free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legemlékezetesebb James Bond mozi

Borsa         Címkék: fleming, jamesbond, lista, mozi, öt 0 hozzászólás

A héten debütáló új James Bond mozi, A Quantum csendje már a 22-dik a sorban. Az angol kém megérdemel annyit, hogy a legemlékezetesebb epizódokat listába szedjük.

Ian Fleming, brit író 1953-ban alkotta meg James Bond figuráját, azt a hűvös eleganciával megáldott, mégis flegma nőcsábászt, aki a brit titkosszolgálat embereként üldözi a bűnt, mindenféle lehetetlen szuper kütyüvel van felszerelve, stílusosan Aston Martinnal jár, és a vodka-martinit felrázva issza, nem keverve. És hogy tényleg tud valamit, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy közel 55 éve változatlan népszerűségnek örvend.

 

A vásznon 1962-ben tűnt föl először a 007-es, azóta a hivatalos listában 22 ilyen mozi szerepel, és eddig összesen 6 színész bújhatott a bőrébe. Kronológiai sorrendben: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan, és a sokat kritizált aktuális, Daniel Craig. Az eddigi 22 epizódból - már beleszámítva a legújabbat is - nem kevés emlékezetes momentum ragadt bele a fejünkbe, ezért most a szerintünk legjobb 007-es epizód 5-ös listáját állítottuk össze.


www.virginmedia.comA kém, aki szeretett engem - 1977

Goldfinger mellett ez a másik olyan 007-es sztori, melyre a szakértők és a rajongók is egyöntetűen elismerően bólogatnak. Nagyon jól eltalált darab, izgalmas és mozgalmas, ebben az epizódban már Roger Moore rutinosan ölti fel a James Bond munkaruhát, és a partnernőjének választott ifjú hölgynek végre nem egy üresfejű bombázót kell játszania, ennek bizonyára a kor feministái örültek a legjobban. Az addigi általában statikus helyszínezés itt borul először, James Bond a világ egyik pontjáról a másikra ugrál, az egymástól távol eső helyszínek érzékletes megjelenítése itt esik meg először, ebből pedig szinte az összes későbbi utód profitált.

www.cinemaretro.comA világ nem elég - 1999

A világ nem elég című ezredfordulós 007-es sztori igazán jól vegyítette a nosztalgikus elemeket a modern technológiákkal és az ízig-vérig brit hagyományokkal. A Bondot alakító  Pierce Brosnan ekkor bújt harmadjára a szupertitkos ügynök bőrébe, és míg közvetlen elődjének - Timothy Daltonnak - nem sikerült élettel megtöltenie a nőcsábász kém szerepét, addig Brosnan már vodka-martinit is úgy tudott kortyolgatni, hogy első pillantásra elhittük ennek a fickónak, nem csak stílusa, de személyisége és szíve is van. És hiába az unásig ismételt panelek, Michael Apted rendező olyan látványos akciókkal vegyített pörgős mozit alkotott, jól megírt dialógusokkal fűszerezve, hogy eszünkbe sem jut felróni neki az "ezt már láttuk valahol" utánérzést. 

www.virginmedia.comDr. No - 1962

Dr. No több minden miatt is emlékezetes, de a legjobb érv mellette az abszolút elsősége. Ez volt az a mozi, amivel a legenda szárnyra kelt, az addig ismeretlen Sean Connery bevéste magát a történelemkönyvekbe, és az addig szintén név nélküli Ursula Andress a 60-as évek szexszimbólumává válhatott. Ugyanis ebben a filmben szerepel az a máig emlegetett tengerpartos jelenet, melyben Ursula, mint Bond-lány a habokból előbukva igazi harcos amazonként jeleneik meg cuki fehér bikinijében. És bár itt még hiányzik a jellegzetes főcím és pofás kis kütyük sem szerepelnek a moziban, de a nosztalgikus légkör és Sean Connery bundás mellkasa mindent überel.

www.crimefilenews.comGoldfinger - 1964

A Goldfinger a sorban a harmadik James Bond mozi volt, és még a mai napig tartja magát a rajongói listák élén. Nem is véletlenül, mert egy remekül összedobott izgalmas és extravagáns történet született, immáron Guy Hamilton rendezői keze alatt. Sean Connery, mint James Bond már jól összeérett szerepével, ekkor debütál a legendás Aston Martin DB-5, mely azóta már szokvány ügynökkellékké vált, és ebben a részben találkozhatunk a gyilkos-kalapos kínai sofőrrel is, aki a főgonosz hallgatag segítője. A Goldfinger volt az első ízig-vérig Bond mozi, az a típusú szellemes akciófilm, melyet - komikus esetlenségei ellenére is - a mai napig imádhatunk.

www.amazon.comŐfelsége titkosszolgálatában - 1969

Ez az 1969-es James Bond változat a mai napig megosztja a sorozat kedvelőit, egyrészt ebben játszott először - és utoljára - a Sean Connery-t váltó George Lazenby, aki nemhogy brit nem volt, de még igazán színész sem. Alakítása pedig valóban egészen érdekesre sikerült, azonban Peter Hunt rendező eleve abszurd szögből közelített ehhez a vadonatúj karakterhez, így Lazenby szerencsétlenkedése nem is annyira zavaró. Pár túlságosan elhúzott és fölöslegesen romantikusra koreografált jeleneten kívül, összességében egy igazán tökös és minden addiginál látványosabb akciófilmet dobtak össze az alkotók. Hab a tortán, hogy ebben az epizódban kedvenc nyalókát szopogató nyomozónk, Telly Savalas alakítja a jégpálya simaságú tar fővel megáldott főgonoszt. LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés