free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Featuring Judie Jay

Szirmai Hedvig         Címkék: dalszövegek, interjú, judiejay, kanada, underground 0 hozzászólás

Az underground már jól ismeri Judie Jay nevét: featuring Judie Jay a lemezeken, a koncerteken. De vajon saját lemezzel miért nem jön ki a tehetséges lány? Interjú.

Van úgy, hogy az ember dolgozik valahol. Mondjuk, legyen ez egy rádió. Ott mindenféle ember megfordul, nem ritka a zenész, az énekes. De az már igen, hogy a stúdióban valaki úgy énekel, hogy a folyosó végén is azt hallani. És amikor nem énekel, akkor is tele van vele a folyosó, mert nevet, mert mindenkihez van egy kedves szava, mert ragyog. Érdekes történeteket suttognak róla, és lány létére pár milliméteres a haja. A neve olyan, mint egy igazi sztáré. Judie Jay.
 
Hét-nyolc évvel ezelőtt, amikor először találkoztunk, biztos voltam benne, hogy ennek a lánynak az egész ország megtanulja a nevét. Az underground már megtette. Featuring Judie Jay a lemezeken, a koncerteken, a neten. De hogyan tovább? Vagy jó ez így? Judie jött, nevetett, kedves volt, ragyogott, ahogy szokott és válaszolt.

Borsa: - Mostanában a Cadik-lemez kapcsán lehet hallani rólad. Természetesen itt is vendégművész vagy. Megint featuring és nem saját. Miért?
Judie Jay: - Mert én azt a munkát vállalom el, ami megtetszik. Nem tartozom egy zenekarhoz sem, és önző módon nem hagyom ki a lehetőségeket. Féltékeny lennék, ha valaki más énekelné azt a számot, ami tetszett, és nekem kínáltak fel először.

A dalok találnak meg téged?
- A legtöbbször. De van, amikor én lépek először kapcsolatba a zenekarral, mondván, hogy zseniális a zene. Cadikkal egyébként sokat dolgoztunk együtt, a Rewind bulikon is sokszor felléptem vele. Ismeri a hangomat, megkért, hogy énekeljek fel egy dalt.
 
És a Karányi féle új dal, a Libido?
- Danival is dolgoztunk már együtt. Vicces, de az I may be your star című számot például négy évvel azelőtt csináltuk meg, mielőtt kijött volna. Azóta is jóban vagyunk, ha van zenéje, felhív, van-e kedvem vele dolgozni. Egyébként a legtöbb munka a barátságról szól. Jó a zene és közben barátok is vagyunk, miért ne dolgoznánk együtt?
 
Ebből hogyan lehet megélni?

- Megélni nem lehet belőle. Azt hiszem, nem is ezért csinálom, bár jó lenne! Több időt szentelhetnék a zenének. Nem tudok a zenéből megélni, csak vendégművész vagyok. Többet stúdiózom, mint fellépek, és a jogdíjak alkotják még a bevételem egy részét.

Ha már itt tartunk, mi a véleményed a letölthető lemezekről?
- Ez a jövő. Mindenki letölt, másol. És rendben, ha már itt van az internet az életünkben és a munkánkban is teljesen megkerülhetetlen, akkor szerintem ne ellene, hanem igenis vele dolgozzunk, használjuk ki, hogy létezik. Ha letölthetőek a dalok, a jogdíjakból akkor is jelentkezik bevétele a zenekarnak.

Mit csinálsz, amikor nem énekelsz?
- Programszervező vagyok egy szórakozóhelyen. Nagyon jó, szeretem is csinálni. Szerencsére pontosan tudom, mi kell a fellépőnek a színpadon.
 
Sokan ismerhetik a neved Zagar miatt is, akinek te vagy az egyik underground divája a Wings of love-ban.

- Az egy nagyon érdekes kis project volt, mert mi hatan, az underground lányok inkább csak látásból ismertük egymást, de most napi kontaktusban vagyunk, segítjük egymást, amennyire tudjuk. A zene is nagyon tetszett, meg az ötlet is jó volt, hogy mi hatan együtt énekeljünk. Élveztük is!

A Beat dis-szel is sokszor lépsz fel.
- Ez azért érdekes, mert én voltam az első énekes, aki énekelt velük egy koncert erejéig kábé hat éve, de aztán elváltak útjaink. 2006-ban aztán az Animával énekeltem a nyári fesztiválokon, ott jobban megismertem a Beat Dis több tagját is.

Ha visszafelé megyünk az időben, melyik zenekar volt a következő?
- Dolgoztam a Colorstarral, aztán a Heaven Street Sevennel a Szállj ki és gyalogolj kapcsán, a Le Garage-zsal, a Pluto Projecttel. A Casio Samples-nek a When I was only five című száma a mai napig a legjobb, amit valaha énekeltem. Sajnos felrobbant a csapat, mindenki másmerre ment. A Mantra Pornót is nagyon szerettem, az volt Magyarországon az első triphop, amiben részt vettem. Látszik, hogy szeretek ugrálni, szeretem, hogyha nem vagyok lekötve.
 
Pár éve még volt saját zenekarod is.
- A Travelling Reptile Show sajnos nagyon rövid életű volt, de szerettük nagyon. Az volt a gond, hogy kiválasztottam Magyarország legjobb zenészeit, így elég nehéz volt összehozni akár egy próbát is. Volt, hogy le kellett mondani a fellépéseket. 
Most is van olyan csapat, amit a sajátodnak nevezhetsz?

- Most készítem a lemezemet. Úgy fél év múlva lesz kész. Ez pop lesz, méghozzá triphoppal és elektróval átszőve.

Ez milyen néven jelenik majd meg?
- Judie Jay néven.

Ez meglepő.
- Hát, nem volt még ilyen. Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy kidobjak valamit, ami teljesen én vagyok, ami pont olyan, amilyet én szeretnék csinálni, ahol még a zenébe is beleszólok. Ez nem csak arról szól, hogy én írom a szöveget. Az még titkos, hogy kikkel dolgozom együtt, de nagyon jó lesz.
 
És továbbra is vállalsz vendégszerepléseket vagy mostantól csak saját koncerteket és lemezeket?

- Minden marad ugyanígy. Attól még, hogy a saját zenémet is megcsinálom, nem szeretnék a bőrömből kibújni. Miért is kéne? Most már Magyarországon is egyre több olyan zenész van, aki több zenekart kipróbál – a legismertebbek között is.

Rólad mindenféle érdekes történeteket lehet hallani, hogy Kanadában éltél, meg hogy éppen készülsz kiköltözni valamelyik országba.
- Édesapám kereskedőként Algériában dolgozott, ott születtem. Később kimentünk Kanadába, ott éltem kilenc és tizennégy éves korom között. Tizennyolc évesen kerültem Korfura, ahol animátorként íjászatot, vízi gimnasztikát vezettem, gyerekekre vigyáztam úgy négy hónapig. Aztán Berlinben is voltam, szóval összevissza járkáltam, ami nagyon jó volt. Nem csak az angol miatt, hanem mert ez a sok minden rendesen kitágította a látóteremet.

Mégis miért Magyarország?
- A családdal mindig mindenhonnan ide jöttünk haza. Akárki akármit mond, én akkor is szeretek itt lakni. Nagyon sok rosszindulatú ember van Magyarországon, az ország 90-92 százaléka elég negatív, de az a nyolc százalék, aki marad, az viszont sokkal jobb ember, mint bárhol máshol a világon, és a barátaim. Ettől kezdve nem tudom itt hagyni ezt az országot csak úgy.

Pedig volt ilyen terved nem is olyan régen.
- Sőt, ki is mentem Rotterdamba, de két hét után rájöttem, hogy az nem az én helyem. Nekem itt van a helyem. Aztán lehet, hogy olykor el fogok menni, de mindig visszajövök majd.

1. Featuring Judie Jay
2. Dalszövegek angolulLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés