free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hajtépő serdülő

pszichologus@borsa.hu         Címkék: haj, kényszerbeteg, kritikus, pszichológus, serdülő 1 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Titanilla!

Az utóbbi időben megváltozott a lányom viselkedése. Tizenöt éves, most lépett a kamaszkorba, ezért arra gondoltam, hogy mindaz, ami történik, teljesen normális. Vagyis annak ellenére, hogy rosszul estek az olyan dolgai, mint például hogy borzasztó kritikus lett velem, bezárkózik a szobájába, sokszor nem jön ki vacsorázni, mert a neten cseveg a barátnőivel és így tovább, úgy gondoltam, ezek a serdülés természetes velejárói, és majd elmúlnak.

Egyik reggel, amikor fel akartam kelteni, észrevettem egy nagy kopasz foltot a feje tetején. Borzasztóan megijedtem. Először arra gondoltam, hogy talán bántotta valaki, aztán hogy valamilyen betegsége van, és csomókban hullik a haja. Próbált lerázni, hogy nincs semmi baj, és hagyjam békén, de hiába ordítozott, nem engedtem. Végül aztán bevallotta, hogy SAJÁT MAGÁNAK tépkedi ki a haját, de ő sem tudja, hogy miért. Sokszor észre sem veszi, csak csavargatja az ujján, aztán "kiszakad". Azt mondja, ne aggódjak, majd visszanő, ez egyszerűen véletlen volt. Felhúzta magát a témazáró előtt, és erősebben tekergette a haját, ennyi. Akkor hajlottam rá, hogy elhiggyem, de azóta két újabb foltot fedeztem fel rajta. Kértem, hogy menjünk el a fodrászhoz, hátha az majd ad valami hajolajat vagy nem tudom, mit, de nem akar. Én viszont egyre kétségbeesettebb vagyok. Elolvastam a hajbetegségekről mindent, és egy helyen említették azt is, hogy pszichés eredetű, vagyis hogy a feszültséglevezetés egyik módja, ha valaki a saját haját tépkedi. A kérdésem az volna, hogy van olyan pszichiáter vagy pszichológus, aki kezeli ezt a betegséget Budapesten?

Előre is köszönöm a választ, üdvözlettel: egy aggódó anyuka

Kedves Anyuka,

a probléma a költői csengésű trichotillománia néven került be a pszichiátriai szakirodalomba. A betegek rendszeresen tekergetik és tépkedik a hajtincseiket, illetve sokszor egyéb területeket sem kímélnek (például kicsupálják a szemöldöküket és a szempilláikat, illetve puszta kézzel esnek neki a kevésbé feltűnő testtájak szőrzetének is). A kényszeresekhez hasonlóan – akik például képtelenek NEM visszamenni ellenőrizni, hogy elzárták-e a gázcsapot, vagy akik, hogy ne feleljenek aznap, minden kőre rálépnek iskolába menet, s a végén lemaradnak a harmadik óráról is –, szóval a kényszerbetegekekre kísértetiesen emlékeztető trichotillomániások nem tudnak ellenállni a hajtépkedésre vonatkozó késztetéseiknek. Miután az ujjaik közé vették a tincset, és sikerült kigyomlálni a fejbőrből némi hajat, megkönnyebbülnek, ideiglenesen nyugodttá válnak egészen addig, amíg újra jelentkezik a hajtépésre irányuló belső sürgetettség.
Ugyancsak párhuzam a kényszerbetegséggel, hogy ennek a kórképnek a hátterében is egyéb úton fel nem dolgozott, erős szorongás áll. A hasznosnak bizonyuló terápiák éppen emiatt általában magukba foglalják a félelmekkel és a feszültséggel való megküzdés adaptívabb módjait is (például relaxációs technikákat, a szorongás okait és jellegzetességeit feltáró gondolatnapló-írást stb.).

Szakirodalmi adatok szerint a trichotillománia leghatékonyabb terápiás módszere az úgynevezett kognitív viselkedésterápia. A viselkedést célzó elemek olyasféle szabályokat foglalnak magunkban, mint például a rendszeres fodrászhoz járás beiktatása (így nincs esély a kopasz foltok takargatására: a betegnek szembe kell néznie azzal, hogy valamilyen problémával küzd, ami elől nem "lóghat meg"). Fontos lehet a körmöknek – és esetleg magának a hajnak is! – a rövidre vágása, illetve az otthoni hajhálóviselés (annak érdekében, hogy a páciensnek esélye se maradjon a hajcibálásra). A javulás mérése érdekében a kopasz foltok nagyságát rendszeresen mérik, és egy naplóba vezetik.

A kognitív – vagyis a gondolatokkal, hiedelmekkel foglalkozó – terápiás rész a tünetekhez kapcsolódó elképzeléseket tárja fel, és próbálja módosítani. Segít abban, hogy a betegek elfogadják magukat, illetve a feszültséggel való megbirkózás valóban hasznos, problémafókuszú  stratégiáit tanulják meg.Terapeutákat a pszichologia.hu szakemberkeresőjében találhatsz (a "probléma" rovatban a "serdülőkori problémákat" vagy a "szorongást" érdemes kiválasztani).

Emellett a területileg illetékes nevelési tanácsadó is hasznos – és nem mellékesen: ingyenes – segítséget nyújthat. Remélem, tudtam segíteni az indulásban. A terápiához sok sikert kívánok – első körben főleg ahhoz, hogy a lányodat kellőképpen motiválni tudd egy terapeuta felkeresésére! Fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy a pszichológus a szülővel csak annyit oszthat meg, amennyit megbeszéltek. Minden más információ a kötelező titoktartás hatálya alá esik! (Ez talán nagyobb kedvet csinál az egyébként igen bizalmatlan serdülőknek a terápiához!).

Még egyszer sok sikert, kitartást; üdvözlettel: Fiáth Tita     LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés