free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Régi idők Woodyja

Borsa         Címkék: barcelona, film, kritika, premier, woodyallen 0 hozzászólás

Legkedvesebb neurotikus filmrendezőnk most nem egy lehangoló londoni miliőben ugrasztotta össze hőseit, hanem mediterrán vidékek felé vette az irányt. Jól tette.

Woody Allen filmtörténelemben elfoglalt helyéhez nem férhet kétség, azonban az utóbbi évek elbaltázott mozijaival szinte már csak a fanatikus Woody-rajongók maradtak hűségesek a mesterhez. Ha kíméletlenül őszinték akarunk lenni, akkor a szerelmi zűrök és a klinikai neurózis leghitelesebb filmes mogulja ebben az évezredben még nem rendezett jó filmet. A Match Point, a Füles, vagy a Kasszandra álma mind-mind hatalmas bukással zártak, ami még nem feltétlenül utalna minőségük jellegére is, de ez a morális vergődés-vonal valóban elhibázott lépés volt a részéről. Hiába tette át székhelyét a kommersz New Yorkból a kedvezően sznob Londonba, nem sikerült felélesztenie az annak idején zsigerből áradó alleni szellemet, mely a vérlázító iróniát, a civilizációs depressziót és a populáris kultúrát vegyítette a tipikus szerelmi históriák vegyszerkezetébe, így a végeredmény minden esetben egy laposra sikerült erkölcsi rémmese lett, csöppet sem szórakoztató stílusban.

www.moviereporter.net


 
Úgy látszik, ami nem működik a fish&chips országában, az bejön a mediterrán oldalon, ugyanis a fura című Vicky Cristina Barcelona elsődleges megkapó ereje abban van, ahogyan Woody láttatja még az átlagosnál is őrültebb spanyoljait. Ehhez persze kellett két olyan jelenség is, mint Javier Bardem és Penélope Cruz. Bardem minden kétséget kizáróan szívtiprót is ugyanolyan hitelesen tud hozni, mint eszement bérgyilkost - Nem vénnek való vidék -, Cruz kisasszony esetében pedig erősen elgondolkodtunk, hogy ha a való életben nem egy utcán visítozó, férfiveszejtő hárpia, akkor színészként most valamit nagyon megcsillantott.

A másik két főszereplőnk Rebecca Hall és a szinte már állandósult Woody-kellék, Scarlett Johansson hiába címszereplők, leginkább másodvonalban mozognak csak a temperamentumos spanyol virtus mellett. A történet szerint két amerikai barátnő, Vicky és Cristina Barcelonába utaznak nyaralni. Vicky szakdolgozatához gyűjt anyagokat a katalán kultúráról, és éppen férjhezmenni készül a hihetetlenül sótlan, de jóhiszemű Doughoz, ezzel szemben Cristina művészi önkifejezésének módját keresi kétségbeesetten - miután a filmmel becsődölt - és persze a szerelmet, hasonló lelkesedéssel.

www.moviereporter.net


 
Egy fogadáson összefutnak a piszok sármos festővel, Juan Antonioval, aki nemcsak lakásába, de ágyába is meginvitálja mindkettőjüket. Nem lenne teljes azonban a kép, ha kihagynánk Maria Elenát, aki a nőfüggő Juan Antonio szuicid exnejeként jogot formál a férfira és annak aktuális partnereire is.

A tipikus szerelmi sokszög téma talán még sosem volt ennyire elbűvölően szórakoztató és ironikus. Hiszen az alapsztori generálta vérbő dráma helyett egy könnyed és játékos, sokszorosan zárójelbe tett mesét kapunk, amolyan múltat idéző Woody-módra, és ez benne a legzseniálisabb. A képtelen szituációk, és a határozott, már-már komikus narráció egészen meseszerűvé teszik a tragikus helyzeteket, csak az érzelmek maradnak csupasz valójukban, melytől jó adag keserédes utóízre is számíthatunk.
Nem állítjuk, hogy a Vicky Cristina Barcelona van olyan jó, mint a hősidők Woody-filmjei, de mindenképpen azokat idézi; könnyed, ironikus, intellektuális, szórakoztató, és bájos eleganciával nevetteti ki velünk saját lesújtó esetlenségünket. 


Vicky Cristina Barcelona
Színes, magyarul beszélő amerikai-spanyol romantikus film, 2008
Rendező: Woody Allen
Forgatókönyvíró: Woody Allen
Operatőr: Javier Aguirresarobe
Producer: Letty Aronson, Stephen Tenenbaum, Gareth Wiley
Vágó: Alisa Lepselter
Szereplők: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem, Penélope Cruz, Patricia Clarkson, Kevin Dunn, Chris Messina
Játékidő: 96 perc
Bemutató dátuma: 2008. november 20.
Forgalmazza: Best Hollywood

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés