free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 tipp, hogy elkerüljük a felfázást

Borsa         Címkék: felfázás, lista, megelőzés, öt, tipp 3 hozzászólás

A hideg idő beköszöntével automatikusan jön a felfázási szezon is, ilyenkor a nőtársadalom jelentős többsége kínlódik a tünetekkel. Ötletek a megelőzésre.

A felfázást - más néven hólyaghurutot - egy baktériumnak köszönhetjük, az esetek 70-95%-ában ez a kórokozó az E. coli törzsből kerül ki. Egy felszálló fertőzésről beszélünk, mely a húgycsövön keresztül vándorol fel a belső szervekhez, és leggyakrabban a húgyhólyag nyálkahártyáját támadja meg. De súlyosabb esetekben az infekció egészen a vesékre is ráhúzódhat, érdemes tehát odafigyelni magunkra. A tünetek bármennyire kellemetlenek legyenek is - gyakori, sürgető vizelési inger, fájdalmas és csak csordogáló végeredmény, alhasi fájdalmak - legtöbbször csak legyintünk rá, hogy egy mezei felfázás csak nem vág a falhoz, de nem árt tudni, hogy például a rendszeresen visszatérő hólyaghurut mögött immungyengeség, cukorbetegség és húgyúti rendellenesség is állhat.

Ezért minden esetben érdemes orvoshoz fordulni, ha már megtörtént a baj, azonban a megelőzésért mi magunk is tehetünk. Íme 5 tipp, hogy ezt a szezont felfázás nélkül ússzuk meg.

2-3 liter napi folyadék

Mindenhonnan azt halljuk, hogy a sok-sok folyadék jótékony hatással van a szervezetünkre, és lám, felfázás ellen is védekezhetünk vele. Mivel az elfogyasztott folyadék egy idő után közvetlen kapcsolatot mutat a húgyszervekkel, talán nem is olyan meglepő a dolog. Ha ledöntünk napi 2-3 liter vizet, kezdődő tüneteknél esetleg gyógyteát - a csalán, medveszőlő vagy zöld tea is nagyon hatásos lehet -, akkor még csírájában irtjuk ki a szervezetünkből a bacikat. A folyadék ugyanis remekül átmossa a hólyagot, a baktériumoknak így nincs idejük szaporodni, tehát felfázás sem lesz a dologból. Ezért fontos az is, hogy csak kritikus szituációkban tartsuk vissza az ingert, ugyanis a ki nem ürített vizeletben a kórokozók száma félóránként duplázódik.

Immuntréning

Mint minden betegségnél, a felfázásnál is kardinális szempont az immunrendszerünk épsége. Ha éppen le vagyunk pukkanva, sokkal könnyebben esünk ágynak egy aprócska náthától is, és bizony a felfázás is komplikált szövődményeket okozhat, akár egészen komoly vesegyulladást is. A felfázás kezelése - baktérium-infekció révén - antibiotikummal történik, ez azonban veszélyes lehet, ha évente többször van rá szükség. Létezik ugyanis a baktérium rezisztencia, mely annyit tesz, hogy kialakulhatnak olyan baktériumtörzsek, melyeket egyáltalán nem hat meg a lórúgásnyi antibiotikum sem. Ezért fontos, hogy elsődlegesen a saját, jól képzett limfocitáink tudják legyűrni a bacikat, és akkor egy tényleges felfázásból sem fogunk érezni semmit.

Higiénia

A kutatások bebizonyították, hogy a felfázások elsődleges okozója a nem megfelelő higiénia. Tehát nem a pucér derék, vagy a mezítlábazás, hanem a helytelen tisztálkodási szokások, illetve a szexuális együttlétek szintén nem megfelelő higiéniás helyzetei. Ezek persze alapdolgok, mindenki fürdik, WC után kezet mos, és már kislányként megtanultuk merről merre töröljünk, de azt talán nem is gondolnánk, hogy egy kósza numerától nem csak a nemibeteg-gondozóban, de az urológusnál is kiköthetünk.

Réteges öltözködés

Az előbbiekben már ecseteltük, hogy nem feltétlenül a lenge öltözködés a felelős a felfázásért, azonban azt illik tudni, hogy hideg időben a szervezet mire, hogyan reagál. Ha például kilógó derékkal indulunk neki a mínuszoknak, akkor nagyobb esélyünk van a fertőzésekre is, mert hideg hatására az erek összehúzódnak, ilyenkor a vérbőség csökken ugye, az pedig a nyálkahártya megfelelő védekezéséhez feltétlenül szükséges. Ráadásul a hűvös, nedves idő, mind a baktériumok, mind a vírusok legkedvesebb közege, tehát nem is mondott anyánk olyan nagy hülyeséget annak idején, mikor a combközépig érő frottírzoknit akarta ránkerőltetni.


Szigorúan pamutbugyi

Az öltözködéssel kapcsolatban a másik nagyon fontos dolog a lélegző holmik viselése, főként a kritikus helyeken. Amúgy se hordjunk műszálat sehol, de intim régiókban különösen ajánlott a teljes mellőzésük. A nejlon ugyanis jóbarátja minden baktériumnak, hiszen a legkellemesebb, levegőtlen, nedves helyet tudja biztosítani nekik, így hamar szaporodnak, mi meg csak nézhetünk, hogy a kedvenc csipketangánk hogyan válik a visszatérő, elsőszámú ellenségünkké.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés