free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Budapest személyesen - ne menj el mellette!

Szirmai Hedvig         Címkék: aquincum, árverezés, aukció, lajosutca, limesút 0 hozzászólás

Az állandó rohanásban nem jellemző, hogy a megfáradt budapesti felemelné a fejét és észrevenné a bérházak homlokzatát. Mi megtettük. Óbuda kicsit személyesebben.Az aluljárót a hátam mögött hagyva a Duna felé sétálok tovább a keleti táborkapuhoz. A Polgár utca és a Kórház utca sarkán, a panelházak tövében meghúzódó kőkapu a III. században összekötő kapocs volt Aquincum táborváros központja és az Óbudai szigeten épült Hadrianus-palota között. A későbbi római császár csodás palotáját többször is feltárták a régészek, de a krónikus pénzhiány miatt mindannyiszor vissza is temették. A legszebb szobrokat, a leszedhető mozaikokat, festményeket elvitték a múzeumba, de a falak ma is ott állnak pár méterrel a föld alatt.
Polgár utca Kórház utca sarka

A Flórián tér mögött, a Szentendrei út másik oldalán, a bérházak és az iskola között rejtőzködik Óbuda látogatóktól elzárt római ékköve, a Hercules villa. A Meggyfa utca 19-21. évek óta zárva annak ellenére, hogy itt találták Pannónia legcsodálatosabb mozaikpadló maradványait. A múzeum udvarába ma csak a környékbeli hajléktalanok és a hajnali szerelmesek járnak. Az épület a II. században még egyszerű lakóház volt, de a következő században kibővítették, és a közigazgatási negyed egyik tisztségviselőjének fényűző villájává vált – padlófűtéses, mozaikkal díszített szobákkal, kerti fürdő épülettel. Az egyik mozaikmotívum különlegessége, hogy az összes pannóniai lelet közül az egyetlen import darab: valószínűleg egy alexandriai műhely munkája. A tisztségviselő otthonában talált dekorációk a Herculesi mondakör alakjait ábrázolják.
Meggyfa utca

A Rómaifürdő területén ma is működő források gyógyvízével táplálták a római építészet nagyszerű alkotását, az aquaeductust. Az ókori vízvezeték már mérnöki teljesítményként is lenyűgöző, de az enyhe lejtést biztosító boltívek látványa igazi esztétikai élmény. Kár, hogy a Szentendrei út forgatagában autósok százezrei száguldanak el a helyreállított vízvezetékek mellett anélkül, hogy egy pillantást is vetnének rájuk, vagy akár egyszer is megálltak volna a parkolóban, hogy közelebbről szemügyre vegyék a hatalmas építményt.
Ókori vízvezeték

Óbudai ókori kalandtúrám utolsó állomása az Aquincum hévmegállóban található polgárvárosi amfiteátrum, amely méreteiben elmarad katonai társától. A II. században emelt építményben városi ünnepségek, sportversenyek, gladiátor küzdelmek, politikai gyűlések kaptak helyet. A nézőtéren 6-7 ezren fértek el: az első sorokban az előkelőségek, akik külön lépcsőn juthattak el ülőhelyükre, a szegények pedig leghátul. A lelátók felett valószínűleg cseréptető húzódott, a kaput és környékét szobrok díszítették.
Aquincum hévmegálló

Többször végigjártam már ezeket a helyeket, és elképzeltem, milyen lehetett az élet Aquincumban, a római birodalom egyik fontos városában. Hogyan éltek a katonák, az iparosok, az egyszerű emberek? Milyen palotában járkált a helytartó és milyen volt a piac? A rómaiak több száz évig éltek a mai Óbuda területén. Voltak sikeres, békés idők, de a birodalom bukása után semmi sem védhette meg a várost a vandálok betöréseitől. A felhalmozott értékek elsikkadtak, a vízvezeték kiapadt, a házak összedőltek. De a romok azóta is mesélnek.

1. Budapest személyesen - ne menj el mellette!
2. Duna felé sétálvaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés