free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Savanyú káposztákat teszteltünk

Borsa         Címkék: cvitamin, karácsony, piac, savanyúkáposzta, teszt 0 hozzászólás

Jön a Karácsony, meg a náthaszezon, ezért különböző helyen beszerzett savanyú káposztákat teszteltünk. Az egészségért és a sikeres töltött káposztáért kóstoltunk.

A közelgő karácsony és a C-vitamin ínség okán elhatároztuk, hogy kipróbálunk néhány, különböző helyen beszerzett savanyú káposztát, hogy megkönnyítsük a Borsaolvasók dolgát. Sajnos a lehetőségeink annyiban korlátozottak voltak, hogy csak Budapest területén volt alkalmunk mozogni, de ígérjük, hogy egyszer nekiugrunk a vidéki piacok kínálatának is.

A cikk főszereplői, itt!

A savanyított káposzta - a híresztelésekkel ellentétben - nem magyar kuriózum, az egész világon, ahol termesztik, savanyítással tartósítják a fejes káposztát. A technológia mindenhol azonos, sózás, tömörítés, a tejsavas erjedés támogatása. Az ízesítés azonban nagyon különböző lehet országonként, területenként. Magyarországon a leghíresebb savanyú káposztát Vecsésen készítik, az eljárást a Vecsés környékére betelepülő sváboknak köszönhetjük. Érdemes tudni, hogy nagy mennyiségű káposztát a mai napig taposással tömörítenek, még nem találták fel azt a szerkezetet, amelyik megfelelően szorítaná össze a legyalult káposztát. Ennek ellenére nem különösebben drága mulatság és olyan sok hasznos és jó tulajdonsággal rendelkezik, hogy gyakorlatilag csak felsorolás szinten tudunk vele foglalkozni. 
Azt mindenki tudja, hogy magas a C-vitamin tartalma, de azt talán kevesen, hogy a citromot is kenterbe veri, nem is kicsit. A tejsavas erjedés okán olyan, a szervezet számára hasznos baktériumokat tartalmaz, amelyek segítenek rendben tartani a bélműködést, lényegesen hatékonyabban, mint a joghurtfélék. Remek tulajdonságai közé tartozik, hogy a májat regenerálja, méregtelenítő munkáját segíti és ezt a jó szokását főzve is megtartja. Nem véletlen, hogy a korhelyleves alap hozzávalója. Szóval az idei tél kiemelt támogatója Borsamunkatárs számára a savanyú káposzta. És most nézzük, hol, milyen minőségben találtuk. Hoztunk egy-egy adagot a Lehel téri piacról és a Nagycsarnokból, egy zacskóval vásároltunk a sarki közértben (Fehérvári Savanyított káposzta), vettünk konzervet és kóstoltunk házi savanyításút is. Néztük a színüket, állagukat, ízüket, esetleges fűszerezésüket. Igazi sorrendet nem állítottunk, hiszen kinek a pap, kinek a papné, de azért reméljük segítünk eligazodni.

Levet csak a fehérvári zacskó tartalmazott, ami azért baj, mert a savanyú káposzta csak úgy tárolható, ha a lé elfedi. Persze a piacon ezt külön kell kérni, mert a kofák is takarékoskodnak a káposztalével. A konzerv készítői nyilván úgy gondolták, hogy a felbontott árút azonnal el is használja a vásárló. Ha kimérve vásároljuk a káposztát, mindig kérjünk levet is, ha pár napnál tovább kívánjuk tárolni.
 
A savanyú káposzta sosem lehet hófehér, mert a készítés során egy kicsit be kell sárgulnia. A hófehér nagyon szép ugyan, de azt jelenti, hogy adalékanyagot használtak a készítésénél. Szerencsére mindegyik tesztalanyunk csontszínű-sárgás volt, itt nem leltünk hibát. Az, hogy milyen hosszúságú és szélességű szálakra gyalulják a káposztát ízlés dolga, a leghosszabb szálakat a Lehelről hozott zacskóban találtuk, a legrövidebb a házi készítésű és a konzerv volt. Ez a sorrend igaz a szálak vastagságára is, az utóbbi kettő cérnametélt vékonyságú, míg a Lehel piaciban kisujjszélességű szálak is felbukkantak.
 
A konzerv kiszerelésű termék állaga egy kicsit taknyosnak tűnt, mintha valami lepedék is ragadt volna a szálakra, a többivel nem volt ilyen problémánk, mindegyik szépen szálakra vált, nem csúszott, maszatolt. A legropogósabb a házi készítésű és a Lehel piaci, a legpuhább a konzerv. Erősen, de nem kellemetlenül volt savanyú a Lehelen vásárolt tesztalany és ebbe a kategóriába tartozott a bolti példány is. Lágy ízű, sőt, szinte épphogy savanyú a házi készítésű, míg a konzerv annyira savanyú, hogy főzés előtt feltétlenül ki kell öblíteni és nyersen nem igazán élvezhető.

Fűszer maradványokat csak a házi savanyú káposztában találtunk, ennek íze bántóan fokhagymás, de biztos van, aki ezt szereti. A konzerv fehérboros ízesítéssel készült, érződik is a kész terméken, ha valamely étel elkészítéséhez boros káposztát ír elő a recept, ezt érdemes választani. A Nagycsarnokból érkezett tesztalany enyhén fűszeres ízű, Borsamunkatárs a csombor és talán a babér ízét vélte felfedezni a nyelvén. Aki a klasszikus sós-savanyú, nem fűszerezett változatot szereti, az válassza a fehérváriak bolti termékét, vagy a Lehelen vegyen káposztát magának.

Ha öt helyről érkezett káposztáink ennyire lefedik az ízlés-spektrumot, akkora nagy baj nem lehet, mindenki találhat kedvére valót főzéshez, ropogtatáshoz egyaránt.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés