free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A Fehér Ház fekete asszonya

Borsa         Címkék: amerika, fehérház, lavaughnrobinson, michellaobama 0 hozzászólás

A múlt héten megválasztott Barack Obama neje, Michelle lesz Amerika történelmének első afro-amerikai first ladyje. Sok mindennek kell megfelelnie. Bemutatjuk őt.

November 4-én az Egyesült Államok, Barack Obama személyében megválasztotta első színes bőrű elnökét. Vele együtt pedig a Fehér Házba költözik majd Amerika történelmének az első afro-amerikai first ladyje is. A hölgy az elmúlt napokban azonban mégsem e tény kapcsán szerepelt legtöbbet a sajtóban, hanem a szavazás éjszakájára nem túl szerencsésen megválasztott ruhája miatt. Nos, a magunk részéről egyáltalán nem szeretnénk az öltözéket elemezgető cikkek számát szaporítani. Helyette inkább bemutatjuk Michelle Obamát.

 

Megkérdőjelezték a hazafiságát

 

Leánykori nevén Michelle LaVaughn Robinson 1964-ben született Chicagóban és ott is nőtt fel, bátyjával együtt, hagyományos, középosztálybeli családban. Érettségi után a Princeton Egyetemen tanult tovább, szociológia és afrikai-amerikai tudományok szakon, majd pedig elvégezte a Harvard Egyetem  jogi karát is. Egyetemistaként már politikai demonstrációkon vett részt, melyek a kisebbséghez tartozó professzorok alkalmazásáért szerveződtek. Miután megszerezte a jogi diplomát, visszatért Chicagóba, egy ügyvédi irodánál helyezkedett el, ahol marketinggel és szerzői jogokkal kapcsolatos ügyekre specializálódott. Ennél a cégnél találkozott későbbi férjével, Barack Obamával.

 

www.barackobama.com, www.dancewithshadows.com

 

Kapcsolatuk egy üzleti ebéddel kezdődött a nyolcvanas évek végén, majd több éves együtt járással folytatódott. 1992-ben házasodtak össze. Michelle a közszférában is vállalt különféle pozíciókat, dolgozott a chicagói polgármester asszisztenseként, illetve tervezési és fejlesztési megbízottként is. 1993-ben a Public Allies nevű non-profit szervezet chicagói irodájának vezérigazgatója, 1996-ban pedig a Chicagói Egyetem tanulmányi dékánhelyettese lett. 1998-ban megszületett az Obama házaspár első gyermeke Malia Ann, 2001-ben pedig a második kislány, Natasha. 2002-től a  Chicagói Hospitals Egyetem  közösségi ügyekért felelős vezérigazgatója volt, 2005-től pedig ugyanitt közösségi és külügyi alelnök lett. Tavaly májusban aztán lemondott pozícióinak többségéről, annak érdekében, hogy férjét támogathassa az elnökválasztási kampány során. A kampány első szakaszában ezt még meglehetősen visszafogottan tette, később azonban előfordult olyan is, hogy nyolc nap alatt harminchárom kampányeseményen jelent meg.

 

www.daylife.com

 

A különféle helyszíneken önállóan megírt, negyvenöt perces beszédeket tartott, így többek között ő mondta a záróbeszédet az augusztusi demokrata konvenció első napján, ahol Barack Obamát hivatalosan is elnökjelöltté választották. Közvetlen, egyszerű, mégis intelligens és helyenként szarkasztikusan humoros stílusával kiválóan kiegészítette férje fennköltebb megnyilatkozásait. Amikor pedig saját, a kampányban betöltött szerepéről kérdezték, így nyilatkozott: "Nem vagyok vezető tanácsadó." Nos, ha az nem is, meggyőző erő annál inkább volt.

 

www.daylife.com

 

Ez a középosztályból felemelkedett, tanult nő, aki - míg férje fehér anyától és afro-amerikai apától származik - kizárólag színes bőrű felmenőkkel büszkélkedhet, termete és frizurája pedig már-már kísértetiesen Jackie Kennedyt idézi, bizony rengeteg támogatót szerzett Obamának, főleg a női, a munkásosztály-beli, valamint a fekete és a spanyol szavazók körében. Persze mindemellett a támadásokat sem kerülhette el, melyekre a legfőbb alapot egy idén februári beszédének egyik félreérthető kijelentése szolgáltatta. Ekkor ugyanis a következőket mondta, Barack Obama előválasztási győzelmeire utalva: "Felnőtt életemben először büszke vagyok a hazámra, mert úgy tűnik, a remény visszatérőben van." Ennek nyomán ellenlábasai máris megkérdőjelezték a hazafiságát és ebbe kapaszkodva igyekezték lejáratni. A demokraták végül külön stábot hoztak létre, melynek  feladata  az elnökjelölt feleségét érő kritikák hárítása volt.

 

Három az egyben

 

Szimpatizánsai független gondolkodású, szókimondó nőként és odaadó anyaként tekintenek rá, míg kritikusai arrogáns, gőgös fekete asszonyként igyekeznek lefesteni. A férje csak úgy mutatja be: "Ő az én sziklám." Ami bizonyosnak látszik, az az, hogy Michelle Obama nem csupán a bőrszíne miatt nem lesz egy tipikus Fehér Háztartásbeli. A The Times szakújságírója az eddigi first ladyket kétféle típusba osztja: az egyik az inkább a republikánus oldalon jellemző, szelíd, támogató, háttérben maradó elnökfeleség, mint például Barbara és Laura Bush vagy Nancy Reagan. Míg a másik a főleg demokrata elnökök feleségeinél megfigyelhető típus, az úgynevezett "kettőt egy áráért" first lady - ilyen volt például Hillary Clinton is -, akinek saját karrierje és céljai vannak és ezeket nem teszi félre csak azért, mert a házastársát az Egyesült Államok elnökévé választották, sőt. Eddig gyakorlatilag az összes amerikai elnökfeleség besorolható volt valamelyik típusba, kivéve Jackie Kennedyt, aki egyéniségével beskatulyázhatatlan stílusikonná és legendává vált.

 

http://en.wikipedia.org, www.millionbabyboomers.com, http://timesonline.typepad.com

 

Nos, Michelle Obamától a szakértők arra számítanak, hogy ő lesz az előzőeket egyesítő, "három az egyben" first lady: támogató feleség és anya, erős és független nő, aki saját elképzeléseit is keresztülviszi, valamint stílusikon. Azt várják tőle, hogy ne csupán semleges és veszélytelen ügyekben mutassa majd meg magát, hanem olyan éles és megosztó kérdésekben is kiálljon, mint például a feministák törekvései vagy épp a rasszizmus elleni küzdelem. Michelle olyan személyiség, aki büszke mindarra amit elért és nem fél megmutatni a képességeit. Már a kampány során látszott, hogy nem értékeli le magát és úgy mer beszélni az elnökjelöltről, ahogy bármely hétköznapi nő beszélne a férjéről, többször megjegyezte például, hogy Barack a háztartási feladatokban hasznavehetetlen.

 

És hogy mit ígér maga, Michelle Obama most, hogy már bizonyosan ő a leendő first lady? A választás után a US News-ban megjelent írásából idézzük: "Most, hogy Barack-ot megválasztották elnöknek, megtiszteltetés lesz first ladynek lenni. Nap, mint nap dolgozni fogok azokon a kérdéseken, melyek közel állnak a szívemhez: segíteni akarom a dolgozó nőket, a családokat, különösen a katonák családjait. De, ahogy a lányaim emlékeztettek rá Denverben, first ladyként is az elsőszámú feladatom az, hogy anya legyek. A lányaink fiatalok, hét és tíz évesek. Elsődleges kötelességem biztosítani, hogy egészségesek legyenek és normális gyerekkoruk legyen, házi feladatokkal, házimunkával, tánccal és futballal."LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés