free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Építészek szerepzavarban

Borsa         Címkék: breuer, dizájn, fotel, szakmák, zahahhadid 0 hozzászólás

Az építészet és a formatervezés nem áll távol egymástól, nem ritka, hogy neves építészek bútortervezésben is kipróbálják magukat. Az eredmény formabontó.

A múlt század neves mérnökei számos olyan bútort terveztek, amelyek ma már ikonikus darabok. Az ötvenes évek amerikai irodáinak egyik legnépszerűbb fotelét, a 'Barcelona' széket(kép1) például az üveg-vasbeton épületeiről híres Mies van der Rohe nevéhez fűződik, az építészként híressé vált Charles Eames pedig Billy Wilder amerikai filmrendezőt lepte meg születésnapján azzal a legendás fotellel(kép2), amely később Eames pihenőszékként került a köztudatba. A rafinált vonalvezetésű, híres csővázas Vaszilij széket a magyar származású Breuer Marcell tervezte a húszas években. Azóta a Breuer-szék fogalommá vált(kép3), és bár készítője kiváló építész volt, nevét mégis elsősorban a csővázas székhez kötik.

www.uncrate.com, www.moma.com


Nézz szép dolgokat!

Nincs ez másként ma sem, a sztárépítészek előszeretettel kóstolnak bele a bútortervezés vagy épp a divattervezés művészetébe, és míg a múlt században általában gazdag kliensek megrendelésére készítették az azóta legendássá vált egyedi bútorokat, addig ma dizájn- és divatcégek kérik fel az építészeket egy ülőgarnitúra, teáskészlet, vagy épp cipő megtervezésére.

Az olasz Alessi cég a hatvanas évek vége óta dolgozik építészekkel.  Akkoriban meghatározó volt az interdiszciplinaritás elve, vagyis az, hogy a különböző szakmák egymást inspirálják. Az építészek egészen más szemszögből közelítették meg a formatervezést, képesek voltak feldobni az akkoriban túlságosan megszokott, öreges formákat. 1983-ban tizenegy építészt kértek fel egy-egy teás-készlet tervezésére, és mivel a Tea&Coffee Piazza sorozat nagy siker volt, 2000-ben megismételték az akciót, amikor a meghívott sztárépítészek között volt Ekler Dezső is(kép4).

www.alessi.com,


 
A Tea and Coffee Tower sorozat a világ legnagyobb múzeumaiban Londonban, Milánóban és New Yorkban is járt. A magyar építész azóta már szériában gyártott csészét is tervezett az olasz cég számára, méghozzá olyat, ami a tömeggyártás ellenére is egyedi tud maradni. Eklert a virágok inspirálták(kép5), amelyek ahogy nyílnak, végtelen változatosságban tudják ismételni ugyanazt a formát. Végül egy helyett 72 különböző virág ihlette csészét tervezett, amelyből elsőként a Tulipán valósult meg.

Persze az Alessi mellett még számos cég kér fel építészeket formatervezésre. A B&B Italia az Alessihez hasonlóan régóta dolgozik építészekkel, kanapéi talán éppen ettől olyan formabontóak. Az olasz cég pár hete mutatta be a Posa ülőgarnitúrát(kép6), amit a minamilsata építészet guruja, a Sterling díjas David Chipperfield tervezett. A bútorcsalád egy fotelből és két kanapéból áll, a jövőben pedig várhatóan további darabokkal bővül.  A garnitúra elmei egyszerre dinamikusak és légiesnek, miközben árad belőlük a kényelem és a luxus, stílusuk pedig mi más is lenne, mint a Chipperfieldre oly jellemző minimál. 

www.dezeen.com


 
Zaha Hadid is tervezett már kanapét a B&B Italia számára. Az sztárépítész neve hallatán leginkább kagyló formájú irodaházakra, a futurisztikus külsejű állomásépületekre asszociálunk, pedig a bútorterezés területén is igazán meghökkentőt alkotott. A Moon System fantázianévre keresztelt kanapé(kép7) ergonomikus elfolyó formái persze inkább illenének egy szoborhoz, mint ülőalkalmatossághoz, de épp ezt teszi olyan utánozhatatlanul egyedivé. Tavasszal mutatták be Milánóban azt a kristálycsillárt(kép8), amit a sztárépítész a Swarovski felkérésére készített.

www.bebitalia.it, www.e-architect.co.uk, http://nymag.com


 
A dinamikusan csavarodó lámpatest apró kristályok százaiból készült, és a Moon System kanapéhoz hasonlóan árad róla Hadid jellegzetes stílusa. Itt még nincs vége a sornak, a bagdadi születésű építész ugyanis nemrégiben a divattervezésbe is belekóstolt, a Lacoste ugyanis felkérte, hogy tervezzen cipőt a legújabb kollekciójához. Az elkészült Hadid-cipők az organikus formák miatt úgy néznek ki, mintha a jövőből érkeztek volna. Az építész tervezéskor azonban nemcsak a külsőre, a használhatóságra is ügyelt, a láb anatómiáját is figyelembe vette, hogy a cipők a lehető legkényelmesebbek legyenek. A Lacoste-Hadid lábbelik(kép9) valószínűleg szerepelnek majd a Lacoste 2009-es tavaszi kollekciójában.

www.dezeen.com


 
A Ben van Berkel nevével fémjelzett építésziroda, az UNStudió elsősorban futurisztikus és formabontó épületeiről híres. Ők tervezték többek között a stuttgarti Mercedes-Benz Múzeumot, és a Közel-Kelet első modern művészeti múzeumát, a MOMEMA-t is. A holland építésziroda pár hete futurisztikus épületterv helyett egy székkel rukkolt elő. A MYChair(kép10) a német Walter Knoll számára készült, és Ben van Berkel szerint épp azért különleges, mert építészek tervezték. Szerinte ugyanis egy építész egészen másként áll a tervezés folyamatához, mint egy formatervező. Az előbbi ugyanis a térből, abból a környezetből indul ki, amelynek a bútor a része lesz. A MYChair éppen ezért nemcsak egy kényelmes szék, hanem egy műalkotás, a személyes tér egy része.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés