free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Minimum luxus

Borsa         Címkék: barokk, luxus, minimál, stílus 1 hozzászólás

Hiába szeretnénk harmonikusan berendezett lakást, ha nem tudunk eligazodni a stílusok között. Stíluskalauzunkban az luxussal fűszerezett minimált mutatjuk be.

Ahogy öltözködési stílusunk tükrözi személyiségünket, úgy lakásunk stílusa is sokat elárul rólunk. A színek, formák és anyagok  befolyásolják hangulatunkat, az egyes részletek közötti összhang pedig harmonikussá varázsolja otthonunkat. Cikksorozatunkkal segítünk eligazodni a lakberendezési stílusok között. Kalauzunk harmadik részében a luxus és a minimál harmóniájának titkát kutatjuk.

A minimalista stílus, amely a hatvanas években kezdett kibontakozni, egyet jelent az egyszerűséggel, a visszafogottsággal és a nyugalommal. A távol-keleti zen filozófiából eredő irányzatot hangsúlyos horizontális vonalak, letisztult mértani formák, geometrikus szerkezetek jellemzik, egy minimalista enteriőrben minden szabályos, a színek egyszerűek, nyoma sincs hivalkodásnak.A keleti filozófia azt vallja, hogy a szabályosság és az egyszerűség nyugalmat áraszt, ami manapság fontos érték, de hiába nyugodt a minimalista tér, az otthonosság valahogy mégiscsak hiányzik belőle. Hiszen az otthonunktól nem csak azt várjuk el, hogy megnyugtasson bennünket, kényelmesnek és személyesnek is kell lennie, egy olyan helynek ahol igazán elengedhetjük magunkat.  

Nem véletlen, hogy a minimalista stílusban berendezett lakások tulajdonosait leginkább egyedülálló üzletemberként, precíz diplomataként, vagy folyton túlórázó fiatal párként képzeljük el, akik szürke öltönyt vagy kiskosztümöt hordanak, kizárólag étteremben esznek és mivel csak aludni járnak haza, telefonon tartják a kapcsolatot a bejárónővel. A tiszta minimál ugyanis fegyelmezett életstílust, de legalábbis egy mindig résen lévő láthatatlan takarítónőt követel: egy véletlenül előhagyott pulóver, egy lazán a kanapéra dobott kabát, vagy az asztalon felejtett borospohár teljesen felboríthatja a lakás belső egységét.Ennek ellenére, a minimalista stílus a huszadik század végére az egész világon uralkodó trenddé vált, és egészen addig tartotta is magát, amíg az emberek meg nem unták. Merthogy megunták, legalábbis eredeti formájában, jött azonban helyette valami más, csillogás, arany, kristály, bársony és színkavalkád. A barokkos pompa ott támadt, ahol a legkevésbé lehetett rá számítani, hadat üzent a letisztult, visszafogott, színtelen enteriőröknek. Először csak egy-két ezüst színű díszpárna került a minimalista kanapéra, aztán jöttek a kristálycsillárok, az arany padlóvázák, majd hirtelen lilák lettek a falak és akkor a távolságtartásáról híres stílus egyszer csak otthonos lett.

Kiderült, hogy a barokkos maximalizmus nagyon is illik a minimálhoz, a merész színárnyalatok, a selyem, a bársony és a feltűnő díszek nem elnyomják, sokkal inkább különlegessé teszik a letisztult formákat. Akármennyire is furcsán hangzik, az egyszerűség és az extravagancia jól megférnek egymás mellett a nappaliban, a barokkos tapéta, a hivalkodó drapériák, vagy az óriási kristálycsillár ugyanis lágyabbá, otthonosabbá teszi a szinte üres minimalista teret. A határozott vonalvezetésű bútorokat sötét, elegáns színekkel és a legfinomabb anyagokkal kombinálva luxust árasztó, merész enteriőr kaphatunk. A maximalista fényes, arany és ezüst kiegészítők kihangsúlyozzák a csillogó eleganciát, és extravagáns, különleges stílust kölcsönöznek a lakásnak.Ha egy cseppnyi királyi luxust adunk tehát a minimalista stílushoz, máris kész az izgalmas, maximalista otthon, amelyben személyiségünktől függően dívának, sztárnak vagy épp hercegnőnek érezhetjük magunkat, ahol csillogás, pompa és kényelem vesz körül bennünket. Egy olyan teret, ahol barátaink VIP vendégnek érezhetik magukat, ahol kellemes eltölteni egy kis időt, ahol a bútorok és tárgyak egysége egyszerre kényezteti a szemet és a lelket.

A minimalista stílus alapszínei, a fehér, a szürke és a bézs helyett fessük telített, élénk színűre, aranyra, kékre, és lilára a falakat, vagy használjunk feltűnő drapériákat, függönyöket, esetleg cseréljük élénkebb színűre az egyszerű vonalvezetésű kanapé huzatát. A minták használatától sem kell félni, a hatalmas virágok például jól mutatnak a díszpárnákon, a faliképeken, vagy akár az egyik hangsúlyosabb falon is. Sőt, az is belefér, ha aranyra festjük a régi öntöttvas radiátorokat, így könnyen modern szoborrá varázsolhatjuk őket, vagy ha néhol barokkos mintájú tapétával dekoráljuk falat.Sejtelmes hangulatot varázsolhatunk a nappaliba, ha a letisztult, fekete bútorok mellett látványos arany, ezüst és bronz kiegészítőket használunk, például egy barokkos keretbe illesztett tükröt, egy-két arany puffot, vagy egy gyöngyökkel díszített olvasólámpát. Bátran lehet a szigorú horizontális vonalú bútorokat gömbölyded, részletgazdag tárgyakkal kombinálni, játékos hatást kelt például, ha a fekete minimalista komód mellé egy molettebb, fém padlóvázát állítunk, vagy ha a végtelenül egyszerű könyvespolcara egy-két csillogó tárgyat, például arany mécsestartókat csempészünk.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés