free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A bunda ára

Borsa         Címkék: állatvédők, bunda, mohair, peta, szőrme 6 hozzászólás

Nem csak attól leszünk környezettudatosak, ha szelektíve szemetelünk és bioételeket eszünk. Ha ezek után bundát húzunk, nem árt újragondolni tudatos viselkedésünket.

Egy-egy különleges bundáért a szőrmerajongók vagyonokat képesek fizetni, mások egy mohair pulóverre vagy egy rájabőr táskára költik a fizetésüket, de csak kevesen gondolnak bele, hogy a megvásárolt ruhadarabokkal, olyan illegális tevékenységeket tartanak életben, mint az állatkínzás vagy a szőrme kereskedelem. Az pedig még kevesebben tudják, hogy az olcsó gyapjúpulóvernek is megvan az igazi ára, amit nem mi, hanem a birkák fizetnek meg. Körkép a kapzsiságról és az értelmetlen gyilkolásról, erős idegzetűeknek.

Az állati szőrmék és bőrök felhasználása már az őskorban is jelen volt, mivel kezdetekben nem voltak szintetikus anyagok és a gyapot feldolgozásának módját sem ismerték, így nem maradt más, minthogy a zsákmányul ejtett vadak bundájából készítsenek kezdetleges ruhadarabokat. Ez így is volt rendjén, ugyanis az ősember a megölt vad szinte minden részét felhasználta. A húsát megették, a csontokból használati tárgyakat készítettek, a prém pedig ruhaként funkcionált.

http://outdoors.webshots.com, www.glauserweb.ch 
A gyarmatosítások után a helyzet romlani kezdett, ugyanis a egzotikus állatok iránti kereslet hirtelen megnőtt, és az addig ismeretlen állatokból készült ruhák és használati tárgyak kereskedők és orvvadászok ezreit tették tehetőssé. A bundából pedig szépen lassan státuszszimbólum lett, a luxustermékek megjelenésével egy időben egy új fogalom is bekerült a társadalom szótárába, mégpedig a pazarlás.  A helyzet napjainkra annyira elkeserítő, hogy a várt haszon kedvéért már válogatás nélkül ölik meg az állatokat, a lényeg, hogy minél puhább legyen a bundája és minél olcsóbban lehessen hozzájutni. Az árakat pedig csak úgy tudják alacsonyan tartani, ha az állatok tartására szánt költségeket minimálisra csökkentik, ez pedig egyet jelent azzal, hogy a bundalapanyagnak szánt élő állatokat sokszor aránytalanul kicsi ketrecben tartják, így az egész életüket szinte egy helyben élik le, azt pedig már mondani sem kell, hogy a napi fejadagjuk is igen csekély, már ha egyáltalán beszélhetünk napi fejadagról. Az állandó szenvedés itt még nem ér véget, ugyanis - szintén a spórolás jegyében - az állatok nyúzásakor egyszerűen kihagyják a folyamatból az állatok elkábítását, egyszerűen csak úgy dobálják a végtelenül kimerült és elcsigázott jószágokat, mintha plüssállatokkal lenne dolguk.

www.pbase.com

 
Számtalan olyan videó és fényképsorozat kerül fel elrettentés gyanánt, napi gyakorisággal az internetre, ami erre a kegyetlen és teljesen értelmetlen gyilkolásra próbálja meg felhívni a figyelmet. A PETA állatvédő szervezet kampányaihoz több híresség is adta a nevét, sőt évről évre nő azon divattervezők száma, akik a kollekciójukban elutasítják az állati szőrme használatát. Donna Karan és Calvin Klein elsőként csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek a célja, hogy a kifutókról teljesen eltüntessék az állati eredetű alapanyagokat és helyettük jó minőségű, huszonegyedik századi technológiával készült szintetikus alapanyagokat használjanak.

http://ndn.newsweek.com


 
A PETA nem szervez úgynevezett rongáló kampányokat, amelynek során az állatvédők gerillaakciók keretében próbálják meg festékkel tönkretenni a méregdrága darabokat, ők a kereslet visszaszorításában látják a probléma egyetlen megoldását. Ugyanis hiába tüntetnek a bundaviselés ellen, az európai vagy amerikai aktivisták nem jutnak el az alapanyag fő forrásáig: Ázsiáig és Afrikáig.

PETA - People For The Ethical Treatment Of Animals
Az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért Szövetség

A norfolki székhelyű, nonprofit céget 1980-ban alapították, tevékenységük az állatvédelem minden formájára kiterjed, minden évben keményen harcolnak az Amerikában tradíciónak számító hálaadási pulykák kegyetlen tartása és levágása ellen, de sorozatos kampányokat indítanak olyan sztárok és divattervezők ellen is akik még mindig nem mondanak nemet az állati szőrmékre.

Több híresség is csatlakozott már a mozgalomhoz, mint például Paul McCartney vagy Pamela Anderson. Egyik leghíresebb kampányukhoz olyan sztárok álltak modellt meztelenül, mint Christina Applegate, Ditta von Teese vagy Alicia Silverstone.


A szegényebb országokban élő emberek bármilyen munkát elvállalnak a megélhetésük érdekében, attól sem riadnak vissza, hogy az állatokat élve nyúzzanak meg vagy kihalástól fenyegetett fajok egyes példányait brutális módon megöljék és a testrészeiket luxustermékek alapanyagaként értékesítsék. A remélt anyagi haszon miatt a Kínában élő tigriseket például olyan nagy mértékben kezdték el kiirtani, hogy napjainkban a kihalás fenyegeti őket, a bundájukat a divatipar használja fel, csontjaikat pedig a gyógyszeriparban hasznosítják serkentőszerként. Kínában naponta 10.000 macskát, évente 20 millió kutyát ölnek meg a bundájukért és a húsukért, de manapság már válogatás nélkül, bármilyen állatot felhasználnak, amiben megfelelő hasznot látnak. Készítenek bundát hörcsögből, csincsillából, mókusból és lassan már tradicionálisnak számító nercből.

www.thesun.co.uk
 
De nem csak Kínát érik támadások az állatvédők részéről, pár évvel korábban a Buckingham Palota őreinek tradiconális viselete, a medveszőr sapka is szemet szúrt a PETA-nak. A szervezet több beadványban is arra hívta fel a figyelmet, hogy a sapka eredeti alapanyagát, a kanadai medveszőrt gond nélkül le lehetne cserélni műszörmére. A brit védelmi minisztérium azzal védekezett, miszerint az alapanyagként felhasznált szőrméhez egyetlen állatnak sem kell meghalnia, ugyanis csak a már elpusztult állatokat nyúzzák meg. Azt még egy végtelenül naiv ember is csak elég nehezen hiszi el, hogy a védelmi minisztérium emberi naponta járják a kanadai erdőket, elhullott állatok után kutatva.

1. A bunda ára
2. Durva dolgokLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés