szomáliában halálra köveztek egy 23 évesnek hitt lányt, házasságtörésért. Utóbb kiderült, hogy mindössze 13 éves volt, hajadon, és három férfi megerőszakolta.

Ha egy kislányt megerőszakol három férfi, az már önmagában is borzalmas. Ha a bűncselekmény elkövetői megússzák, az tovább súlyosbítja a helyzetet. Ami viszont Szomáliában történt nemrégiben, az teljességgel elfogadhatatlan: az áldozattá vált gyermeket ugyanis halálra ítélték. A Guardian is beszámolt az esetről.

 

Küzdött fogvatartóival

 

Szomáliában az iszlámista nemzetőrség halálra kövezésre ítélte a 13 éves Aisha Ibrahim Duhulow-t, házasságtörés (!) vádjával, miután az apja bejelentette, hogy három férfi megerőszakolta a gyermeket. Az Amnesty International beszámolója szerint az al-Shabaab (Somalia) nemzetőrség, mely Kismayo kikötővárosát irányítja, 2008 október 27-én egy ötven férfiból álló csoportot szervezett, hogy kövezze halálra Duhulow-t, közel ezer fős nézőközönség előtt, a helyi futballstadionban, ahol az ilyen jellegű "eseményeket" is rendezik. A kövezés céljára egy teherautóra való követ szállítottak a helyszínre. A szemtanúk beszámoltak arról, hogy mikor a kislányt a stadionba hurcolták, kétségbeesetten küzdött fogvatartóival a szabadulásért és könyörgött, hogy ne öljék meg. A nemzetőrök erre annyit mondtak: "Azt tesszük, amire Allah utasított."

 

www.who.int, www.themuslimwoman.org A kép illusztráció

 

A stadionban az iszlám szokásnak megfelelően nyakig a földbe ásták, hogy ne menekülhessen, ezután megkövezték. Az Amnesty International tudomást szerzett arról is, hogy a kövezés egy pontján ápolókat küldtek a kislányhoz, akik kihúzták a földből és megállapították, hogy még életben van. Ekkor visszaásták és a kövezés tovább folytatódott, egészen addig, mag Duhulow meg nem halt. A jelenlévők közül páran ugyan megpróbáltak közbeavatkozni, ám ez nem sikerült. "A nemzetőrség tagjai tüzet nyitottak, amikor néhány szemtanú megpróbálta megmenteni az életét. Egy 15 éves fiút agyon is lőttek" - mondta az Amnesty képviselője.

 

Szomália

Szomália egy Magyarországnál csaknem hétszer nagyobb ország, Kelet-Afrikában. Lakossága közel 8 millió fő, ennek 85%-a szomáli, 1%-a arab, 14%-a pedig egyéb népcsoporthoz tartozik. Az uralkodó vallás a mohamedán. Születéskor várható élettartam: férfiaknál 46 év, nőknél 49 év, de a megszülető gyermekek negyede már 5 éves kora előtt meghal. Az írástudatlanság aránya: 62,2%

Mióta a központi kormányzat 1991-ben összeomlott, anarchia uralkodik az országban.

A hadviselés állandó, a fővezérek rettegésben tartják az embereket. Kismayo kikötőjét augusztusban foglalták el a Hassan Turki lázadó vezetőhöz hűséges erők és az al-Sabaab, azaz az ország fő radikális lázadó szervezete.

 

Nem volt igazságszolgáltatás

 

A helyi média kameráit ugyan kitiltották a kövezésről, ugyanakkor írásban beszámoltak az esetről. Ezeka  riportok Duhulow-t 23 évesnek jelölik meg, ugyanis a szemtanúk a megjelenése alapján ennyi idősnek hitték a lányt. Csak utólag, az apjától tudta meg az Amnesty International, hogy a lány mindössze 13 éves volt. Az apa beszámolt arról is, hogy amikor a nemi erőszakot jelentették a nemzetőrségnek, azok azonnal őrizetbe vették a kislányt, majd pedig házasságtörés vádjával elítélték. Az iszlám törvények szerint egyébként egy 13 éves gyereket nem lehetne házasságtörésért elítélni. A három férfi közül, akit az erőszakkal vádolt, egyiket sem tartóztatták le.

 

www.wvwnews.net
A kép illusztráció


"Itt nem volt igazságszolgáltatás, csak kivégzés" - jelentette ki David Copeman, az Amnesty szomáliai képviselője."A gyermek szörnyűséges halált halt, a fegyveres ellenzéki csoport rendelkezésének nyomán, melyek jelenleg irányítják Kismayo-t."

"Ez a gyilkosság egy újabb visszaélés volt az emberi jogokkal a szomáliai konfliktusban harcolók részéről és újabb bizonyíték arra, hogy szükség van a nemzetközi beavatkozásra. Az ilyen eseteket dokumentálni kell és egy nemzetközi bizottságnak kell kivizsgálnia." A képviselő elmondta, hogy mindezt megnehezíti, hogy az al-Shabaab halálosan megfenyegette azokat a hivatalnokokat, újságírókat és aktivistákat, akik az emberi jogokért szállnának síkra, szemben a nemzetőrséggel.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés