free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kulturális hungarikum

Borsa         Címkék: ajánló, dunapart, hazai, művészet, rendezvény 0 hozzászólás

Egy hosszú hétvégén át igazi kulturális sokkot élhetünk át, amennyiben nyitottak vagyunk az előadóművészet szabadabb formáira is. Ez esetben irány a dunaPart!

Aki a fővárosban él, az igazán nem panaszkodhat pangásra a kulturális élettel kapcsolatban, kedvünkre válogathatunk a konzervatívabb, könnyedebb, vagy éppen túlzottan is elvont művészeti produkciók között. Jórészük a hazai műhelyekből kerül ki, de szép számmal érkeznek hozzánk külföldi produkciók is. Azonban arról nem nagyon hallani, hogy a honi művészek külföldön hogy szerepelnek, hogy egyáltalán szerepelnek-e. Mert abban az egyben biztosak lehetünk, hogy nem a hazai minőség a gátja a külhoni sikereknek. De akkor mi?

 

www.dunapart.net 

Ezt a problémát persze hosszan lehetne ecsetelni, de a leglényegesebb mozzanata mindenképpen a propaganda hiánya; honnan tudja a külföldi műértő, hogy mi folyik itt, ha senki sem hívja fel rá a világ figyelmét?! Nos a Trafó és a Krétakör összefogásából született meg a dunaPart névre keresztelt rendezvénysorozat, mely azt az ideológiai célt tűzte zászlajára, hogy a szakmán kívül az itthoni kétkedőket is meggyőzze. Valójában a mai modern előadóművészet - tánc, színház, performansz - keresztmetszetébe nyújt betekintést, és egészen egyedi módon átfogó képet ad erről a független szcénáról. Nem nehéz rögtön átlátni, hogy miért is jó ez nekünk, egyszerű, mezei nézőknek is.

Elég kiábrándító, hogy közel egy évtizede egyáltalán nem volt ilyen jellegű kísérlet idehaza, ez a kiduzzasztott hétvége a lehető leggazdagabb és legsokrétűbb programot igyekszik nyújtani. Mindössze négy nap alatt mintegy 30 alkotást láthatunk, főként a tánc és a színház területéről, de nem egy kísérleti műfaj is feltűnik majd a programban. És nem csak a főváros viszi itt a prímet, vidéki és határon túli magyar társulatok is kiveszik a részüket a jóból, tehát valóban egy abszolút átfogó és összegző rendezvényről beszélhetünk.

 

www.dunapart.net

 

Délelőttönként szakmai beszélgetések - az Akkuban -, esténként pedig zenés produkciók kísérik a darabokat. A helyszínek szinte az összes budapesti kortárs stúdiót érintik, a Trafótól a Bárka Színházon át egészen a Gödör Klubig.

 

Többek között láthatjuk a Kompánia Színházi Társulat, Othello kommentárok című darabját (november 14. 18h), mely képekben fogalmazza meg és tánckommentekkel keretezi Shakespeare Othellóját, a "bizonyosság illúziója" mentén. Egy nagyon fiatal, és nagyon tehetséges társulatról beszélhetünk, akik kísérletező és alternatív műhelyként is megállják a helyüket. Gergye Krisztián Társulata a női test rejtelmeit kutatja T.E.S.T című előadásában (november 14. 20.30h), ahol hét gyönyörűen komponált, összefüggő, mégis szétszakított női szólót láthatunk.

 

www.dunapart.net

 

A Baltazár Színház is képviselteti magát a hazai mezőnyben, amiről annyit kell tudni, hogy kizárólag fogyatékos színészekkel dolgozik. Azon túl, hogy a résztvevőkre mindenképpen pozitívan hat a színházi légkör, maga a néző is sokat tanulhat - elsősorban saját magáról - egy előadás alatt. A dunaPart keretein belül Picasso: A világ teremtése (november 15. 15h) című darabjukat láthatjuk. 

 

www.trafo.hu

 

A nagy nevek ellenében most az érdekességekre koncentrálva emelünk ki még egy produkciót; a Co.ffein Projects előadását, mely vasárnap (november 16. 19h) a Nyugati téri 4-6-os villamosmegállóban kerül bemutatásra. Tánc, performansz és fizikai színház izgalmas keveredése várható, mely fiatal és pimasz megoldásokkal készül sokkolni a gyanútlan járókelőket. A részletes programot a rendezvény honlapján érdemes böngészni, mi csupán ízelítőnek vetettünk fel párat, itt minden egyéb fontos információ is megtalálható a pontos helyszínektől a nagyon impozáns külföldi vendéglistáig.

 

www.dunapart.net  

 

A kultúra legalább akkora értékünk, mint a matyó hímzés, a gulyás vagy a szegedi csípős, az integráció ez esetben csak a javunkra válna, és ehhez bizony szükség van a nemzetközi kommunikációra. Íme egy követendő példa! LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés