free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Iszlám feminizmus

Borsa         Címkék: feminizmus, guardian, iszlám, maiyamani, muszlim 0 hozzászólás

Az iszlám feministák szerint a Koránnak létezik egy olyan olvasata is, ami a nemek közti egyenlőséget hangsúlyozza. Ez alaposan felbolygatja a muszlim társadalmat.

Növekvőben van azoknak a muszlimoknak - elsősorban muszlim nőknek - a száma, akik a hagyományos, patriarchális iszlámot szeretnék mindinkább elmozdítani egy nemek közötti egyenlőségen alapuló berendezkedés felé. A törekvés mind a tradicionális muszlim társadalomban, mind pedig az újabb, nyugati muszlim közösségekben egyaránt megjelenik. Női tudósok már két évtizede beszélnek arról a nemi egyenlőségről, ami a Koránban felfedezhető. Az aktivisták ezekre a tanításokra hivatkoznak, amikor a családokon és a társadalmon belüli egyenlőségért, valamint a muszlim családjogok reformjáért küzdenek. Ezt a fajta intellektuális aktivistamunkát nevezik iszlám feminizmusnak. A Guardian cikke.

www.daylife.com
 
Az iszlám feminizmus elutasítja a kelet és nyugat közti ellentétet, ugyanúgy ahogy a vallási és világi felosztást. Ragaszkodik a vallás és az állam elválasztásához. Elképzelésük szerint az államnak garantálnia kellene a vallásszabadságot, tehát nem vallásellenességet képviselnek, csupán azt szeretnék, ha mindenki saját belátása szerint lehetne vallásos vagy nem vallásos, illetve előbbi esetben maga választhatná meg a vallását. A muszlimok - másokhoz hasonlóan - egyre többféle életformát látnak, a különféle országokban és kontinenseken tett hosszabb-rövidebb utazásaik során. A különböző kultúrákkal való ismerkedés, netán azonosulás formálja őket. Az iszlám feminizmus segíti az embereket, hogy felismerjék azt a rengetegféle identitást, amit mindannyian birtoklunk, egyetlen kultúrán belül is.

A kifejezés

Az iszlám feminizmus az 1990-es években jelent meg. A legkorábbi esemény, amihez a mozgalom kezdetét kötik, az első, iráni női magazin, a Zanan 1992-es indulása. Mai Yamani szaúd-arábiai írónő 1996-ban használta először az iszlám feminizmus kifejezést, Feminizmus és iszlám című könyvében. Yesim Arat és Feride Acar török újságírók akkoriban szintén iszlám feminizmusként definiálták a Törökországban felszínre került, újfajta feminista paradigmát.


Az iszlám feminizmusként emlegetett irányzat követői közül sokan nem is nevezik magukat feministának. Ezek az emberek a Korán egyfajta újraolvasását szeretnék elérni, ami megengedi a vallásos szövegek nőközpontú értelmezését és ezáltal lehetőséget biztosít a nemek közti egyenlőségre.

http://shahrzaad.wordpress.com


 
Az egyenlőségre törekvő muszlimokat támadják a muszlim konzervatívok ,valamint az önjelölt közösségi vezetők, de még a politikai iszlám követői is. Ez történik a régi, ázsiai és afrikai iszlám közösségekben, de az új, nyugati közösségekben is. Utóbbiak azért tartják különösen fontosnak az iszlám patriarchális verzióját követni, mert úgy tartják, hogy ez által lehetnek csak igaz iszlám hívők. Mindeközben a nem-muszlimok, beleértve a haladó gondolkodásúakat is, ezt a patriarchális értelmezést tartják érvényesnek az iszlám vallásra és nem veszik figyelembe azt, hogy létezik másmilyen is. Ez a tudatlanság pedig hozzájárul az iszlám nőkre nehezedő problémákhoz.

Az iszlám feminizmussal kapcsolatos nemzetközi konferenciák, például azok, melyek nemrég Barcelonában  és Oxfordban zajlottak, fontos fórumokat adnak a tapasztalatcserére és a vitára. A két említett konferenciára a világ minden tájáról érkeztek résztvevők: tudósok, aktivisták, muszlimok és nem muszlimok, nők és férfiak egyaránt.  Ezek a  tanácskozások lehetővé tették a szemtől szemben való találkozást, kapcsolatok kiépítését, ez pedig létfontosságú abból a szempontból, hogy előre vigye az egyenlőségre törekvés ügyét, mind a világi, mind pedig a vallásos muszlim közösségekben, melyek egyébként ezer szálon kapcsolódnak egymáshoz.

http://kosoof.persiangig.com


 
Az iszlám patriarchális szerkezeten alapuló politikában a hatalmat a férfiak birtokolják, a nők pedig sebezhető helyzetben vannak. Ezzel tisztában van a nyugat, tisztában vannak a más vallásúak is, ugyanakkor az iszlámban a nők ellen irányuló erőszakra úgy tekintenek, hogy az a vallás részét képezi, ily módon pedig tulajdonképpen megbocsátható. Az iszlám feministák célja nem csupán az, hogy a muszlin közösségeken belül elmozdulás történjen a nemek közti egyenlőség irányába, hanem szeretnének együttműködni a más vallású emberekkel is, a tudatlanság csökkentése érdekében. A hangsúly a konstruktív párbeszéden van. Az iszlám feminizmus a közös értékek előtérbe helyezését szeretné elérni és kihangsúlyozni azt, hogy ezek a közös értékek egyben az egyenlőség értékei is.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés