free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Magyar lányok Tokióban

Borsa         Címkék: design, hímes, japán, tojás, tokió 0 hozzászólás

Fülbevalóként is hordható csaj-pendrive, cuki hálótárs, aki derengő fényben tartja a lakást, fittballra adaptált egér. A 100% design kiállításról Haraszti Ginát faggattuk.

Idén negyedszerre rendezték meg Japánban a dizájn szakma egyik legrangosabb távol keleti eseményét, a 100% Design Tokyo-t. A kiállításon idén először szerepeltek hazai alkotások, a magyar stand a Kitchen Budapest kutatóinak legfrissebb munkáit mutatta be.

 

"A kiállítás meglepően változatos volt" - mondja Haraszti Gina a Kitchen Budapest kutatója - "a szervezők nagyon okosan rendezték el a különböző kategóriákat.  Breuer Marcel csővázas székétől kezdve a másodéves koreai formatervező tanulókig mindenki helyet kapott, így lehetett ott a kotyvasztós-forrasztós Kitchen csapat is, három projekttel, ami az ilyen kis standok kategóriájában soknak számított.  Elképesztően jó dolgokat láttunk kint, az első tárgy, ami megmaradt a fejemben, az a szomszédos stand üvegtálja volt(kép1). Az egyik legmeglepőbb üvegmunka amit valaha láttam, a tányéroknak ugyanis nem volt élük, ezért kiterjedés nélküli plazma jelenségeknek tűntek.

 

www.acry-ya.com, www.heroeswillrise.com, http://heigo.jp 

Persze volt egy csomó "kawaiii" dolog is - a szó japánul cukit jelent - ebben a kategóriában a dél koreaiak a legjobbak. Nagyon tetszettek az olyan egyszerűen nagyszerű dolgok is, mint a Case.inc Geemo-ja(kép2),  ami első blikkre forma leplezte érthetetlen izé, de ha rájössz a lényegére, nem tudsz a funkciói nélkül tovább élni. A tárgy lényege a megannyi kapcsolódási lehetőség, a szabadon variálhatóság: egyik vége fogas, a másik kapaszkodó lehet, vagy amit akarsz. Másik nagy kedvencem a műköröm design stand(kép3) volt, hát igen, van ahol komolyan veszik a dizájnt és nem szégyellik minden szegmensét bemutatni."


Az első 100% Design kiállítást 1995-ben Londonban rendezésre meg. Azóta minden szeptemberben a város teljes területét átfogó kiállításokon, és vásárokon mutatkozik be a design színe java. Tokió 2005 óta rendezi meg szintén évente nemzetközi eseményét a 100% Design Tokyot, amely nemzetközi és hazai szinten is nagyon hamar sikereket ért el. Az eseményt 2007-ben közel százezeren néztek meg.

 

A Kitchen Budapest kutatói egyébként csupa nőies dolgot vittek Tokióba. A Hímes egy fülbevaló és egy mini pedndrive kombinációja(kép4), igazi csajos darab. A tradíciót és high-technológiát ötvözi, a húsvéti hímes tojás hagyományát és a ma már szinte minden urbánus háztartás alapkellékét képező pendrive-ot. A készítők tervezéskor főleg a lányok igényeit vették figyelembe.  A rendkívül eredeti színes, kézzel festett, tojásdad adathordozók nemcsak fülbevalóként hordhatók, kulcstartónak és mobiltelefon-dísznek is tökéletesek. 

 

ttp://bigyo.blog.hu, www.kitchenbudapest.hu, http://himes.kibu.hu 

A Nighmo is igazi nőies darab, a kedves, babusgatható világító háziállat egy meglehetősen bosszantó probléma megoldására született. Általában nincs szükség nagy fényre ahhoz, hogy a sötét lakásban mozogjunk, elég egy kellemes, derengő ragyogás - amennyit a telehold vagy egy gyertya fénye ad. A sötétséghez szokott szem számára a fürdőszoba villany a felkapcsolás pillanatában olyan mértékű sokk, mint a szobavilágításhoz képest egy fényképezőgép vakujának villanása.

 

http://nighmo.com/hu 

A Nighmo lámpácska(kép5) csúcsai ezzel szemben finoman világosodnak ki, és lassan halványulnak el, a figyelmes hálótárs ráadásul csak akkor világít, amikor szükség van rá. Mozgásra kapcsol be, és éppen annyi derengő fényt biztosít, amennyi éjszaka a tér érzékeléséhez szükséges.

A harmadik kiállított tárgy a G-Mouse, a jól ismert asztali egér és a fitness termekből ismert 'Fit Ball' kombinációja(kép6). A gumipántokkal körbefont labdán ülve a csípő előre-hátra, jobbra-balra történő mozgatásával irányítható a kurzor a képernyőn, a kattintani pedig egy kellemes huppanással lehet.  A Fitt Ball labda egyenesen tartja a gerincet, kerek formájával pedig állandó mozgásra késztet. A G-Mouse-t használva a gerinc állandóan mozog, miközben mindkét kéz szabad marad.

 

www.gmouse.org 

"Két projektünk is nagyon sikeres lett – lelkendezett online megkeresésünkre Haraszti Gina, aki Tokióból válaszolt kérdéseinkre -  a Hímesből több száz darabot adtunk el, és a vásár szakmai napján is nagy volt iránta az érdeklődés. Nagy siker volt a Nighmo lámpácska is, ami cuki formájával, babusgatható világító csápjaival hódította meg a japánokat. A "Kawaii" szó több ezerszer hangzott el a standunk körül. A projektekkel kapcsolatban nagyon sok komoly megkeresést kaptunk, most ezeken dolgozunk." Nem csak a kiállítás, de Tokió is lenyűgöző volt a Kitchen Budapest kutatója szerint. "Még hasonlítani sem tudom semmi európaihoz - mondja - bár lehet hogy kissé elfogult vagyok. Japánul tanulok, ezért hatalmas előnyben voltam, a helyiek ugyanis szinte alig tudnak angolul. Éppen ezért sokkal jobban megnyíltak, ha csak pár japán szót is elhintett az ember, arról nem is beszélve, hogy micsoda öröm az, hogy az étteremben el tudtam olvasni az étlapot. Persze azért kétszavas szókinccsel is el lehet boldogulni - teszi hozzá - a nélkülözhetetlen kulcsszavak a "köszönöm" és a "bocsánat".

 

 

A kint járt kutatók véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy mi is a legjobb dolog Tokióban, kérésünkre azonban közös toplistát készítettek. Előkelő helyén szerepel rajta a melegített WC ülőke, ami elsőre kicsit furcsa érzés, hiszen olyan, mintha valaki épp előttünk használta volna, viszont nagyon könnyen rá lehet szokni. A listára felkerült az általuk csak neon-nappalnak aposztrofált jelenség, a neonfények miatt ugyanis Tokióban éjjel sincs sötét, valamint a szupergiccses fénykép-automata a "püri-küra", az irdatlan mennyiségű minőségi sushi és ramen, és az eksztatikusan lelkes, jókedvű japán mentalitás is.   LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés