free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Futballhősök

HT         Címkék: chelsea, fradi, futball, puskásferenc, virul 0 hozzászólás

Hímtagunk a jelenlegi futballhelyzetről alkotott eszmefuttatását nőknek is ajánljuk. Mert bár a foci köszöni, megvan, él és virul, de alapvetően két dolog tartja életben.

Annak ellenére, hogy a futball napjainkra megváltozott, és már semmi köze ahhoz a focihoz, amikor még Maradona vagy Détári rúgta a bőrt, világszerte emberek milliói járnak ki hétről-hétre a stadionokba, hogy végignézzék kedvenc csapatuk játékát, miközben milliárdnyian nézik a mérkőzéseket televízión keresztül. A foci köszöni, megvan, él és virul, a couberteni sporthoz már nincs sok köze, és alapvetően kettő dolog tartja életben: a háborúpótlás és a pénz.
 
A mai futballhősök popsztárok és bulvárhercegek, és a sportág rendeltetése is szórakoztatóipari tevékenységgé változott. A labdarúgás és a világhírnév tulajdonképpen rokon értelmű szavak, elég csak a sztárfutballistákra vagy a világbajnokságok nézettségi adataira gondolni. Például a magyar közvélemény is egyetért abban, hogy Puskás Ferenc középcsatár olyan a fociban, mint Shakespeare az irodalomban, és, hogy a nevét legalább annyian ismerik, mint Bartók Béláét, és abban is nagy az összhang, hogy mindkét hősünk, a labdarúgó és a zeneszerző is, nemzeti büszkeségünk és öregbítik országunk imázsát.

Öcsi bácsi óta mindenki tudja, hogy milyen viszonyban van a pénz és a futball, de amióta a komcsik balra el, és kapitalizmus van, és mindenki a piac nagylelkű mindenhatóságában bízik, a szabadelv az irányzat a gazdaságban, meg a kereslet meg a kínálat, világszerte dívik a kozmopolitizmus és a globalizmus sem ismeretlen fogalom a közvélemény számára. És kétségtelen, hogy vannak olyan transznacionális cégek, elég csak a Gazpromra vagy a General Motorsra gondolni, amik nem csak a gazdaságban, hanem a nemzetközi jogalkotásban és a politikában is legalább akkora szerephez jutnak, mint a nemzetállamok, és, hogy manapság az sem megy ritkaságszámba, ha egy multinak van annyi bruttó kereskedelmi forgalma, mint egy nemzetállam teljes GDP-je, és mondjuk piaci alapon simán felvásárolhatna például kilencvenháromezer négyzetkilométernyi földterületet, mondjuk Csukcsföldön, azóta popsztárok és bulvárhercegek a futballhősök, és azóta nem beszélhetünk magyar labdarúgásról.
 
Az most nem számít, hogy mekkora demokráciát feltételez a tény, hogy vegyes országokban olyan illetőből is válhat kormányzó vagy elnök, akinek játszik a futballcsapata a Bajnokok Ligájában. A mai világban, amikor akárki fociedzősködhet virtuálisan, nem számít, hogy mi az oka annak, hogy az elmúlt húsz évben kivonták az összes forrást a magyar labdarúgásból, és, hogy a klubok abból éltek a kilencvenes években, hogy a legjobb játékosaikat a legjobb áron próbálták értékesíteni külföldön, viszont a játékosok árából nem importáltak külhoni futballistákat. És az sem érdekes jelen esetben, hogy miért másodosztályú a Fradi. Alap, hogy globalizmus ide vagy oda, de jelenleg a labdarúgás még egyike a nemzeti önigazoló tényezőknek. A foci közmegbecsülésnek örvend világszerte, és az embereket legalább annyira érdeklik a nemzeti válogatottak, mint a klubcsapatok versengése.

www.thesun.co.uk


 
Arról most ne beszéljünk, hogy mitől angol egy olyan labdarúgócsapat, aminek orosz a tulajdonosa és a huszonnégyes keretéből csak öt játékos a született angol, de a májusi Bajnokok Ligája döntőt, amit kivételesen két angol csapat játszott egymással, közel háromszázmillióan látták a tévékben világszerte, a netes terjedésről meg nincsenek pontos adatok. A mérkőzést, amit az Abramovics érdekeltségi körébe tartozó Chelsea és az amerikai Glazer család által többségi tulajdonolt Manchester United vívott a kupáért, az utóbbi nyerte büntetőkkel. Ehhez képest az Európa Bajnokság döntőjét, amiben a spanyolok alázták meg a németeket, közel ugyanannyian, és csak a USA-ban közel négy millióan, viszont az internetre meg legalább két petabyte-nyi adat került fel az EB eseményeiről. Pénzügyileg is sikeres volt a kontinensviadal. Az UEFA egymilliárd háromszázmillió eurós bevételt ért el, ebből 600 millió volt a kiadás, a maradékból meg négyötvenet elutaltak az 53 tagországnak,  kettőötven meg maradt a szövetségnél. És az Európa Bajnokság harmincegy mérkőzését átlagosan 150 millió tévénéző kísérte figyelemmel.

A világválság hatását a globál futballra az éves szerződések miatt nem nagyon lehet felmérni, dübörög a Bajnokok Ligája, meg az öt nagy nemzeti bajnokság, ahol világsztár focistává válhat egy illető. De nagyjából ott járhatunk, hogy a nemrég felvett 25 milliárd dolláros IMF hitelből nagyjából kétszer megvehetnénk az egész európai futballpiacot. Persze felelőtlen költekezésbe nem érdemes vágni és/vagy inkább a hazai focit illene rendbe tenni, legalább egy eredményes kupaszereplés erejéig, hogy a nemzeti válogatottról és az országimázsról most ne is beszéljünk.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés